banner2
banner2
thumb

Οι υποστηρικτικές σχέσεις βοηθούν στην επίτευξη των στόχων μας

- Σχέσεις
18 Αυγούστου 2017

Τι είναι πιο πιθανό να μας δώσει την ευκαιρία να πετύχουμε στη ζωή μας; Οι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας εμπιστεύονται.


Συνήθως η έρευνα σχετικά με το πώς η κοινωνική μας ζωή επηρεάζει τη λήψη των αποφάσεων μας, εστιάζει σε αρνητικούς παράγοντες όπως το στρες και τις διάφορες αντιξοότητες. Όμως, μία νέα έρευνα εστίασε στο αντίθετο: Τί είναι πιθανό να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να πετύχουν;

Αυτή την ερώτηση έθεσαν πρόσφατα ψυχολόγοι του Carnegie Mellon University. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin1 και με αυτήν ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υποστηρικτικούς συζύγους, ήταν πιθανότερο να αναλάβουν προκλήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα οφέλη και εκείνοι που τις αποδέχτηκαν, παρουσίασαν μεγαλύτερη προσωπική ανάπτυξη, ψυχολογική ευεξία και καλύτερες σχέσεις μήνες αργότερα στη ζωή τους.

«Βρήκαμε στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι κατά τις συγκεκριμένες στιγμές λήψης αποφάσεων, όπως να κυνηγήσουν μια επαγγελματική ευκαιρία ή να ψάξουν για νέους φίλους, έχουν μεγάλη σημασία για την μακροπρόθεσμη ευεξία τους», δήλωσε η Μπρούκ Φρίνι, καθηγήτρια ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές έφεραν 163 παντρεμένα ζευγάρια στο εργαστήριο και έδωσαν στο ένα μέλος κάθε ζευγαριού μία επιλογή: ή να λύσει έναν απλό γρίφο ή να διαγωνιστεί βγάζοντας λόγο και να κερδίσει ένα έπαθλο. Οι ερευνητές κατέγραψαν μετά τις αντιδράσεις των ζευγαριών καθώς αποφάσιζαν αν θα δεχτούν την πρόκληση.

Οι συμμετέχοντες με τους πιο υποστηρικτικούς συντρόφους, ήταν πολύ πιο πιθανό να αποφασίσουν να διαγωνιστούν για το βραβείο, ενώ εκείνοι με τους συντρόφους που τους αποθάρρυναν ή εξέφραζαν έλλειψη εμπιστοσύνης σε εκείνους, επέλεγαν πιο συχνά τον απλό γρίφο. Έξι μήνες αργότερα, όσοι επεδίωξαν την πιο δύσκολη αποστολή, ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερη προσωπική ανάπτυξη, ευτυχία, ψυχολογική ευεξία και καλύτερες σχέσεις από όσους δεν την επιδίωξαν.

Οπότε, τι μπορεί να κάνει κάποιος για να ενθαρρύνει τον σύντροφό του να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες της ζωής; Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πιο υποστηρικτικοί σύντροφοι εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους για την ευκαιρία που είχαν, καθησύχαζαν τους συντρόφους τους και μιλούσαν για τα πιθανά οφέλη ανάληψης της πρόκλησης.

Οι σύντροφοί σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε και να ευημερήσετε, αγκαλιάζοντας τις ευκαιρίες της ζωής, δήλωσε η Φρίνι. Ή, από την άλλη, μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητά σας να πετύχετε τους στόχους σας, αν σας αποτρέψουν να κυνηγήσετε τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται.


Πηγή: Carnegie Mellon University
Έρευνα: 1. Predicting the Pursuit and Support of Challenging Life Opportunities
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια