Κατερίνα Αθανασίου

Ελευθερώστε το χώρο σας!

Ελευθερώστε το χώρο σας!

Κατερίνα Αθανασίου
γυναίκα σε γραμμές του τραίνου ελευθερώνει το χώρο της
Image credit: Priscilla Du Preez / unsplash.com

Πού να χωρέσουν όλες αυτές οι γνώσεις που συσσωρεύουμε αδιάκοπα, από εκατοντάδες πηγές πληροφόρησης, καθημερινά; Πώς να αναδειχθεί το χρήσιμο, όταν στριμώχνεται ανάμεσα σε άχρηστα και άσχετα αντικείμενα; Ξεχνάμε και αυτά που έχουμε...


Δεν μπορείτε να πάρετε άλλη φωτογραφία. Δεν υπάρχει επαρκής μνήμη στον αποθηκευτικό σας χώρο….

Αυτό το μήνυμα έβγαζε συνέχεια το κινητό μου, τελευταία και δεν είχα ούτε 1 mb για να αποθηκεύσω νέα δεδομένα.

Μα πόσα πια να χωρέσει ένας σκληρός δίσκος! Μία μνήμη κινητού; Μία ντουλάπα; Ένα δωμάτιο; Ένα σπίτι; Μία αποθήκη; Ένα ανθρώπινο μυαλό!!

Τουλάχιστον τα μηχανήματα έχουν το γνώθι σαυτόν και σταματάνε όταν δουν ότι έχουν φτάσει στα όρια τους. Ότι δεν πάει άλλο βρε αδερφέ! Σταμάτα να τραβάς νέες φωτό και ασχολήσου με το να ζήσεις την στιγμή, σου λέει το κινητό. Σταμάτα να σκέφτεσαι παρελθόν και μέλλον και ασχολήσου λίγο περισσότερο με το παρόν. 

Εμείς, οι σύγχρονοι άνθρωποι από την άλλη, δεν σταματάμε ποτέ να γεμίζουμε τον σκληρό μας δίσκο και τους αποθηκευτικούς μας χώρους. Πάντα «χρειαζόμαστε» κάτι ακόμη. Πάντα υπάρχει κάτι που μας λείπει. Κάτι που θα βρει το χώρο του ακόμη και αν έχουμε άλλα 50 ίδια (σκουλαρίκια, παπούτσια, εσώρουχα, καλώδια, διακοσμητικά και κάθε λογής σετάκια), τα οποία στριμώχνονται σαν παστά ψάρια κάπου, χωρίς κενό αέρος και έτσι κ κάνεις το λάθος να ανοίξεις την ντουλάπα από την λάθος πλευρά… το ΚΑΤ δεν το γλιτώνεις!

Αυτό το καημένο το κινητό μου, δεν σταμάτησε να βογκάει ότι δεν μπορεί άλλο, δεν δύναται, να κατεβάσει νέα Apps! Ούτε να βγάλει νέες φωτό! Ούτε να γράφει γρήγορα μηνύματα! Αμάν πια, ήταν σαν να μου έλεγε! Πότε θα το καταλάβεις; Με έχεις σκάσει στην πληροφορία!

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. «Σβήσε κάτι παλιό, για να γράψεις κάτι νέο…»

Για να έρθει το καινούριο, πρέπει να φύγει το παλιό, έλεγε η γιαγιά μου η Αριάδνη. Πόσο δίκιο είχε!

Έτσι λοιπόν, άρχισα να αναγκάζομαι, να δημιουργήσω χώρο…. Να διαγράφω παλιές άχρηστες φωτό (όπως οι 132 πόζες της γάτας της γειτόνισσας που παίζει με τα λουλούδια)!


Διαβάστε σχετικά: Πως αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας


Πόσο ανακουφιστικό είναι αυτό, Θεέ μου! Τι ωραίο να πετάς ό,τι πια δεν χρειάζεσαι!

Πού να χωρέσουν όλες αυτές οι γνώσεις που συσσωρεύουμε αδιάκοπα, από εκατοντάδες πηγές πληροφόρησης, καθημερινά; 

Πώς να αναδειχθεί το χρήσιμο, όταν στριμώχνεται ανάμεσα σε άχρηστα και άσχετα αντικείμενα; Ξεχνάμε και αυτά που έχουμε. Και μην μου πείτε ότι δεν σας έχει συμβεί, να αγοράζετε κάτι νέο και γυρνώντας σπίτι να διαπιστώνετε ότι ήδη το έχετε, αλλά δεν μπορούσατε να το βρείτε εκεί που ήταν χωμένο!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όταν τον υπερφορτώνουμε με πληροφορίες, αυτός παύει να λειτουργεί σωστά. Αργεί να ανακαλέσει πληροφορίες. Ξεχνάει τα πιο σημαντικά και χρησιμοποιεί μόνο αυτά που είναι πάνω - πάνω.

Τακτοποιώντας τα πράγματά μας και τις σκέψεις μας, λειτουργούμε καλύτερα, με μεγαλύτερη ηρεμία. Ο αγαπημένος καθηγητής και Ψυχίατρος, Δρ. Νίκος Παρίτσης, αναφέρει στο βιβλίο του «Εξέλιξη και Θεραπεία Ανθρωπίνων Συστημάτων», πόσο σημαντικό είναι για την καλή οργάνωση του ανθρώπου να λαμβάνει την βέλτιστη ποικιλία ερεθισμάτων, με την βέλτιστη οργάνωση και τάξη.

Πάντως να ξέρετε, εγώ δεν σταμάτησα εκεί. Καθάρισα την αποθήκη μου. Τις ντουλάπες μου. Καθάρισα τον σκληρό δίσκο από όλους τους υπολογιστές μου. Πέταξα κουτιά με άχρηστα αντικείμενα (που μπορεί μία ημέρα να γίνει μια παράσταση και να τα χρειαστούν τα παιδάκια)…Τι δικαιολογίες, για να αποφύγουμε τον αποχωρισμό με το παρελθόν. Ναι. Αν το καλοσκεφτείτε, ο λόγος που συσσωρεύουμε πράγματα είναι γιατί δυσκολευόμαστε να τα αποχωριστούμε. Σε πολλές σχολές ψυχοθεραπείας, προτείνεται σαν θεραπεία η εκκαθάριση του σπιτιού από παλιά αντικείμενα.

Διαπίστωσα ότι θα μπορούσα να χτίσω άνετα ένα λαογραφικό μουσείο στη γειτονιά μου, με τα αντικείμενα που είχα συσσωρεύσει. Αποφάσισα ότι από εδώ και πέρα, θα συλλέγω πιο επιλεκτικά. Όχι μόνο γιατί οι καιροί αυτό απαιτούν, αλλά και γιατί έτσι μπορείς να χαίρεσαι περισσότερο και να εκτιμάς αυτά που έχεις.

Η διαδικασία αυτή με έκανε να σκεφτώ, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε «ελεύθερο χώρο» στη ζωή μας. Και «ελεύθερο χρόνο» κατ’ επέκταση.

  • Κάνε χώρο στη ζωή σου, για να έρθουν νέα, πιο όμορφα πράγματα και εμπειρίες.
  • Κάνε χώρο στο κινητό σου, για να καταγράψεις νέες όμορφες στιγμές.
  • Κάνε χώρο στον υπολογιστή σου, για να κινείται πιο γρήγορα.
  • Κάνε χώρο, για να απολαύσεις χρόνο και να παίξεις με τους αγαπημένους σου.

Πέταξε τα άχρηστα αντικείμενα, που περιορίζουν τον ζωτικό σου χώρο (όπως το μεγάλο αγαλματίδιο δώρο γάμου της θείας Τάτας από το Κανκούν) και σου προσθέτουν εργασίες, όπως το καθάρισμά τους.

Καθάρισε τη ζωή σου, ακόμη και από «τοξικές» σχέσεις που δεν λειτουργούν πια προς όφελός σου. Κάνε χώρο για να έρθουν νέες, καλύτερες, πιο καθαρές σχέσεις, με βάση το ποιος είσαι σήμερα. Και μην ξεχνάς ότι μόνο δημιουργώντας χώρο μέσα σου, μπορεί να έρθει και η συγ-χώρεση...


Διαβάστε σχετικά: Πώς το βασικό σύστημα των πεποιθήσεών μας συντηρεί έναν δυσλειτουργικό φαύλο κύκλο σκέψης και συμπεριφοράς;


Καθάρισε το οπτικό σου πεδίο. Ένα περιβάλλον με φορτωμένα ερεθίσματα, προκαλεί υπερδιέγερση και κουράζει τον εγκέφαλο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα παιδιά με  υπερκινητικότητα, το πρώτο πράγμα που προτείνουν οι ειδικοί είναι να μειώσουν τα οπτικά ερεθίσματα στον προσωπικό τους χώρο.

Ξεκαθαρίστε, πετάξτε, ανταλλάξτε, πουλήστε, ελευθερωθείτε από οτιδήποτε δεν σας είναι χρήσιμο στο τώρα! Θα ανακουφιστείτε, ενώ παράλληλα μπορεί να κάνετε κάποιον άλλον άνθρωπο ευτυχισμένο. Άλλωστε μην ξεχνάτε, ότι «τα σκουπίδια του ενός, ο θησαυρός κάποιου άλλου» (κατά το αγγλικό “One man’s waste, another’s treasure”)…

Να μην σας πω, πόσο ισχύει ο κανόνας αυτός και στις ανθρώπινες σχέσεις… Αυτό όμως είναι θέμα για επόμενο άρθρο.

Καλή λευτεριά λοιπόν! 

Με αγάπη,

Dr. Kate

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...