PsychologyNow Team

Τα προειδοποιητικά σημάδια τελειομανίας και πώς να τα προλάβουμε

Τα προειδοποιητικά σημάδια τελειομανίας και πώς να τα προλάβουμε

PsychologyNow Team
γυναίκα εμφανίζει τα προειδοποιητικά σημάδια τελειομανίας
Image credit: wayhomestudio / freepik.com

Για τους τελειομανείς, δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο από το τέλειο. Δεν αισθάνονται ποτέ επιτυχημένοι γιατί πάντοτε υπάρχουν περισσότερα πράγματα να κάνουν, να βελτιώσουν, να διορθώσουν δεδομένου ότι η επιτυχία στα μάτια τους, που βασίζεται στην αξιολόγηση των άλλων, δεν έρχεται ποτέ.


Καταλαβαίνετε ότι διαθέτετε παρόμοια νοοτροπία όταν:

  • Αισθάνεστε ένα βαρύ φορτίο που δεν γνωρίζετε πώς να αποδιώξετε.

Οι τελειομανείς διακατέχονται από υψηλά επίπεδα απογοήτευσης και κακίας, ξοδεύοντας τις μέρες τους με την αγωνία να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι σε έναν φανταστικό κριτή ή προσπαθώντας να αποκτήσουν νόημα από αυτά που κάνουν. Απλά δεν αισθάνονται καλά με τους εαυτούς τους.

Μέσα τους αισθάνονται ανεπαρκείς και έχουν την αίσθηση πως και οι άλλοι αισθάνονται το ίδιο για αυτούς. Όταν κάποιος τους κρίνει αρνητικά ή τους απορρίψει, δύσκολα το ξεπερνούν αφού δεν διατηρούν μία καλή αντίληψη για τον εαυτό τους, ενώ τείνουν να κρίνουν και τους άλλους αυστηρά για να μην αισθανθούν ότι βρίσκονται μόνοι τους μες στην ατέλειά τους.

Εναλλακτικές προτάσεις:

Επικοινωνήστε, ακόμη κι αν το κάνετε αρχικά μόνο με τον εαυτό σας γράφοντας στο προσωπικό σας ημερολόγιο. Τα πληγωμένα αισθήματα προκαλούνται από λάθος υποθέσεις. Αμφισβητείστε την αντίληψη που έχετε σχηματίσει για την κατάσταση, σίγουρα το άλλο πρόσωπο ήθελε να σας πληγώσει με την κρίση του αυτή; ΄Η μήπως κρύβονται πίσω πιο θετικά αισθήματα;


Διαβάστε σχετικά: Όταν η τελειομανία γίνεται δυσλειτουργία


  • Παραμένετε σιωπηλοί, ακόμη κι όταν το μυαλό σας υπερλειτουργεί.

Οι τελειομανείς νιώθουν συχνά ακινητοποιημένοι και παράφρονες την ίδια στιγμή, σαν να νιώθουν αναγκασμένοι να φορούν μια μάσκα που κρύβει τα αληθινά τους αισθήματα, γιατί είναι πολύ ευάλωτοι. Λένε πως όλα είναι υπέροχα ενώ δεν είναι, γιατί έχουν συνθλίψει τα αισθήματά τους τόσο καιρό, οπότε έχουν αποσυνδεθεί από αυτά. Προσπαθούν να βρουν τα σωστά λόγια για να περιγράψουν το πώς νιώθουν όταν το πώς νιώθουν πραγματικά τους διαφεύγει.

Εναλλακτικές προτάσεις:

Ξεκινήστε καθημερινά με έναν έλεγχο. Αναρωτηθείτε χωρίς περισπασμούς πώς αισθάνεται το σώμα σας, εάν κάποια μέλη του χρειάζονται την προσοχή σας, πώς αισθάνεται το μυαλό σας, εάν είναι επικεντρωμένο σε αυτά που πρόκειται να κάνετε ή τρέχει σε ένα εκατομμύριο διαφορετικές κατευθύνσεις; Πώς αισθάνεται η  ψυχή μας, σε επαφή με τον εαυτό σας ή αποκομμένη, αποσυνδεδεμένη;

Κάνοντας τις ερωτήσεις αυτές μια συνήθεια το πρωί αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας, σταδιακά θα αρχίσετε να γνωρίζετε τον εαυτό σας και να καταλαβαίνετε πραγματικά ποιοί είστε.

  • Μοιάζει να μην γνωρίζετε τις αποχρώσεις του γκρι στη ζωή σας

Η νοοτροπία στους τελειομανείς τους επιβάλει να τρομοκρατούνται από μια πιθανή αποτυχία γιατί η αίσθηση του εαυτού τους εξαρτάται από το πώς φαίνονται στα μάτια των άλλων, από την κρίση των άλλων. Οι τελειομανείς τείνουν να δεσμεύονται πολύ ή καθόλου με διάφορες καταστάσεις γιατί τους φοβίζει πολύ να εκτελούν πράγματα, χωρίς να έχουν την ασφάλεια ότι θα τα αποδώσουν ακριβώς όπως τα επιθυμούν.

Εναλλακτικές προτάσεις:

Ο φόβος μιας πιθανής αποτυχίας σας απομακρύνει από τον πραγματικό σας εαυτό. Η  διαίσθησή σας είναι η φωνή του εαυτού σας που σας λέει πότε να διώξετε κάτι ή πότε να προχωρήσετε ανεξάρτητα με το τί κρίνουν οι άλλοι. Όταν δίνετε σημασία στο τί πιστεύει η κοινωνία, η οικογένεια ή οι φίλοι σας τότε αφαιρείτε τον εαυτό σας από την ελευθερία να κάνει τις δικές του επιλογές.

Όταν αφήσετε πίσω σας τη νοοτροπία της τελειομανίας, μπορείτε να αρχίσετε να ζείτε διαισθητικά. Τα πράγματα γύρω σας αλλάζουν και εσείς προσαρμόζεστε σε αυτά, αλλά ποτέ δεν αλλάζετε την ουσία του ποιοί πραγματικά είστε.


Πηγή: psychcentral.com

Απόδοση – Επιμέλεια: Στέλλα Κοσμά, MSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...