Υπομονή, επικοινωνία και διαλείμματα είναι τα τρία στοιχεία – κλειδιά για μια υγιή σχέση.
Πολλοί άνθρωποι έρχονται στην ψυχοθεραπεία με παράπονα όπως:
- Γιατί πρέπει να λέω συνέχεια στον/στην σύντροφό μου τι θέλω σε μια σχέση; Δεν ξέρει ήδη; Είμαστε μαζί για περισσότερο από μία δεκαετία, αν είναι δυνατόν!
- Συνήθιζα να πιστεύω ότι ο/η σύντροφός μου κι εγώ ήμασταν συμβατοί. Αλλά φαίνεται πως αυτόν τον καιρό δεν μπορούμε να περάσουμε ούτε μια μέρα χωρίς να μαλώσουμε.
- Ο/Η σύντροφός μου ποτέ δεν βρίσκει χρόνο για μένα όταν το θέλω. Πάντα θέλει χρόνο για να έρθει σε μένα αργότερα. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι αν όντως με αγαπάει.
Αν βρίσκετε τον εαυτό σας να βρίσκεται στη δίνη τέτοιων σκέψεων, αυτό το άρθρο ίσως να έχει κάποιες απαντήσεις για σας. Εδώ, θα μιλήσω για τρία πράγματα που ίσως χρειαστεί να «ξεμάθετε» στις ερωτικές σας σχέσεις για να ενθαρρύνετε την υγιή ανάπτυξή τους.
1ο στοιχείο για να «ξεμάθετε»: Αν κάποιος δεν ανταποκρίνεται σύντομα σε αυτό που του ζητάτε, τότε δεν ενδιαφέρεται
Σε οποιαδήποτε σχέση, είναι φυσιολογικό να προσδοκείτε ο/η σύντροφός σας να σέβεται και να τιμά αυτά που ζητάτε. Αλλά μερικές φορές, όταν κάτι που ζητάνε δεν εκπληρώνεται αμέσως, οι άνθρωποι φτάνουν στο γρήγορο συμπέρασμα ότι ο/η σύντροφός τους δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Αυτό πρόκειται για μια εσφαλμένη αντίληψη που χρειάζεται να ξεμάθετε αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία της σχέσης σας.
Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτό το τοξικό πρότυπο σκέψης με τα παρακάτω:
- Καλλιεργήστε την υπομονή σας. Αντί να βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα για το πόσο πολύ κάποιος σας εκτιμά βασιζόμενοι στο πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται, θα πρέπει να καλλιεργήσετε την υπομονή σας και να μάθετε να δίνετε στους ανθρώπους τον χώρο που χρειάζονται, ακόμα και στα κοντινά αγαπημένα σας πρόσωπα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Frontiers in Psychology, η υπομονή, μαζί με την συγχώρεση και την ταπεινότητα, μπορούν να μας βοηθήσουν να συγκρατήσουμε τις αντιδράσεις μας σε αμφίσημες καταστάσεις έτσι ώστε να αποφύγουμε κοινωνικά καταστρεπτικές ενέργειες. Η υπομονή δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης μεταξύ των δύο συντρόφων, κάτι που επιτρέπει και στα δύο μέρη να νιώσουν σώοι και ασφαλείς μέσα στη σχέση.
- Θέστε ξεκάθαρες προσδοκίες. Αν όντως υπάρχουν συγκεκριμένες προσδοκίες και αιτήματα που πρέπει να εκπληρωθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε επικοινωνήσει αυτές τις προσδοκίες ξεκάθαρα από την αρχή έτσι ώστε να μην υπάρξουν μπερδέματα αργότερα. Ο καθορισμός ξεκάθαρων προσδοκιών θέτει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο συντρόφους με το να εξασφαλίζει ότι και οι δύο πλευρές κατανοούν η μία τις ανάγκες της άλλης προκαταβολικά.
2ο στοιχείο για να «ξεμάθετε»: Οι σύντροφοί σας είναι ικανοί να καταλάβουν τι χρειάζεστε χωρίς να τους το πείτε ή να τους το ζητήσετε
Είναι φυσιολογικό για ζευγάρια που είναι μαζί για πολύ καιρό να νομίζουν ότι ξέρουν τι σκέφτεται ο άλλος ή τι αισθάνεται οποιαδήποτε στιγμή.
Αλλά όταν κάνουμε υποθέσεις για το τι συμβαίνει στο κεφάλι ενός άλλου ατόμου χωρίς στην ουσία να το ρωτήσουμε, ρισκάρουμε να δημιουργήσουμε περισσότερη παρανόηση παρά κατανόηση.
Αυτή η προσδοκία τοποθετεί ένα περιττό φορτίο στους ώμους του ατόμου από το οποίο προσδοκάμε κάτι και κάνει και τους δυο μας επιρρεπείς στην αποτυχία.
Αντί αυτού, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε μεταξύ σας με σεβασμό. Η έρευνα έχει βρει ότι ζευγάρια που το στυλ του δεσμού τους είναι ο ασφαλής, επικοινωνούνε μεταξύ τους με τον πιο αμοιβαία εποικοδομητικό τρόπο. Αντί λοιπόν να περιμένετε από άλλους στη ζωή σας να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας χωρίς καθοδήγηση, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να εκφράζετε τον εαυτό σας καθαρά και περιεκτικά.
Διαβάστε σχετικά: Συντροφική σχέση: Το αξιακό σύστημα και οι ανάγκες του ζευγαριού
3o στοιχείο για να «ξεμάθετε»: Συμβατότητα σημαίνει και έλλειψη διαφωνιών
Συχνά βγάζουμε το συμπέρασμα πως αν δύο άνθρωποι είναι γραφτό να είναι μαζί, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο σε ένα βαθύ επίπεδο και ότι δεν διαφωνούν ποτέ.
Όμως πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διαφωνία δεν χρειάζεται να θωρείται μόνο αρνητικά. Αντίθετα, μπορεί να είναι σημάδι οικειότητας και κοινωνικότητας, χαρακτηριστικών που βοηθούν στο γερό χτίσιμο μιας σχέσης.
Ενώ είναι αλήθεια ότι η συμβατότητα είναι σημαντική για κάθε σχέση, είναι επίσης αλήθεια ότι η διαφωνία είναι απαραίτητο συστατικό για υγιή συντροφικότητα.
Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να χειρίζεστε τις διαφωνίες με εποικοδομητικό τρόπο:
- Ξεκινήστε με το να εκφράζετε τα συναισθήματά σας χωρίς να σηκώνετε το δάχτυλό σας στον σύντροφό σας και χωρίς να τον/την κατηγορείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
- Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που πιστεύετε ότι έκανε λάθος ο/η σύντροφός σας, εστιάστε καλύτερα στο πώς σας έκαναν να νιώθετε οι πράξεις του/της έτσι ώστε να καταλάβουν καλύτερα και οι ίδιοι τα κίνητρα και τους λόγους της στάσης σας.
- Κάντε διαλείμματα όταν χρειάζεται. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το κεφάλι σας και θα επιτρέψει και στους δυο σας να γυρίσετε πιο συγκεντρωμένοι στην επίλυση του θέματος που σας απασχολεί ενώ παράλληλα βοηθά στο να μην επιτρέψετε σε εξωτερικά συναισθήματα να θολώσουν την κρίση σας.
Συμπέρασμα
Αν και μερικές φορές είναι δύσκολο, είναι δυνατόν παρ’ όλα αυτά για τους ανθρώπους να ξεμάθουν συγκεκριμένες συμπεριφορές ή στάσεις που δεν τους εξυπηρετούν πια μέσα στις σχέσεις τους. Εγκαταλείποντας προσδοκίες όπως η ικανότητα να διαβάζουμε το μυαλό του άλλου, το να είμαστε μέσα σε σχέσεις όπου δεν προκύπτει καμία σύγκρουση και η 100% διαθεσιμότητα του συντρόφου σας, σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα πιο υγιές δυναμικό όσον αφορά τη σχέση σας. Το να ξεμάθετε τα παραπάνω θα χρειαστεί χρόνο και εξάσκηση, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια.
Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*