PsychologyNow Team

Πέντε ιδιαίτερες δεξιότητες που χαρακτηρίζουν ένα ψυχικά υγιές πρόσωπο

Πέντε ιδιαίτερες δεξιότητες που χαρακτηρίζουν ένα ψυχικά υγιές πρόσωπο

PsychologyNow Team
γυναίκα γνωρίζει τις Πέντε ιδιαίτερες δεξιότητες που χαρακτηρίζουν ένα ψυχικά υγιές πρόσωπο
Image credit: Ekaterina Krusanova / unsplash.com

Όχι, αυτό δεν είναι ακόμη ένα άρθρο με τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά.


Όλοι μας έχουμε μια γενική ιδέα για το πως δείχνει ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος. Ενδεχομένως να μην είναι καταθλιπτικός ή νευρικός, να μην υποφέρει ή να μην έχει διαγνωστεί με κάποια πάθηση. Πιθανώς να νιώθει ευτυχισμένος ή απλά να είναι σε θέση να ζει μια καλή ζωή.

Όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ανάλογα με το πρόσωπο και έχουν φυσικά μεγάλη αξία για αυτό. Ποιοι είναι όμως οι ειδικοί παράγοντες που καθιστούν ένα άτομο ψυχικά υγιές; Ακολουθούν πέντε κυρίαρχα στοιχεία που ελάχιστοι άνθρωποι λαμβάνουν υπόψιν.

1. Να είστε σε θέση να υποστηρίξετε ταυτόχρονα δύο αντίθετα πράγματα στο μυαλό σας

Είναι καλός άνθρωπος ή κακός; Σου άρεσε η ταινία ή όχι; Είσαι ταλαντούχος, ναι ή όχι; Ποιος είναι σωστός, εσύ ή εγώ; Αυτή η τάση του μυαλού μας να πολώνει τα πράγματα σε αντίθετα, προκειμένου να καταλήγουμε σε μια ξεκάθαρη λύση, εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Αλλά εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονα σε πολύ προσωπικές ερωτήσεις, όπως το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, πώς συλλογιζόμαστε την παιδική μας ηλικία και πώς κρίνουμε τους άλλους.

Η ικανότητα να βλέπουμε τις γκρίζες ζώνες, είναι μια ικανότητα που δεν διαθέτουν όλοι, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά εδώ μιλάμε για ένα βήμα πέρα ​​από αυτό. Η ικανότητα να πείτε κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης με ένα άλλο πρόσωπο: Έχουμε και οι δύο δίκιο, αλλά και συγχρόνως τόσο άδικο.


Διαβάστε σχετικά: Πως αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας


Να είστε σε θέση να καταλήξετε, σε κάθε περίπτωση, λέγοντας: Αυτό είναι εξαιρετικά καλό αλλά και κακό, Αυτό το άτομο έχει καλές προθέσεις αλλά και δυνητικά επιβλαβείς, Σ’ αγαπώ και σε μισώ συγχρόνως, Οι γονείς μου, μου έδωσαν πολλά, αλλά επίσης με απογοήτευσαν τρομερά. Όλα είναι αλήθεια.

Τα αντίθετα ταιριάζουν πολύ καλύτερα, από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Και αν μπορείτε να κρατήσετε τις αντίθετες πλευρές ενωμένες στο μυαλό σας μαζί την ίδια στιγμή, τότε αυτή η δυνατότητα σας δίνει μια ολοκληρωμένη όψη του εαυτού σας, ενός προσώπου ή μιας κατάστασης που είναι πολύ πιο ακριβής και πραγματική από την κατανόηση μιας μονοδιάστατης απάντησης.

2. Να μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας ενώ επικοινωνείτε

Η διαχείριση των συναισθημάτων σας είναι ένα πράγμα και η επικοινωνία είναι κάτι άλλο. Και τα δύο είναι δύσκολες δεξιότητες για να τελειοποιηθούν. Βάλτε τις μαζί και έχετε μια μεγάλη πρόκληση. Να είστε σε θέση να διαχειριστείτε το θυμό ήτον πόνο που αισθάνεστε, έτσι ώστε να μπορείτε να εξηγήσετε σε κάποιον πώς αισθάνεστε.

Να είστε σε θέση να διαχειριστείτε το θυμό σας, προκειμένου να εκφράσετε το πρόβλημα με έναν τρόπο που το άλλο άτομο μπορεί να ακούσει. Αυτά είναι δύο δείγματα ισχυρής ψυχικής υγείας.

3. Να έχετε αυτοεπίγνωση

Όλοι γνωρίζουν τον εαυτό τους. Αλλά το ερώτημα είναι, πόσο καλά τον γνωρίζουν; Αντιλαμβάνεστε τις τυπικές αντιδράσεις σας στις καταστάσεις της ζωής σας; Γνωρίζετε τι αισθάνεστε και γιατί το αισθάνεστε; Ποιες είναι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σας; Τα ταλέντα σας; Αυτά που σας αρέσουν και αυτά που δεν σας αρέσουν; Τι χρειάζεστε και τι απολαμβάνετε;

Όσο καλύτερα καταλαβαίνετε τον εαυτό σας, τόσο πιο ανθεκτικοί θα είστε σε δύσκολες καταστάσεις, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για τα λάθη σας και θα μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές ζωής για τον εαυτό σας.

4. Να νιώθετε άνετα με τον εαυτό σας

Αυτό συνεπάγεται να είστε χαρούμενοι όταν είστε απλά ο εαυτός σας. Σκεφτείτε το σαν να περνάτε ελεύθερο χρόνο με τον εαυτό σας, χαρούμενα και άνετα. Μπορείτε να καθίσετε μόνοι σας χωρίς κάποιο είδος ψυχαγωγίας και να είστε άνετα; Μπορείτε να ζείτε τη στιγμή και να μην σκέφτεστε το μέλλον, το παρελθόν ή κάτι ή κάποιον άλλο; Είστε σε θέση να σκεφτείτε ένα συναίσθημα, να το αποδεχθείτε και να προσπαθήσετε να το καταλάβετε; Όλα αυτά είναι παραδείγματα που δείχνουν ότι νιώθετε άνετα με τον εαυτό σας.


Διαβάστε σχετικά: Πώς το βασικό σύστημα των πεποιθήσεών μας συντηρεί έναν δυσλειτουργικό φαύλο κύκλο σκέψης και συμπεριφοράς;


5. Να είστε πρόθυμοι να πάρετε ρίσκα

Η ικανότητα να μπορείτε να είστε ανοιχτοί, όχι μόνο σε συνθήκες ασφάλειας, αλλά και πέρα ​​από αυτή, χρειάζεται μεγάλη δύναμη και ανθεκτικότητα. Είστε διατεθειμένοι να ξεβολευτείτε; Μπορείτε να βασιστείτε στον εαυτό σας για να διαχειριστεί μια αποτυχία, αν συμβεί; Γνωρίζετε τον εαυτό σας αρκετά καλά ώστε να γνωρίζετε για ποιο πράγμα αξίζει να ρισκάρετε; Μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας αν δεν πετύχει.

Η δύναμη που απαιτείται για να αναλάβετε το ρίσκο της αποτυχίας και για να αντέξετε μετά από μια αποτυχία, είναι πράγματι μία μεγάλη δύναμη.

Αν διαβάζοντας όλες αυτές τις ιδιότητες, νιώθετε κάπως τρομαγμένοι, μην ανησυχείτε. Λίγοι άνθρωποι έχουν και τις πέντε. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς θα ήταν απλά καλό να αγωνιζόμαστε προς την απόκτηση της κάθε μίας από αυτές ξεχωριστά.


Πηγη: psychcentral.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...