Ντενίζ Βεβζήογλου

Οι 4 Συμφωνίες με τον εαυτό μας (Β’ μέρος)

Οι 4 Συμφωνίες με τον εαυτό μας (Β’ μέρος)

Ντενίζ Βεβζήογλου
γυναίκα με φακίδες και μπλε μάτι
Image credit: Erik Mclean / unsplash.com

Στο προηγούμενο άρθρο σας μίλησα για την πρώτη συμφωνία για τον εαυτό μας που αφορούσε την αξιοπιστία και την ακρίβεια λόγου. Πώς μπορεί να ωφελήσει να βελτιώσουμε την αυτοεικόνα μας και να δημιουργήσουμε μια πιο αυθεντική σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους.


H κάθε συμφωνία που θα ακολουθήσει, είναι ένας δρόμος προς την αυτοπραγμάτωση μας. Να ζήσουμε μια ζωή με λιγότερες ενοχές, να είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να έχουμε τον έλεγχο της καλής μας υγείας.

Η ψυχική μας υγεία εξαρτάται από εμάς. Η ποιότητα των σκέψεων μας, των σχέσεων μας και της σημασίας που δίνουμε εμείς οι ίδιοι στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας καθορίζουν κατά πόσο θα ζήσουμε μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση και χαρά.

Η Δεύτερη Συμφωνία είναι εξίσου σημαντική με την πρώτη.

ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα.

Αν σε σταματήσει κάποιος στο δρόμο και σου πει πόσο χαζός είσαι χωρίς να σε γνωρίζει, αυτό το σχόλιο του δεν θα αφορά εσένα αλλά αυτόν που στο είπε.

Αν το πάρεις προσωπικά όμως, τότε μπορεί και να πιστέψεις ότι είσαι χαζός. Μπορεί να γυρίσεις και να πεις στον εαυτό σου Πως είναι δυνατόν να το ξέρει; Είναι μάντης ή οποιοσδήποτε μπορεί να δει πόσο χαζός είμαι;

Το παίρνεις προσωπικά γιατί συμφωνείς με ότι έχει ειπωθεί. Όσο πιο γρήγορα συμφωνείς τόσο γρήγορα παγιδεύεσαι. Το πόσο σημαντικό θεωρώ τον εαυτό μου και το πόσο παίρνω προσωπικά τα πράγματα είναι η μέγιστη έκφραση του μη υγιούς εγωισμού που έχουμε αναπτύξει για τον εαυτό μας διότι υποθέτουμε ότι όλα πρόκειται για εμάς. Σαν να είμαστε το επίκεντρο του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της ανατροφής μας, της εκπαίδευσης μας, μαθαίνουμε να παίρνουμε τα πράγματα όλα προσωπικά και νομίζουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Είναι πάντα εγώ και πάντα για μένα. Ξεχνάμε ότι είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας και τις πράξεις μας και όχι για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Οι άνθρωποι, δεν πράττουν όπως πράττουν εξαιτίας σου αλλά εξαιτίας του εαυτού τους. Όλοι οι άνθρωποι ζουν το δικό τους όνειρο, τη δική της ζωή, ζουν μέσα στο δικό τους μυαλό με τα ερεθίσματα που πήραν από το περιβάλλον τους αλλά και με αυτά που δημιούργησαν μόνοι τους. Όταν λοιπόν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά αυτόματα υποθέτουμε ότι γνωρίζουν τον δικό μας κόσμο την δικιά μας προσωπικότητα και προσπαθούν να επιβάλλουν την δική τους αντίληψη στην δικιά μας.

Ακόμα και όταν η κατάσταση φαίνεται να είναι τόσο προσωπική, ακόμα και όταν οι άνθρωποι σε προσβάλλουν κατευθείαν, πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι δεν έχει να κάνει με σένα. Ότι και αν λένε ότι και αν κάνουν, οι απόψεις και γνώμες που εκφράζουν έχουν να κάνουν με τον εαυτό τους. Προέρχεται από τις συμφωνίες που έχουν κάνει οι ίδιοι με τον εαυτό τους.

Όταν φτάνουμε να δεχόμαστε τα συναισθήματα, την επίκριση, την γνώμη, την κακοβουλία των ανθρώπων απέναντι μας, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην προσωποποίηση τους.

Πιο κοντά να πιστέψουμε και να συμπεριφερθούμε βάση των πεποιθήσεων που έχουν για εμάς. Παύουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Απομακρυνόμαστε συνεχώς από τον εαυτό μας.

Όταν παίρνεις τα πράγματα προσωπικά, ως λογικό επακόλουθο ο οργανισμός μας, μπαίνει στην διαδικασία της άμυνας. Της άμυνας των αξιών μας, των πιστεύω μας και με την άμυνα δημιουργούμε συνεχώς συγκρούσεις. Ζούμε για να αμυνόμαστε, γινόμαστε επιθετικοί και ο θυμός και η δυσαρέσκεια γίνονται ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας γεμίζοντας μας με μια ατελείωτη ένταση

Εναλλακτικός τρόπος σκέψης:

Δεν μου είναι σημαντικό τι σκέφτεσαι για μένα και δεν το παίρνω καθόλου προσωπικά. Δεν το παίρνω προσωπικά όταν ο κόσμος λέει ότι είμαι ο χειρότερος άνθρωπος ούτε όταν λέει ότι είμαι ο καλύτερος. Το ξέρω ότι όταν θα αισθάνεσαι καλά θα μου πεις τα καλύτερα και όταν δεν αισθάνεσαι καλά και είσαι νευριασμένος θα μου πεις όχι και τόσο ευχάριστα πράγματα. Δεν είναι ότι εγώ άλλαξα και είμαι κάτι άλλο από αυτό που ήμουν μερικές μέρες πριν αλλά προφανώς άλλαξαν τα δικά σου συναισθήματα.

Αν το πάρω όλο αυτό προσωπικά λοιπόν αυτό σημαίνει ότι τη μια μέρα είμαι ο καλύτερος και ο πιο όμορφος άνθρωπος του κόσμου και την άλλη ένας άνθρωπος που δεν αξίζει τίποτα και με τον χειρότερο χαρακτήρα. Γιατί λοιπόν να επιτρέψω στον εαυτό μου ένα τέτοιο μαρτύριο; Γιατί να δώσω αυτή τη δύναμη στους άλλους ανθρώπους να ασκούν μια τέτοια επιρροή πάνω μου;

Ξέρω ποιος είμαι, πως δείχνω τι πιστεύω και τι όχι, δεν έχω την ανάγκη να με αποδεχτούν γιατί με αποδέχομαι εγώ. Δεν παίρνω τίποτα προσωπικά γιατί ότι και αν νιώθεις, ότι και αν σκέφτεσαι, γνωρίζω ότι είναι δικό σου πρόβλημα και όχι δικό μου. Είναι ο δικός σου μοναδικός τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Δεν είναι κάτι προσωπικό γιατί και εσύ παλεύεις με τον εαυτό σου όχι με μένα.

Αν πω κάτι και σε πληγώσω, δεν είναι αυτό που είπα που σε πλήγωσε αλλά οι πληγές που έχεις ανοιχτές μέσα σου και τις άγγιξα. Οι πληγές που δεν γιάτρεψες.

Όταν κάποιοι άνθρωποι δεν σου συμπεριφέρονται με αγάπη και σεβασμό τότε αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι για να απομακρυνθείς. Αν δεν το κάνεις, θα ξοδέψεις πολλά χρόνια υποφέροντας από τέτοιες συμπεριφορές και το μόνο άτομο που θα βλάπτεις θα είσαι εσύ.

Με την συμφωνία του να μην παίρνεις τίποτα προσωπικά θα αποφύγεις πολλές καταστάσεις αναστάτωσης. Ο θυμός σου, η ζήλια και ο φθόνος σου δεν θα υπάρχουν πια.

Μόλις αυτή η συμφωνία γίνει μια συνήθεια, θα καταλάβεις ότι κανένας δεν θα μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα για τον εαυτό σου και να τον κατηγορείς για καταστάσεις που είναι έξω από την υπευθυνότητα σου.

Βλέπετε πόσο σημαντική είναι αυτή η συμφωνία;

Γράψτε αυτήν την συμφωνία σε ένα χαρτί και κολλήστε την πάνω στο ψυγείο Δεν θα παίρνω τίποτα προσωπικά.

Μόλις καταφέρεις να το κάνεις μια συνήθεια, δεν θα χρειάζεται να βασίζεις την εμπιστοσύνη σου σε αυτά που λένε οι κάνουν οι άλλοι. Θα χρειάζεται μόνο να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου ώστε να κάνεις υπεύθυνες επιλογές. Δεν ήσουν και δεν θα είσαι ποτέ υπεύθυνος για τις πράξεις των άλλων: είσαι υπεύθυνος μόνο για τον εαυτό σου.

Όταν πραγματικά το καταλάβεις αυτό, ελάχιστα θα πληγωθείς και θα υποφέρεις από τα σχόλια των άλλων. Θα αποδυναμώσεις την επιβολή τους πάνω σου και θα δυναμώσεις τον εαυτό σου. Μια ικανοποιητική, ευχάριστη, χαρούμενη και δημιουργική ζωή ξεκινάει από το γεγονός πως θα ερμηνεύσουμε τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας και την ουσία των πραγμάτων που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Σημασία δεν έχει αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο αλλά ότι στέκεται μπροστά σου με νερό.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...