banner2
psychologist-banner-2
thumb

Ποιοι είναι πιο σοφοί: οι άνδρες ή οι γυναίκες;

- Προσωπικότητα
16 Φεβρουαρίου 2022

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικά δυνατά σημεία σε σχέση με τη σοφία.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοφία είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που υποστηρίζει την ψυχική υγεία και ευημερία. Πρόσφατα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο εξέτασαν τις διαφορές των φύλων σε σχέση με τη σοφία, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές επικυρωμένες κλίμακες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Frontiers of Psychology, αξιολόγησε τις διαφορές φύλου σε ό,τι αφορά τη σοφία και σχετιζόμενες κατασκευές, όπως η κατάθλιψη, η μοναξιά, η ευημερία, η αισιοδοξία και η ανθεκτικότητα.

banner1

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 659 συμμετέχοντες με βάση την κοινότητα, ηλικίας 27 έως 103 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν τόσο την Κλίμακα Σοφίας του Σαν Ντιέγκο (SD-WISE), όσο και την Τρισδιάστατη Κλίμακα Σοφίας (3-D-WS).

Το SD-WISE περιλαμβάνει 24 στοιχεία που σχετίζονται με έξι καθορισμένα συστατικά της σοφίας: θετική κοινωνική συμπεριφορά (ενσυναίσθηση και συμπόνια), συναισθηματική ρύθμιση, αυτοστοχασμός, αποδοχή της αβεβαιότητας και ποικιλομορφία προοπτικών, αποφασιστικότητα και κοινωνική συμβουλή. Το 3-D-WS περιέχει 39 στοιχεία, που καλύπτουν τρεις διαστάσεις σοφίας: γνωστική, συναισθηματική ή συμπονετική και στοχαστική.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, γενικά, οι γυναίκες σημείωναν υψηλότερη βαθμολογία σε θέματα που σχετίζονται με τη συμπόνια και τον αυτοστοχασμό, ενώ οι άνδρες σημείωναν υψηλότερη βαθμολογία σε θέματα που σχετίζονται με γνωστικά θέματα και τη συναισθηματική ρύθμιση. Σε γενικές γραμμές, η συνολική βαθμολογία του 3-D-WS ήταν υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αλλά δεν υπήρχε διαφορά σε σχέση με το φύλο στη συνολική βαθμολογία του SD-WISE.


Διαβάστε σχετικά: Υπάρχουν διαφορές στο άγχος μεταξύ των φύλων;


Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες, η σοφία συνδέεται με μεγαλύτερη ψυχική ευεξία, αισιοδοξία και ανθεκτικότητα και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς.

Θέλαμε να συλλέξουμε πληροφορίες σχετικά με πιθανές διαφορές στη σοφία αντρών και γυναικών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ευημερία. Διαπιστώσαμε ότι γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετικές σχετικές δυνάμεις στη σοφία, που πιθανότατα προέρχονται τόσο από κοινωνικοπολιτισμικούς παράγοντες όσο και από βιολογικούς, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ντίλιπ Τζέστε, ανώτερος αναπληρωτής πρόεδρος στο Κέντρο Υγιεινής της Γήρανσης και διακεκριμένος καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Τα πιο πρόσφατα ευρήματά μας είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για την επίτευξη μιας σοφής ζωής. Οι άνθρωποι προσεγγίζουν τη σοφία διαφορετικά και η εξέταση του φύλου είναι ένας τρόπος για να αξιολογηθούν αυτές οι πιθανές διαφορές, δήλωσε η διδάκτωρ Έμιλι Τρέιχλερ, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η καλύτερη κατανόηση της σοφίας και του τρόπου βελτίωσής της έχει οφέλη για την υγεία και αξία τόσο για τα μεμονωμένα άτομα όσο και για την κοινωνία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ορισμένων συστατικών σοφίας, όπως η ενσυναίσθηση/συμπόνια και η συναισθηματική ρύθμιση, μπορούν να αυξηθούν με τις κατάλληλες ψυχοκοινωνικές και συμπεριφορικές παρεμβάσεις. Μελέτες όπως η δική μας μπορεί να βοηθήσουν στην προσαρμογή των παρεμβάσεων σοφίας στα άτομα με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί στη μελέτη: ήταν περισσότερο διατομεακή παρά διαχρονική έρευνα. Δεν έλαβε υπόψη προφίλ σοφίας ατόμων μη δυαδικού φύλου ή δεν ρώτησε τους συμμετέχοντες αν προσδιορίζονται ως τρανς, κι αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα επόμενα βήματα.

Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μάθαμε σε μελλοντικές μελέτες, για να γίνουν τα αποτελέσματα εφαρμόσιμα σε διαφορετικές ομάδες, με απώτερο στόχο την προώθηση μιας πιο υγιεινής ζωής, σχολίασαν οι ερευνητές.


Sof Andr
Έρευνα: Emily B. H. Treichler et al, Women and Men Differ in Relative Strengths in Wisdom Profiles: A Study of 659 Adults Across the Lifespan, Frontiers in Psychology (2022).

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία, Μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια – επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια