PsychologyNow Team

Το χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συνδέεται με χαμηλότερο IQ

Το χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συνδέεται με χαμηλότερο IQ

PsychologyNow Team
κοντινό πλάνο ματιών μιας γυναίκας που ειπωδηλώνει το χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συνδέεται με το χαμηλό IQ
Image credit: freepik/ freepik.com

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης πλήρους κλίμακας και με χαμηλότερο δείκτη λεκτικής νοημοσύνης.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι νευρωτικοί άνθρωποι παρουσιάζουν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ νοημοσύνης. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ένας νευρωτικός άνθρωπος έχει άγχος όταν υποβάλλεται σε τέτοιες δοκιμασίες, σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους.

Οι ερευνητές βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ υψηλότερου νευρωτισμού και χαμηλότερης νοημοσύνης πλήρους κλίμακας καθώς και χαμηλότερου λεκτικού IQ. Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συνδέεται στενά με το άγχος, τη θλίψη, την ευερεθιστότητα και την αμηχανία.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν το χαρακτηριστικό προσωπικότητας του νευρωτισμού:

Ο νευρωτισμός αντικατοπτρίζει την τάση να βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψηΟι έξι πλευρές του νευρωτισμού, σύμφωνα με τους Costa και McCrae (1992) είναι το άγχος, η εχθρότητα του θυμού, η κατάθλιψη, η αμηχανία, η παρορμητικότητα και η ευαλωτότητα.

Τα άτομα με υψηλότερη βαθμολογία στο νευρωτισμό τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, συναισθηματικά, ανήσυχα, κυκλοθυμικά, καταθλιπτικά, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και μπορεί να υποφέρουν από διάφορες ψυχοσωματικές διαταραχές. Τα άτομα με χαμηλότερη βαθμολογία στο νευρωτισμό τείνουν να είναι ασφαλή, ανθεκτικά και εν γένει χαλαρά ακόμα και κάτω από αγχωτικές συνθήκες.


Διαβάστε σχετικά: Η μελέτη της ανησυχίας ως ένδειξη νοημοσύνης


Τα ευρήματα προέρχονται από δύο μελέτες. Στην πρώτη μελέτη, συμμετείχαν 646 δίδυμα από την Ολλανδία, τα οποία έδωσαν τεστ προσωπικότητας και τεστ IQ. Οι ερευνητές βρήκαν μία σύνδεση μεταξύ υψηλότερου νευρωτισμού και χαμηλότερου IQ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η σχέση αυτή εξηγείται κυρίως από τη γενετική.

Στη δεύτερη μελέτη, όμως, συμμετείχαν 213 άτομα τα οποία έδωσαν τεστ IQ και τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση το άγχος τους. Οι συγγραφείς εξηγούν ότι οι νευρωτικοί συμμετέχοντες παρουσίασαν ακόμη πιο έντονη νευρικότητα κατά τη διάρκεια του τεστ:

Τα άτομα με υψηλότερο νευρωτισμό επιδεκνύουν υψηλότερο άγχος όταν υποβάλλονται σε δοκιμές συγκριτικά με τα άτομα με χαμηλότερο νευρωτισμό, και αγχώνονται ακόμα περισσότερο όταν λαμβάνουν πληροφορίες που προκαλούν επιπρόσθετο άγχος.

Οι ερευνητές κατάφεραν μετά να απομονώσουν στατιστικά τις επιπτώσεις του άγχους στους εξεταζόμενους. Στη συνέχεια, οι νευρωτικοί συμμετέχοντες τα πήγαν εξίσου καλά στο τεστ IQ με τους μη νευρωτικούς συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν: Ο νευρωτισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος υπό συνθήκες δοκιμών και αυτό το επιπρόσθετο άγχος επηρεάζει την απόδοση στα τεστ IQ. Προτείνεται λοιπόν ότι ο νευρωτισμός δεν σχετίζεται με την εξυπνάδα αυτή καθεαυτή, αλλά με την απόδοση στα τεστ νοημοσύνης, όπως έχει προταθεί και στο παρελθόν (Eysenck, 1971). Αυτή η πρόταση υποδηλώνει ότι τα τεστ IQ μπορεί να υποτιμούν την πραγματική νοημοσύνη των νευρωτικών ατόμων.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: spring.org.uk
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Έρευνες: The five factor model of personality and intelligence: A twin study on the relationship between the two constructs
Is the relationship between intelligence and trait Neuroticism mediated by test anxiety?

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...