Λίνα Καΐρη

Η αξία της περιέργειας

Η αξία της περιέργειας

Λίνα Καΐρη
κορίτσι ανακαλύπτει την αξία των περίεργων βρύων σε ένα βράχο
Image credit: Savannah Bennett / unsplash.com

Η περιέργεια δεν περιγράφει απλώς ένα ανοιχτό μυαλό αλλά την διάθεση να αποδεχτούμε προκλήσεις που θα μας κάνουν να υπερβούμε τα όριά μας. Η περιέργεια δηλώνει την διάθεση να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι μέσα από τις εμπειρίες μας και την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο.


Η λέξη περιέργεια συχνά συνδέεται με την διάθεση να μάθουμε πληροφορίες για ένα θέμα, ένα πρόσωπο, μία κατάσταση. Ο στόχος μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, συνήθως είναι να επιβεβαιώσουμε αυτά που ήδη ξέρουμε ή πιστεύουμε. Σύγχρονες έρευνες στην ψυχολογία συνδέουν την περιέργεια με την δημιουργικότητα, την καινοτομία την χαρά και την ενσυναίσθηση. Τί είδους περιέργεια όμως;

Στις έρευνες αυτές η περιέργεια χρησιμοποιείται σαν αντίθετη έννοια από αυτήν που περιγράψαμε παραπάνω και αφορά την επιθυμία να αναζητήσουμε το καινούργιο, το άγνωστο μέσα στο γνωστό. Η περιέργεια δεν περιγράφει απλώς ένα ανοιχτό μυαλό αλλά την διάθεση να αποδεχτούμε προκλήσεις που θα μας κάνουν να υπερβούμε τα όριά μας. Η περιέργεια δηλώνει την διάθεση να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι μέσα από τις εμπειρίες μας και την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο.

Ζούμε σε έναν κόσμο που οι παλιές σταθερές της εργασίας, της οικονομικής- κοινωνικής- πολιτικής κατάστασης, του γάμου, της οικογένειας έχουν δώσει την θέση τους σε μία όλο και μεγαλύτερη ρευστότητα και αβεβαιότητα. Η ρευστότητα αυτή ευνοεί την ανασφάλεια, τον φόβο και την διαμόρφωση περιοριστικών πεποιθήσεων, που μας πείθουν ότι οι επιθυμίες μας είναι ουτοπικές.

Αυτή η απογοήτευση συχνά μας δημιουργεί μια αρνητική στάση και μας κάνει να είμαστε κλειστοί σε νέες προοπτικές. Κάποιες φορές, εναλλάσσεται με μία καταναγκαστική θετική σκέψη ότι “τα πράγματα θα πάνε καλά”, η οποία με την πρώτη δυσάρεστη εμπειρία ανατρέπεται και δίνει πάλι την θέση της στον φόβο.

Η πιο παραγωγική στάση στη ζωή είναι αυτή της δημιουργικής περιέργειας που οδηγεί στην διάθεση για εξερεύνηση... για εξερεύνηση της ζωής, του εαυτού μας, των άλλων και των σχέσεων. Μας βοηθάει να προσεγγίσουμε την αβεβαιότητα στην καθημερινότητά μας με μία θετική στάση.

Αν και πιστεύουμε ότι η βεβαιότητα και ο έλεγχος των καταστάσεων μας φέρνει ικανοποίηση, είναι η αβεβαιότητα και η πρόκληση που φέρνουν πιο μακροπρόθεσμα οφέλη. Συνηθίζουμε να αποζητάμε την επιβεβαίωση των πεποιθήσεων που ήδη έχουμε, ψάχνουμε τις απαντήσεις στην “αποθήκη των πληροφοριών” μας και απαντάμε αυτό που ήδη ξέρουμε, που έχουμε δει, που έχουμε ζήσει.

Όταν δεν κλειδώνει ο νους μας σε συμπεράσματα και δεν ερμηνεύουμε την πραγματικότητα βάσει αυτών αλλά είμαστε ανοιχτοί και περίεργοι, μπορούμε να δίνουμε χρόνο και προσοχή, να παρατηρούμε, να ακούμε, να νιώθουμε, δηλαδή να είμαστε παρόντες. Η στάση αυτή προκύπτει από την επίγνωση ότι το μυστήριο της ζωής είναι πιο μεγάλο από εμάς και ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τί θα συμβεί.


Διαβάστε σχετικά: Περιέργεια: είναι αρνητικό ή θετικό συναίσθημα;


Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την στάση της περιέργειας;

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τις στιγμές που αισθανόμαστε άβολα. Όταν η αυτόματη τάση μας είναι να αποφύγουμε μία κατάσταση, τότε αυτό είναι σημάδι ότι υπάρχει κάτι καινούργιο να δοκιμάσουμε και να επωφεληθούμε. Μπορεί η συζήτηση με έναν άγνωστο, που συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε αμήχανα, να είναι μια καλή αρχή. Το δεύτερο βήμα θα ήταν να προσπαθήσουμε στην συζήτηση να μιλήσουμε για κάτι που πραγματικά μας ενδιαφέρει.

Κλείνοντας, ο δρ. Kashdan γράφει το εξής ενδιαφέρον στο βιβλίο του: ο βαθμός στον οποίο είμαστε περίεργοι για τους αγαπημένους μας είναι καλύτερος δείκτης της αγάπης και της δέσμευσής μας σε αυτούς, ακόμα και από το να είμαστε εκεί σε όλες τις δύσκολες στιγμές τους.


Σχετική βιβλιογραφία:

  • Kashdan T. (2010). “Curious? Discover The Missing Ingredient To A Fulfilling Life” , Harper-Collins publishers
  • Grazer B., Fishman C. (2016). “A Curious Mind: The Secret to a Bigger Life”, Simon & Schuster pub.
  • Gallagher M., Lopez S. (2007). “Curiosity and well-being”, The Journal of Positive Psychology, Volume 2, Issue 4
  • Allan B., Shearer B. (2012) “The Scale for Existential Thinking”, International Journal of Transpersonal Studies, Volume 31, Issue 1, Article 5

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...