psychologist-banner-2
thumb

Κλιμακτήριος – Εμμηνόπαυση: Τι αλλάζει;

- Προσωπικότητα
1 Απριλίου 2021

Και οι δύο ερωτι­κοί σύντροφοι θα οφείλουν να προσπαθούν και να διεκδικούν τη σεξου­αλική τους ζωή. Η πρωτοτυπία, η φαντασία, ο ερωτισμός, η συντροφικότητα, η βαθιά αγάπη είναι παράγοντες που ανοίγουν καινούρια μο­νοπάτια στη συντροφική και σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.


Κλιμακτήριος: σηματοδοτείται η μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική περίοδο της ζω­ής της γυναίκας. Κατά την περίοδο αυτή συμβαίνουν πολλές μεταβολές στον γυναικείο οργανισμό και συγκεκριμένα στα επίπεδα των ορμονών, όπου παρατηρείται μείωση των οιστρογόνων και των ανδρογόνων.

Η κλιμακτήριος μπορεί να διαρκέσει από ένα μέχρι πέντε χρόνια και εξαιτίας αυτών των αλλαγών στο ορμονικό σύστη­μα μεταβάλλεται σε σημαντικό βαθμό ο ψυχοσυναισθηματικός κόσμος της γυναίκας και ως ένα βαθμό η σεξουαλική της ζωή και έκφραση.

banner1

Η γυναίκα βιώνει:

– Μειωμένη διάθεση για σε­ξουαλική επαφή, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου συμμετέχει σεξουαλικά κυρίως για να ικανοποιήσει το σύντροφό της και μόνο.

– Σύνηθες είναι το φαινόμενο της αραίωσης των σεξουαλικών επαφών, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην αύξηση των εντάσεων και των συγκρούσεων. Είναι μια αλλαγή για το ζευγάρι, ειδικότε­ρα εάν είχε καλή σεξουαλική ζωή και απολάμβανε συχνές ερωτικές επαφές. Ο άνδρας είναι πιθανό να αντιλαμβάνεται ως απόρ­ριψη τη μειωμένη ερωτική επιθυμία της γυναίκας του, αισθανόμενος φόβο, θυμό, ανασφάλεια και αγωνία μπροστά στις νέες συνθήκες που κυριαρχούν, χρεώνοντας συχνά τη σύντροφό του και κατηγορώντας την ότι δεν τον ποθεί πια, γεγονός που φθείρει τη σχέση τους. Με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο, όπου οι συνεχόμενες εντάσεις και διαπληκτισμοί δημιουργούν σταδιακά όχι μόνο σεξουαλική αλλά και ψυχική απομάκρυνση.

Εμμηνόπαυση: Η εμμηνόπαυση είναι ακόμα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή κά­θε γυναίκας. Με τον όρο αυτό εννοούμε τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Η ηλικία διακοπής της περιόδου δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει σημαντι­κές αποκλίσεις για την κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Είναι δυνατόν μια γυναίκα να έχει εμμηνόπαυση στα 35 και κάποια άλλη στα 55. Ωστόσο, στις πιο πολ­λές γυναίκες φαίνεται να γίνεται ανάμεσα στα 45 με 55 έτη.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα είναι πολλές και επηρεά­ζουν τόσο τη συναισθηματική της σφαίρα όσο και τη σεξουαλική της ζωή. Σε αυτή την περίοδο η γυναίκα δείχνει να είναι περισσότερο ευαίσθητη σε σχέ­ση με το παρελθόν, πιο ευάλωτη, ευσυγκίνητη, ενώ βιώνει αισθήματα ανασφάλειας για την εικόνα της και τον εαυτό της, εν γένει.

Ας μην ξεχνάμε πως το στάδιο της εμμηνόπαυσης ορίζεται ως η ωρίμανση του γυναικείου φύλου, βιολογικά και ηλικιακά, γεγονός που δημιουργεί άγχος και επιπρόσθετη ανα­σφάλεια για το πώς δείχνει εξωτερικά-εμφανισιακά.

  • Στη φάση της εμμηνόπαυσης παρατηρείται μεγάλη πτώση των επιπέδων των ωοθηκικών ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερό­νης, που συνήθως προοδευτικά προκαλούν έκπτωση και της σεξουαλικής επιθυ­μίας.

  • Ταυτόχρονα, παρατηρείται λέπτυνση ή και ατροφία του βλεννογόνου, μειωμένη κολπική εφύγρανση και ξηρότητα του κόλπου που σιγά σιγά οδη­γούν στη μείωση ή και στην αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.

  • Παράλληλα, δείχνει να επηρεάζεται και το στάδιο της διέγερσης από τις αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση με τον ερχομό της και εκεί που μια γυναίκα σε μικρότερη ηλικία χρειαζόταν λιγότερο από ένα λεπτό για την έκκριση κολπι­κών υγρών, ίσως χρειαστεί έως και πέντε λεπτά για να έχει μια σχετικά ικανοποιητική ποσότητα υγρών. Η γυναίκα που αντιλαμ­βάνεται αυτές τις αλλαγές μπορεί να αισθανθεί ντροπή, αμηχανία και απογο­ήτευση ή να θεωρήσει ότι «είναι λιγότερο γυναίκα σε σχέση με παλιά» με αρνητικό αντίκτυπο για την εμπλοκή της σε μελλοντικές σεξουαλικές της επαφές. Επίσης, παρατηρείται ευαισθητοποίηση της κλειτορίδας σε απτικά ερεθί­σματα και λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων, με αποτέλεσμα πιθανά να βιώσει πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη ή ακόμα και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη σεξου­αλικής δυσλειτουργίας (π.χ. δυσπαρευνία).

  • Αυτό που είναι πιθανό να αλλάξει μετά την εμμηνόπαυση είναι ο τρόπος που βιώνει τον οργασμό. Συνήθως, μειώνεται η διάρκεια και η έντασή του, καθώς παρουσιάζεται μείωση των συσπάσεων της μήτρας.


Διαβάστε σχετικά: Η ομορφιά του απαιτητικού της γυναικείας φύσης στην μεταμοντέρνα εποχή


Παρόλο που η γενική πεποίθηση είναι ότι με την εμμηνόπαυση σταματάει κι η σεξουαλική ζωή της γυναίκας, ότι δεν έχει ορμές, ερωτικές φαντασιώσεις και επιθυμία, είναι πολύ ση­μαντικό να τονίσουμε ότι αυτή είναι μια ακραία, απόλυτη και λαθεμένη άπο­ψη, καθώς ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στο συγκεκριμένο στάδιο έχει έντονη σε­ξουαλική επιθυμία.

Για την παραπάνω αντίληψη θα μπορούσαν να ενοχοποι­ηθούν σε μεγάλο βαθμό κοινωνικές στερεοτυπικές πεποιθήσεις, που εκφρά­ζουν αρνητικές στάσεις απέναντι στη σεξουαλική έκφραση των γυναικών στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιες να παραμελούν την εικόνα τους, να αποφεύγουν τη θηλυκότητά τους και να αδιαφορούν για το σεξουαλικό τους ρόλο σαν να μην έχουν πια δικαίωμα στη σεξουαλική ζωή. Θεωρούν ίσως σε αυτή τη φάση της ζωής τους πιο σημα­ντικούς άλλους ρόλους, όπως αυτόν της μητέρας, της επαγγελματία, της συ­ζύγου ή της γιαγιάς.

Η συμβολή του άνδρα συντρόφου στο να βοηθήσει τη γυναίκα να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες είναι πολύ σημαντική :

– Με το να γνωρίζει ο άνδρας τις μεταβολές που φέρνει η εμμηνόπαυση, τόσο σε ορμονικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, προετοιμάζει και τον ίδιο να τις δεχτεί, ενώ η γνώση των αλλαγών της γυναικείας λειτουργίας τον βο­ηθά να κατανοήσει περισσότερο την ψυχολογική κατάσταση της συντρόφου του.

– Ο άνδρας θα πρέπει να αφιερώνει περισ­σότερο χρόνο στα προκαταρκτικό ερωτικά παιχνίδια ώστε να έχει η σύντρο­φος τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να διεγερθεί και να υπάρξει ικανοποιητική κολπική εφύγρανση.

– Είναι θεμιτό να ενισχύει την αυτοεικόνα της και να της προσφέρει την επιβεβαίωση που έχει ανάγκη. Υψίστης σημασίας αποτελεί το γεγονός, πως ο ερωτισμός της γυναίκας μπορεί να είναι εντονότερος σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής της. Στην ηλικία αυτή νιώ­θει πιο ελεύθερη να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της, είναι πιο πρόθυμη και αισθάνεται, πιο ασφαλής να επικοινωνήσει με το σύντροφό της, τις σεξουαλι­κές της ανάγκες και προτιμήσεις. Επιπλέον, με την πάροδο της ηλικίας η γυ­ναίκα αποκτά μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με το τι της δίνει σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά και σε σχέση με το πώς μπορεί να προσφέρει η ίδια σεξουαλι­κή ευχαρίστηση στο σύντροφό της.

Να θυμάστε:

και οι δύο ερωτι­κοί σύντροφοι θα οφείλουν να προσπαθούν και να διεκδικούν τη σεξου­αλική τους ζωή. Η πρωτοτυπία, η φαντασία, ο ερωτισμός, η συντροφικότητα, η βαθιά αγάπη είναι παράγοντες που ανοίγουν καινούρια μο­νοπάτια στη συντροφική και σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.


Βιβλιογραφία:

– ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 12. Η σεξουαλική ζωή μετά τα 40. Τι αλλάζει και γιατί. Θάνος Ε. Ασκητής.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια