PsychologyNow Team

Η σπουδαιότητα της καλλιέργειας του «ανήκειν»

Η σπουδαιότητα της καλλιέργειας του «ανήκειν»

PsychologyNow Team
μια ομάδα ανθρώπων κρατιέται χέρι-χέρι σε κύκλο και καλιεργεία το ανήκειν

Η εύρεση τρόπων για την ενδυνάμωση της αίσθησης του «ανήκειν», μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση του πόνου της μοναξιάς.


Η αίσθηση του «ανήκειν» είναι μια σημαντική εμπειρία για όλους τους ανθρώπους. Σημαίνει την αποδοχή μας ως μέλος μίας ομάδας. Μια τόσο απλή λέξη έχει μία τόσο τεράστια σημασία. Η αίσθηση του «ανήκειν» είναι μια ανθρώπινη ανάγκη, όπως και η ανάγκη για την εύρεση φαγητού και καταφυγίου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρεση νοήματος στη ζωή και για την αντιμετώπιση έντονα οδυνηρών συναισθημάτων. Κάποιοι από εμάς ανήκουν σε μία κοινότητα, σε μία φιλική παρέα, σε μία οικογένεια, ενώ άλλοι σε γκρουπ κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Κάποιοι συνδέονται μόνο με ένα ή δύο άτομα. Άλλοι αισθάνονται μια σύνδεση με όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μερικοί δυσκολεύονται να βρουν μια αίσθηση του «ανήκειν» και η μοναξιά είναι σωματικά επώδυνη γι’ αυτούς.

Ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν την αίσθηση του «ανήκειν» αποκλείοντας άλλα πρόσωπα. Αυτό αντανακλά την ιδέα ότι χρειάζεται να υπάρχουν και εκείνοι που δεν ανήκουν κάπου για να υπάρχουν εκείνοι που μετέχουν κάπου. Ωστόσο, ακόμη και μια περίπτωση αποκλεισμού μπορεί να υπονομεύσει τον αυτοέλεγχο και την ευημερία και συχνά δημιουργεί πόνο και συγκρούσεις.

Η αίσθηση του«ανήκειν» σε μια μεγαλύτερη κοινότητα δίνει κίνητρο, βελτιώνει την υγεία και την αίσθηση ευτυχίας μας. Όταν συνδεόμαστε με άλλους, καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι άνθρωποι προβληματίζονται και αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας. Βρίσκουμε παρηγοριά μέσω αυτής της γνώσης.


Διαβάστε σχετικά: Ψάχνοντας την αποδοχή


Καλλιεργώντας την αίσθηση του «ανήκειν»

Η οικοδόμηση της αίσθησης της συμμετοχής απαιτεί ενεργή προσπάθεια και εξάσκηση. Ένας τρόπος για να δουλέψουμε προς την ανάπτυξη της αίσθησης του «ανήκειν» είναι να αναζητήσουμε τρόπους που είμαστε όμοιοι με τους άλλους, αντί να εστιάζουμε στους τρόπους που διαφέρουμε από τους άλλους.

Μήπως κάποιος είναι πολύ μεγαλύτερος από εσάς για να κάνετε παρέα; Ίσως να έχει υπέροχες ιστορίες να σας πει και να απολαμβάνετε να ακούτε τις εμπειρίες του. Ίσως αξίζει να κάνετε τη διαφορά και μπορεί να συμβάλλετε θετικά στη ζωή του με τη νεανική δύναμή σας. Μήπως κάποιος έχει διαφορετικό σύστημα πεποιθήσεων από το δικό σας; Ίσως και οι δύο σας να απολαύσετε μια εποικοδομητική συζήτηση ή και να ανακαλύψετε κάτι κοινό, όπως την πίστη σας στο Θεό.

Η ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και η αποδοχή των άλλων μας προσφέρει ηρεμία. Η αποδοχή των άλλων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούμε μαζί τους.

Ένας άλλος τρόπος για την καλλιέργεια της προσωπικής αίσθησης του «ανήκειν» είναι να δουλέψουμε πάνω στην αποδοχή των άλλων. Προκειμένου να μπορέσουμε να αποδεχτούμε τους άλλους και τις απόψεις που δεν συμφωνούν με τις δικές μας, μπορεί να χρειάζεται να γίνουμε περισσότερο ανοιχτοί στην ιδέα ότι υπάρχει αξία στη σκέψη όλων. Μπορεί να ανακαλύψετε την αλήθεια ακόμα και στις πιο δυσνόητες απόψεις, αν και αν δεν συμφωνείτε με αυτές.

Η επικύρωση

Ένας από τους ιδανικότερους τρόπους να επικοινωνήσετε την αποδοχή είναι μέσω της επικύρωσης.Η επικύρωση δημιουργεί μια αίσθηση του «ανήκειν»» και ενισχύει τις σχέσεις. Η επικύρωση είναι η γλώσσα της αποδοχής. Είναι η αναγνώριση ότι η εσωτερική εμπειρία κάποιου είναι κατανοητή και σας βοηθά να συμμερίζεστε την άποψή του, δίνοντας την αίσθηση ότι ανήκετε κάπου, ακόμα και όταν μπορεί να διαφωνείτε.

Προσπαθήστε να πείτε «ναι» στις ευκαιρίες που σας δίνονται να περνάτε χρόνο με άλλους και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας προσκαλούν. Αφήστε απ’ έξω την επικριτικότητα. Οι επικρίσεις χτίζουν τοίχους. Να εστιάζετε στους ανθρώπους. Βρίσκεστε σε ένα δείπνο και νιώθετε ενοχλημένοι γιατί δεν σας αρέσει το φαγητό;

Το φαγητό δεν είναι ο απώτερος σκοπός σας. Η σύνδεση με άλλους είναι πολύ πιο σημαντική από το φαγητό ή το θόρυβο στο εστιατόριο. Έχετε παχύνει και δεν θέλετε να σας δουν οι άλλοι; Σταματήστε να απομονώνεστε και πιστέψτε στην αξία σας. Κανείς δεν είναι τέλειος. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους.


Διαβάστε σχετικά: Η ανάγκη να ανήκουμε σε μία ομάδα


Παρατηρήστε τα λόγια σας και τον τρόπο σκέψης σας. Ορισμένες λέξεις δημιουργούν απομόνωση ενώ άλλες προωθούν την ομαδικότητα. Οι άλλοι δεν χρειάζονται «επιδιόρθωση» από εμάς. Έχουν και αυτοί τα δυνατά σημεία τους και προσφέρουν τη δική τους μοναδική συμβολή. Σκεφτείτε την ομαδικότητα και την αποδοχή.

Αν είστε συναισθηματικά ευαίσθητοι, να θυμάστε ότι γενικά οι άνθρωποι υποφέρουν από τον ίδιο συναισθηματικό πόνο που υποφέρετε και εσείς, μπορεί απλά να μην είναι τόσο έντονος τις περισσότερες φορές ή τόσο συχνός.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί συναισθηματικά ευαίσθητοι άνθρωποι που δυσκολεύονται όπως εσείς. Το να είσαι συναισθηματικά ευαίσθητος δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ανήκεις κάπου. Τέλος, προσπαθήστε να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ή τους άλλους.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: psychologytoday.com
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...