psychologist-banner-2
thumb

Το «σύνδρομο του Άτλαντα» ασκεί μεγάλη πίεση στους άντρες και οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας

- Προσωπικότητα
30 Ιουνίου 2021

Οι ιδέες και τα στερεότυπα που συνδέονται παραδοσιακά με την αρρενωπότητα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.


Το 2020 πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 άντρες διαφόρων ηλικιών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών, από το Ινστιτούτο Μάντορσιφτ. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιορδανία. Κάποιοι από τους λόγους διεξαγωγής της έρευνας είναι οι παρακάτω:

  • Καθώς μακροχρόνιες κοινωνικές δομές και στερεότυπα επαναξιολογούνται, η αρρενωπότητα και ο ανδρισμός περνούν κρίση.
  • banner1

  • Τα παλιά αρρενωπά στερεότυπα όπως η επιθετικότητα, η αντοχή, το προνόμιο, καθώς και η υπερσεξουαλικότητα και η έλλειψη συναισθήματος, καταρρίπτονται.
  • Την ίδια στιγμή, βλέπουμε αυτά τα στερεότυπα να υιοθετούνται από εξτρεμιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των κρίσιμων παραγόντων από τη σκοπιά της υγείας καθώς και μερικά από τα πολιτισμικά και επιχειρηματικά ζητήματα γύρω από τη σύγχρονη αρρενωπότητα:

  • Οι άντρες είναι τρεις με επτά φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τις γυναίκες.
  • Οι εικόνες και τα αρχέτυπα της αρρενωπότητας τα οποία μας έχουν διαποτίσει κατά την ανατροφή και την εκπαίδευσή μας είναι πια ξεπερασμένα.
  • Οι περισσότερες εργασιακές κουλτούρες είναι πολύ αρρενωπές, κυρίως λόγω της ανδρικής κυριαρχίας σε αυτούς τους τομείς, ειδικά στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης. Οι γυναίκες που θέλουν να πετύχουν συχνά χρειάζεται να υιοθετήσουν χαρακτηριστικά που θεωρούνται αρρενωπά, όπως δυναμισμό και επιβολή, ανταγωνιστική διάθεση και συναισθηματική εγκράτεια.
  • Αν είσαι άντρας επικεφαλής μιας μεικτής ομάδας από άποψη φύλου, χρειάζεται να αποφασίσεις πώς θα σχετιστείς με την ομάδα ως σύνολο και ατομικά και να ξεκαθαρίσεις τι είναι κατάλληλο και τι όχι στο πλαίσιο του οργανισμού όπου εργάζεστε.

Η αρρενωπότητα στον σύγχρονο κόσμο

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν οργανωθεί σε εννιά βασικά σημεία. Εδώ αναλύονται τα πρώτα δύο ευρήματα και παρέχονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες.

1. Η συζήτηση γύρω από τη σύγχρονη αρρενωπότητα είναι προοδευτική παρά αντιδραστική. Μόνο μαζί, οι άντρες και οι γυναίκες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που φέρονται ο ένας στον άλλο και να επιτύχουν την ισότητα. Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι χρειάζεται να συζητήσουμε και να καθορίσουμε τι σημαίνει σύγχρονη αρρενωπότητα.

2. Ο καθορισμός της αρρενωπότητας είναι πέρα από το φύλο. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι η αρρενωπότητα και η θηλυκότητα είναι κάτι πέρα από το φύλο και θα έπρεπε να καθορίζονται για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Το ένα τρίτο πιστεύει ότι το κοινωνικό φύλο (gender) δεν θα παίζει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον.


Διαβάστε σχετικά: Ο άνδρας ΄΄εξεγείρεται΄΄ και διεκδικεί : Τo δικαίωμα στην πληρότητα


Η αρρενωπότητα πέρα από τα φύλα

Το 90% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κοινωνία θα επωφελούνταν από μια εποικοδομητική συζήτηση για την αρρενωπότητα στη σύγχρονη εποχή, ειδικά σε σχέση με το τι θετικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι άνθρωποι και ποια από αυτά θεωρούνται αρρενωπά.

Περίπου το 10% των συμμετεχόντων πρότεινε να μιλήσουμε για το σύγχρονο φύλο ως κάτι συλλογικό και όχι ως δίπολο αρρενωπότητας και θηλυκότητας. Αναγνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ αρσενικού και θηλυκού ως βιολογικού φύλου, αλλά πιστεύουν επίσης ότι οι νόρμες του φύλου και η έκφραση και η εμπειρία του φύλου είναι πολιτισμικά διαμορφωμένες.

Υπάρχει ομοφωνία γύρω από το ότι όταν μιλάμε για το σύγχρονο φύλο, μιλάμε για άτομα που άρχισαν να επεξεργάζονται το φύλο τους έξω από όλα όσα παθητικά κατανάλωσαν ή θεώρησαν αληθινά και δεδομένα σχετικά με το φύλο στο πλαίσιο της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να διαφέρει με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ή και τα δύο. Χρειάζεται να μιλήσουμε για δύο εμπειρίες που διασταυρώνονται: ο σεξουαλικός και ερωτικός προσανατολισμός από τη μία και η ταυτότητα και εμπειρία φύλου από την άλλη.

Οι ιδέες για την αρρενωπότητα μπορεί να ασκήσουν έντονη πίεση στους άντρες

Ένα σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι παραδοσιακές ιδέες για την αρρενωπότητα είναι ακόμα παρούσες στη σύγχρονη κοινωνία. Μια πιο ήπια μορφή αυτής της αρρενωπότητας είναι η προσδοκία ότι ο άντρας είναι ο προστάτης και ο πάροχος σε μια οικογένεια ή σχέση. Αυτή η ιδέα ασκεί μεγάλη πίεση στους άντρες και οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ συγχρόνως επηρεάζει τις εργασιακές, οικογενειακές και φιλικές σχέσεις.

Αυτό είναι που ονομάζουμε «Το σύνδρομο του Άτλαντα», η ιδέα ότι οι άντρες κουβαλούν το βάρος του κόσμου στους ώμους τους και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν για να μην καταρρεύσει. Μια συζήτηση για τη σύγχρονη αρρενωπότητα θα διευρύνει τη γνώση και την οπτική μας και θα μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε από τις εμπειρίες των άλλων, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να νιώθουμε λιγότερο μόνοι και να ζούμε με πιο αυθεντικό τρόπο.

Ένα άλλο ζήτημα σχετικά με την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα είναι οι ρόλοι που οι άντρες και οι γυναίκες αναλαμβάνουν στο πλαίσιο μιας σχέσης ή οικογένειας. Αρκετοί συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι αν ανατρέψουμε τους παραδοσιακούς ρόλους των αντρών που βρίσκονται μακριά από τη φροντίδα του νοικοκυριού, μπορεί να προκύψουν ενδιαφέρουσες προκλήσεις.

Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες μπορεί να βρίσκουν τον σύντροφό τους λιγότερο ελκυστικό όταν ασχολείται με οικιακές εργασίες. Παρόμοια ζητήματα αναφέρθηκαν σχετικά με τους άντρες που δείχνουν την ευαισθησία τους και παρατηρούν ότι αυτό προκαλεί ανησυχία ή αποδοκιμασία από τις συντρόφους τους.

Για έναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων, ειδικά με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, η σύγχρονη αρρενωπότητα γίνεται αντιληπτή ως αρνητικός όρος, καθώς θεωρείται ότι περιγράφει τους άντρες που παραμελούν την οικογένειά τους για να προωθήσουν την καριέρα τους. Οι λεγόμενοι «σύγχρονοι άντρες» φαίνονται εγωκεντρικοί, εγωιστές και απρόθυμοι να δεχτούν κριτική.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια