Ντενίζ Βεβζήογλου

Οι τέσσερις συμφωνίες με τον εαυτό μας - A’ Μέρος

Οι τέσσερις συμφωνίες με τον εαυτό μας - A’ Μέρος

Ντενίζ Βεβζήογλου
νεαρός άντρας με γυαλιά που κοιτάζει τον εαυτό του στο τζάμι
Image credit: Taya Iv / unsplash.com

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να δώσουμε στους άλλους είναι ο λόγος μας, ο οποίος έχει τη δύναμη να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε σχέσεις, να χτίσουμε εμπιστοσύνη, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μας καταστρέψει καταδικάζοντας μας σε απομόνωση, σε ψεύτικες σχέσεις, και στην αναζήτηση πραγμάτων που δεν θα μας φέρουν ποτέ ικανοποίηση.


DealSelf esΥπάρχουν δεκάδες συμφωνίες που έχουμε κάνει με τον εαυτό μας, με άλλους ανθρώπους για το όνειρο ζωής και πως να το κατακτήσουμε, με τα παιδιά μας, τον σύντροφο μας, με την κοινωνία, την εργασία μας. Αλλά η σημαντικότερη συμφωνία από όλες αυτές είναι αυτή που κάνουμε με τον εαυτό μας.

Έχουμε την ανάγκη να είμαστε αποδεκτοί από τους άλλους χωρίς να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Έχουμε την ανάγκη να μας αγαπάνε αλλά εμείς οι ίδιοι δεν αγαπάμε τον εαυτό μας. Έχουμε την ανάγκη να μας σεβαστούν αλλά χωρίς να σεβόμαστε πρώτα εμείς τον εαυτό μας.

Όσο περισσότερο αγαπάμε τον εαυτό μας τόσο λιγότερο αυτοκαταστροφικοί γινόμαστε. Η αυτοκαταστροφικότητα μας προέρχεται από την αυτο-απόρριψη και η αυτο-απόρριψη προέρχεται από την εικόνα που έχουμε για την τελειότητα χωρίς να συνειδητοποιούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η εικόνα μας για την τελειότητα είναι ένας από τους λόγους που απορρίπτουμε τους εαυτούς μας. Για αυτό δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας για αυτό που είναι και για τον ίδιο λόγο δεν αποδεχόμαστε τους άλλους για αυτό που αυτοί είναι. Συνεχώς μπαίνουμε στην διαδικασία της κρίσης και της αλλαγής του άλλου.

Σε αυτές τις συμφωνίες που θα σας αναλύσω, θα πείτε στον εαυτό σας ποιοι είστε, τι νιώθετε, τι πιστεύετε, και πως να συμπεριφέρεστε. Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που αποκαλούμε προσωπικότητα. Αυτές οι συμφωνίες θα μας οδηγήσουν στο μονοπάτι που θα λέμε : Αυτό είμαι. Αυτά πιστεύω. Μπορώ να κάνω αρκετά πράγματα αλλά κάποια άλλα απλά δεν μπορώ να τα κάνω. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό είναι φαντασία, αυτό είναι εφικτό και αυτό ανέφικτο. Κάνω καθημερινά λάθη αλλά φροντίζω να παίρνω το μάθημα μου από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνω.

Οι τέσσερις συμφωνίες αφορούν τον εαυτό μας προκειμένου να ζήσουμε μια βαθιά ικανοποιητική ζωή. Ποιες είναι λοιπόν αυτές;

Συμφωνία Πρώτη : Είμαι ακριβής με τον λόγο μου

Συμφωνία Δεύτερη : Δεν παίρνω τίποτα προσωπικά

Συμφωνία Τρίτη : Δεν κάνω υποθέσεις

Συμφωνία Τέταρτη : Κάνω ότι καλύτερο μπορώ

Ακρίβεια και Αξιοπιστία Λόγου

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους είναι ο λόγος μας. Ακούγεται πολύ απλό αλλά είναι πολύ ισχυρό. Είναι ένα δώρο που έχουμε όλα τα ανθρώπινα όντα. Μέσω της δύναμης του λόγου μας εκφράζουμε τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας, επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους, σκεφτόμαστε, αποτυπώνουμε τις σκέψεις μας σε λέξεις. Δημιουργούμε έναν δικό μας κόσμο. Δημιουργούμε τα γεγονότα της ζωής μας. Είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Όπως όμως ένα δίκοπο μαχαίρι, έτσι και ο λόγος μας πρέπει να είναι αξιόπιστος και να χρησιμοποιείται με προσοχή και σκέψη γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Είναι το βασικό εργαλείο επικοινωνίας που έχει τη δύναμη να μας φέρει κοντά με τους άλλους ανθρώπους, να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε σχέσεις, να χτίσουμε εμπιστοσύνη, να πάρουμε μέρος σε ομάδες αλλά ταυτόχρονα έχει τη δύναμη να μας καταστρέψει την ζωή που έχουμε καταδικάζοντας μας σε απομόνωση, σε ψεύτικες σχέσεις, στην μιζέρια και στην αναζήτηση πραγμάτων που δεν θα μας φέρουν ποτέ την ικανοποίηση που θέλουμε για τον εαυτό μας.

Τι εννοώ όμως όταν λέω να είμαστε άξιοι του λόγου μας;

Σκεφτείτε το εξής πολύ απλό παράδειγμα:

Βρίσκεστε σε μια συζήτηση με δυο ανθρώπους και ζητάτε την συμβουλή τους για κάτι που σας απασχολεί και ψάχνετε να βρείτε μια λύση.

Αρχίζει ο πρώτος και σας λέει τι πιστεύει επί του θέματος, τι διάβασε, τι άκουσε από τους γνωστούς και φίλους του που έχουν παρόμοια εμπειρία και σας παρουσιάζει πάνω από πέντε εναλλακτικές που μπορούν πιθανόν να βοηθήσουν με το πρόβλημα σας. Δελεαστικό σίγουρα. Νιώθετε μια ανακούφιση και ήδη έχετε στο προσκήνιο πέντε διαφορετικούς τρόπους να δοκιμάσετε τα λεγόμενα του. Μένει να αποδείξετε αν θα πετύχει ή όχι.

Αρχίζει ο δεύτερος και προσπαθεί να μοιραστεί την εμπειρία του σε ένα παρόμοιο θέμα που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, παρουσιάζει τακτικές, διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης στο πρόβλημα και πως βοηθήθηκε ο ίδιος από την εμπειρία αυτή. Είστε σκεπτικοί! Από πέντε εναλλακτικές λύσεις, έχετε μόνο μια. Αποδεδειγμένη όμως. Με απτά αποτελέσματα.

Το ερώτημα είναι λοιπόν,

Σε ποιον θα στρέψετε την προσοχή σας; Ποια συμβουλή θα ακολουθήσετε;

Σε αυτόν που νομίζει, που πιστεύει, που έχει ακούσει κάτι από κάποιον ή το έχει διαβάσει από κάπου κάποτε;

Ή σε αυτόν που πέρασε από παρόμοιο μονοπάτι με εσάς και γνωρίζει από προσωπική πείρα την διαδικασία;

Πάρτε μερικά λεπτά και σκεφτείτε το.

Ποιος από τους παραπάνω χαρακτήρες θα σας ενέπνεε περισσότερη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και θα θέλατε να του αφιερώσετε περισσότερο χρόνο;

Ποιον χαρακτήρα θα θέλατε να καλλιεργήσετε στον εαυτό σας;

Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι οι περισσότεροι που θέλετε πραγματικά να βοηθηθείτε θα επιλέξετε τον δεύτερο. Όχι γιατί είναι καλύτερος από τον πρώτο αλλά επειδή ο λόγος του είναι άξιος. Ακριβής. Έχει βάση. Είναι προσγειωμένος στην πραγματικότητα. Έχει δοκιμαστεί.

Μην πιστεύετε ότι ακούτε, αλλά αυτό που βλέπετε.

Επειδή κάποιος μας αποκάλεσε άσχημο, χαζό, ανεύθυνο, αστείο αυτό δεν σημαίνει ότι αληθεύει η άποψη του. Είναι πολύ σημαντικό, πριν προσωποποιήσουμε αυτά τα σχόλια να εξετάσουμε από ποιον προέρχονται και με ποιο σκοπό. Διαφορετικά θα δώσουμε τόση δύναμη στην άποψη των άλλων για εμάς που θα κυριαρχήσει την ζωή και την ψυχολογία μας. Θα ζούμε την ζωή που πιστεύουν αυτοί για εμάς.

Μια δεύτερη πτυχή είναι να κρατάμε τον λόγο μας.

Να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε.

Αυτό μπορεί να είναι ένα ταξίδι που υποσχεθήκατε, μια βοήθεια που θα προσφέρετε μόλις βρείτε χρόνο, ένα project που θα λάβετε μέρος. Όποιας φύσης και αν είναι η υπόσχεση, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε το λόγο μας.

Όχι για τους άλλους, πάνω από όλα για εμάς. Το να δίνουμε το λόγο μας για διάφορα πράγματα είτε πάνω στον ενθουσιασμό μας είτε από την επιθυμία μας πραγματικά να βοηθήσουμε, χωρίς όμως να έχουμε τα μέσα, βλάπτει την εικόνα του εαυτού μας και κλονίζει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας αλλά και των άλλων προς εμάς.

Εσείς θα θέλατε να συναναστρέφεστε με κάποιον που συνεχώς άλλα λέει και άλλα κάνει;

Η συμφωνία με την ακρίβεια και την αξιοπιστία του λόγου μας, θα μας βοηθήσει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και τις συνέπειες των πράξεων μας. Το να μπορούμε να υποστηρίζουμε τα λεγόμενα μας βελτιώνει την αίσθηση ασφάλειας του εαυτού μας, βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση μας και αυτό μας γεμίζει με δυναμισμό και σιγουριά για το ποιοι είμαστε, για το πόσα ξέρουμε αφήνοντας να φανεί ότι υπάρχουν πάρα πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Αυτή η αίσθηση ατέλειας, μας κάνει αληθινούς και εκπέμπουμε αυτοπεποίθηση.

Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι τα όσα λέμε αλλά το τι λέμε είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς. Η πρόθεση μας. Όταν έχουμε την σιγουριά να υποστηρίξουμε το λόγο μας, όταν ελέγχουμε τα όσα λέμε, όταν τα βασίζουμε σε πραγματικά γεγονότα και όχι υποθέσεις και όταν δεν τροποποιούμε τα λεγόμενα μας προκειμένου να κερδίσουμε την εύνοια των άλλων, όταν μιλάμε για να βοηθήσουμε και όχι για να επικρίνουμε, όταν μιλάμε για να γιατρέψουμε και όχι να πληγώσουμε, τότε είναι που λάμπουμε, μαγνητίζουμε και κερδίζουμε τους ανθρώπους. Φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούμε αληθινές σχέσεις που διαρκούν στο χρόνο.

Η πρώτη συμφωνία θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να κάνουμε μια αυτοκριτική και να βελτιώσουμε τις πτυχές του εαυτού μας που δεν μας ικανοποιούν. Όταν αρχίσω να αναλαμβάνω τις ευθύνες των πράξεων μου, είμαι έτοιμος να προχωρήσω μπροστά με σίγουρα βήματα και χωρίς φόβο.


Το κείμενο είναι βασισμένο στο βιβλίο «Οι Τέσσερις Συμφωνίες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...