banner2
banner2
thumb

Σεξισμός

- Προσωπικότητα
25 Ιουνίου 2019

Το συνηθέστερο θύμα του σεξισμού είναι οι γυναίκες. Οι διάφορες κοινωνικές ταυτότητες που υιοθετούμε σχετικά με τα δύο φύλα επιδρούν στις πεποιθήσεις που διαμορφώνουμε για αυτά και στους αντίστοιχους αποδεκτούς κοινωνικούς ρόλους.


Ο σεξισμός αναφέρεται στο σύνολο των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών που αντικατοπτρίζουν την αρνητική εκτίμηση ενός συνόλου ατόμων εις βάρος κάποιου άλλου ή μιας ομάδας ατόμων, χρησιμοποιώντας ως αξιολογικό κριτήριο το φύλο τους και προωθούν την κοινωνική ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Το συνηθέστερο θύμα του σεξισμού είναι οι γυναίκες. Οι διάφορες κοινωνικές ταυτότητες που υιοθετούμε σχετικά με τα δύο φύλα επιδρούν στις πεποιθήσεις που διαμορφώνουμε για αυτά και στους αντίστοιχους αποδεκτούς κοινωνικούς ρόλους.

banner1

Ο πρόδηλος σεξισμός εις βάρος των γυναικών μπορεί να φαίνεται πως εκλείπει, όμως, σύμφωνα με μελέτες, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό, απλώς λαμβάνει χώρα υπογείως και καθίσταται λανθάνων, ιδίως σε ό, τι αφορά την αγορά εργασίας. Η γυναίκα δεν έχει τη θέση που δικαιούται στο χώρο εργασίας και αν νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, εθελοτυφλούμε.

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που υποστηρίζουν πως η θέση της γυναίκας είναι να βρίσκεται στο σπίτι. Να φροντίζει σπίτι και παιδιά, υπηρετώντας το ρόλο της καλής συζύγου, της καλής μητέρας και νοικοκυράς, που οφείλει να κρατάει την οικογένεια δεμένη, γιατί όπως πιστεύεται, η ένταξη των γυναικών στο χώρο εργασίας αποσταθεροποίησε μια δεδομένη κατάσταση πολλών αιώνων, φέρνοντας ανισορροπία στο θεσμό της οικογένειας.

Σίγουρα στην εποχή μας είναι πιο αποδεκτό και λογικό να θέλει και η γυναίκα να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι (δεν είναι τόσο αποδεκτό σαν κίνητρο εργασίας η ανάγκη της γυναίκας να δημιουργεί, να νιώθει πως είναι παραγωγική κι αποδοτική), αν και κάποιες γυναίκες χρειάζονται ακόμα την έγκριση του συζύγου τους για κάτι τέτοιο.

Όμως, είναι πιο κοινωνικά αποδεκτό να εργαστεί σε μια πιο “εύκολη” δουλειά, σε μια «γυναικεία», που θα έχει πιο ευέλικτο και μικρό ωράριο, με λιγότερες απαιτήσεις και υποχρεώσεις, και φυσικά με λιγότερες ευθύνες στις οποίες θα είναι πιο πιθανό να καταφέρει να ανταποκριθεί «επαρκώς», όπως ένας άνδρας, ακριβώς επειδή είναι γυναίκα.


Διαβάστε σχετικά: Κατανοώντας την έμφυλη βία


Και το να είσαι γυναίκα σύμφωνα με τη λογική ορισμένων είναι κάτι συνυφασμένο με λιγότερες ικανότητες και μικρότερη επαγγελματική απόδοση. Οι άνδρες απλώς θεωρούνται καλύτεροι και πιο ικανοί, χρισμένοι με το αυτονόητο δικαίωμα του να λένε και να κάνουν ό, τι θέλουν μόνο και μόνο επειδή είναι άντρες.

Και φυσικά οι γυναίκες στο χώρο εργασίας έχουν λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης συγκριτικά με τους άνδρες, έχουν μικρότερες πιθανότητες να βρεθούν ιεραρχικά σε μια ανώτερη θέση με περισσότερες ευθύνες και κυρίως να ηγούνται των ανδρών, ενώ έχουν χαμηλότερες οικονομικές απολαβές έναντι των ανδρών, ακόμα κι αν εργάζονται στην ίδια ακριβώς θέση. Επειδή είναι γυναίκες. Και λόγω της βιολογικής τους κατασκευής, των ορμονών τους, των συναισθηματισμών και της «γυναικείας ευαισθησίας» που τις διακατέχει, οι ικανότητές τους αμφισβητούνται.

Εφόσον οι γυναίκες είναι συχνότερα τα θύματα σεξιστικών επιθέσεων, είναι πιο συνειδητοποιημένες για τις άδηλες διακρίσεις εις βάρος τους και τις πρακτικές που εφαρμόζονται για να υποτιμηθούν οι γυναίκες, τα επιτεύγματά τους και οι δυνατότητες που έχουν στον επαγγελματικό χώρο. Οπότε, βρίσκονται σε εγρήγορση για το όλο φαινόμενο και είναι πιο εύκολο να ταυτιστούν με γυναίκες που δέχονται σεξιστικές διακρίσεις.

Τους είναι πιο εύκολο να παρατηρήσουν τις μικρές λεπτομέρειες σε λεκτικές και μη συμπεριφορές που κρύβουν σεξισμό, σε αντίθεση με τους άνδρες, που επειδή είναι πιο σπάνιο να γίνουν στόχος σεξισμού είναι και λιγότερο δεκτικοί σε σαφείς σεξιστικές διακρίσεις κατά των γυναικών.

Επιπλέον, πέρα από το γεγονός πως οι άνδρες δυσκολεύονται να αντιληφθούν τέτοιου είδους διακρίσεις, οι γυναίκες πιο δύσκολα θα τις αναφέρουν σε κάποιον ανώτερο (π.χ. στον προϊστάμενο). Συνήθως σιωπούν ή μπορεί να χρησιμοποιήσουν το χιούμορ ως άμυνα. Άλλωστε συχνά χαρακτηρίζονται ως υπερβολικές, παράλογες, ψυχρές, παραπονιάρες και υπερευαίσθητες.

Όταν βρεθείς σε μειονεκτική θέση η γνωστική σου αντίληψη κινητοποιείται και βρίσκεσαι σε εγρήγορση για να προσέχεις για ανάλογες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να σε φέρουν σε παρόμοια θέση μελλοντικά. Όπως αν δεχόσουν μια επίθεση στο δρόμο. Αυτό θα σε καθιστούσε πιο προσεκτικό κι ετοιμοπόλεμο για να αποφύγεις την πιθανότητα να βρεθείς σε ανάλογη δυσμενή θέση.

Η αίσθηση της ανισότητας, της αδικίας και της μη αναγνώρισης κι επιβράβευσης είναι λογικό να οδηγεί σε πτώση της εργασιακής ικανοποίησης, των κινήτρων και συνεπακόλουθα της εργασιακής απόδοσης, σύμφωνα με έρευνες. Είναι αναγκαία η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων μας για τη μείωση των σεξιστικών αντιλήψεων και των δύο φύλων και την εξάλειψη του φαινομένου. Its not a mans world after all.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
8 μήνες πριν

Άστα να πάνε φιλαράκι. Υπάρχει ακόμη σεξισμός και ο φεμιναζισμός καλά κρατεί ακόμα!

Αλλά, μόνο οι άντρες μπορούν αν το αλλάξουν αυτό! ΜΗΝ ΠΑΝΤΗΡΕΥΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Είναι καταφανές ότι το άρθρο κάνει κατ αρχήν αναφορά στο έντονο φαινόμενο του σεξισμού σε μια Κοινωνία των Ανδρών. Σεξισμού ποτ υφίστανται οι γυναίκες. Ένα αποτρόπαιο ζήτημα, για το οποίο πολλοί άντρες έχουν την άποψη του “σώπα μωρέ, τι έκανα;!” Υπάρχουν όμως κάποια θέματα που δεν κατανοώ όπως. Δεκτόν ότι δεν προωθούνται πολλές και ικανές γυναίκες σε ανώτερες θέσεις ακριβώς γιατί είναι γυναίκες. Αλλά όταν αυτή η ΜΗ προώθηση δεν ακολουθηθεί από Υποτημητικό σχόλιο και ακόμη χειρότερα από σχόλιο εμφανώς σεξιστικού περιεχομένου (τουλάχιστον φανερά) δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να έχει θέση σε αυτό το άρθρο. Η Άδικη Κρίση από μόνη της ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΣΕΞΙΣΜΟ. Το λέτε και σεις πιο κάτω όταν αναφέρετε τη διαφορά. Άρα προς τι αυτή η αναφορά για την Αδικία; Για να παράξετε ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ;

Αλλά ας πάμε πιο κάτω. Λιγότερες, σαφώς φορές, αλλά πάντως υπαρκτές, συμβαίνει διαφόρων τύπων σεξιστικές παρενοχλήσεις να δέχονται από Συναδέλφους γυναικες, ίδιας βαθμίδας, και οι άντρες ενώ κάποτε συμβαίνει να καταχρώνται την Εξουσία που έχουν και οι γυναίκες Προϊστάμενοι επ αυτών (ανδρών).
Και μόνο που σκέπτομαι τι έχει να γίνει αν ένας άντρας προστρέξει στον Διευθυντή του να καταγγείλει κάτι τέτοιο με πιάνει ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ!
Το μεν αντρικό κατεστημένο θα τον λοιδορεί ρωτώντας “μα καλά και εσύ δεν την μπιπ καημένε;” και οι γυναίκες που περιστοιχίζουν συνήθως αυτό ακριβώς το Κατεστημένο θα τον κάνουν να νιώσει ΑΝΙΚΑΝΟΣ!
Αντίθετα, αν καλέσουν, έτσι για να πλουτίσουν το κουτσομπολιό τους, τη γυναίκα θύτη; ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΤΟΡΓΗ! Μήπως και γελάνε σε βάρος του ΗΛΙΘΙΟΥ παρέα!
Ας μη χρησιμεύει η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του σεξισμού από τη Κοινωνία μας ως μέσον μείωσης της Ανισότητας Ανδρός προς Γυναίκα. Όσο συμβαίνει αυτό θα δημιουργείται πρόβλημα ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ που θα υπεκφεύγει της Προσοχής γιατί είμαστε “το ΙΣΧΥΡΟ ΦΥΛΛΟ” άρα τι; Δεν έχουμε ανάγκη συνδρομής; Μα αν ΕΜΜΕΣΑ μας λέτε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ δεν καταλαβαίνετε ότι μας κάνετε, εσείς οι ψυχολόγοι υπερασπιστές των γυνακείων συμφερόντων, να ανταποκρινόμαστε πιο σκληρά απέναντι ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ;