PsychologyNow Team

Κάθε ημέρα και εξυπνότεροι

Κάθε ημέρα και εξυπνότεροι

PsychologyNow Team
έξυπνος ψυχολογία

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε σοφοί από τη μία ημέρα στην άλλη. Απεναντίας, χρειάζεται να ενισχύουμε σταδιακά και να καλλιεργούμε τακτικά τη νοημοσύνη μας, μέσα από απλές (όχι απλοϊκές) συνήθειες που θα επιτρέψουμε να μπουν στην καθημερινότητά μας.


Σε μία πρόσφατη ερώτηση που υποβλήθηκε στον ιστότοπο Quora, "Τι θα κάνατε για να γίνετε λίγο πιο έξυπνοι κάθε μέρα;", οι αναγνώστες μοιράζονται τις συμβουλές τους για τις συνήθειες που τους κάνουν εξυπνότερους,τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω και αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές.

1. Αντί να παρακολουθείτε τηλεόραση, παρακολουθήστε εκπαιδευτικά βίντεο.

Μερικές φορές, είναι πιο διασκεδαστικό να βλέπει κανείς το θέμα που αγαπά, παρά να διαβάζει για αυτό και μπορεί να μάθει πολλά από την εμπειρία άλλων ανθρώπων. Μπορείτε να βρείτε διασκεδαστικά, εκπαιδευτικά βίντεο στην ιστοσελίδα Khan Academy ή να παρακολουθήσετε ομιλίες στο TED. Μπορείτε επίσης να βρείτε καλές ομιλίες στο κανάλι του YouTube «Smarter Every Day». Στα βίντεο, οι πληροφορίες παρουσιάζονται συχνά με έναν εύπεπτο, αξιομνημόνευτο τρόπο, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι θα σας μείνουν. 

2. Εγγραφείτε σε ενδιαφέροντες λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να δέχεστε τακτικά ενημερώσεις.

Ακολουθήστε σημαντικούς λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter και έτσι θα μαθαίνετε πάντα κάτι νέο, όταν κοιτάτε στην αρχική σελίδα σας.

3. Συγχρονιστείτε με τις αγαπημένες σας πηγές γνώσης.

Μπορείτε να επισκέπτεστε τακτικά το Quora, άλλα εξειδικευμένης ειδικότητας blogs ή οποιαδήποτε άλλη πηγή που θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γνώση. Αυτή είναι μια εξαιρετικά εύκολη συνήθεια, επειδή άλλοι χρήστες επιμέλουνται το περιεχόμενο για σας, έτσι ώστε το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να παρακολουθήσετε αυτά που γράφουν για θέματα που σας ενδιαφέρουν. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το Pocket για να σώσετε άρθρα ώστε να τα διαβάσετε αργότερα και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να κοιτάξετε μερικά από αυτά πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.

4. Μοιραστείτε ό, τι μάθατε με άλλους ανθρώπους.

Αν βρείτε κάποιον να συζητήσετε και να αναλύσετε τις ιδέες σας μαζί του, θα προσθέσετε κάτι στη γνώση σας και θα αποκτήσετε νέες προοπτικές. Επίσης, όταν μπορείτε να εξηγήσετε τις ιδέες σε κάποιον άλλο, αυτό σημαίνει ότι έχετε σίγουρα κατανοήσει την έννοια που θέλετε να μεταδώσετε. Μπορείτε ακόμη και να μοιραστείτε ό, τι μάθετε άμεσα χωρίς να μιλήσετε με κάποιον. Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να ξεκινήσουν blogs, ώστε να μπορούν να εμπλέξουν και άλλους σε διαδικτυακό διάλογο.

5. Επινοήστε λύσεις για διάφορα προβλήματα.

Σκεφτείτε πιθανές λύσεις από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο πρόβλημα, από αυτό που βιώνεται μέχρι ενός κοινωνικού φαινομένου. Λύσεις υπάρχουν για όλα τα θέματα, δεν είναι όμως αρεστές σε όλους. Δεν έχει σημασία σε ποιο θέμα αφορούν οι ιδέες σας, όσο το γεγονός ότι επεξεργάζεστε την ιδέα σας μέσα στον εγκέφαλο σας. Η λίστα σας θα μπορούσε να σας οδηγήσει ακόμη και σε μια νέα επιχειρηματική ιδέα (startup) ή να είναι η αφετηρία ενός άρθρου που αργότερα θα δημοσιευθεί.

6. Διαβάστε εφημερίδες.

Η ανάγνωση εφημερίδων θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη γνώση των σημαντικών πράγματων που συμβαίνουν γύρω από τον κόσμο. Θα μάθετε να σχηματίζετε τη δική σας άποψη και να συνδέσετε φαινομενικά άσχετα πράγματα. Θα έχετε επίσης μία πλούσια θεματολογία για να μιλήσετε όταν βρεθείτε μεταξύ φίλων σε διάφορες εκδηλώσεις.

7. Κάντε τον συνήγορο του διαβόλου.

Πάρτε κάτι που πρόσφατα μάθατε και δημιουργήστε μια μοναδική άποψη για αυτό, κάτι που δεν θα σας ερχόταν απευθείας στο μυαλό. Προσπαθήστε να το στηρίξετε με αποδεικτικά στοιχεία και να είστε ανοικτοί στην ιδέα ότι νέα στοιχεία θα έρθουν που ενδεχομένως θα αλλάξουν τη γνώμη σας. Επαναλάβετε αυτό κάθε μέρα και θα γίνετε πολύ καλύτεροι στο να σκέφτεστε «out of the box». Αν αισθάνεστε ότι κολλάτε, δοκιμάστε να διαβάσετε και να υποβάλλετε σε κριτική αξιολόγηση τα editorials των εφημερίδων. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς άλλοι άνθρωποι αντλούν επιχειρήματα για να εκφράσουν τις απόψεις τους. 

8. Διαβάζετε κάθε μέρα ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας ή από ένα πιο εξειδικευμένο.

Στόχος είναι να διαβάζετε ένα βιβλίο την εβδομάδα. Μπορείτε πάντα να βρείτε λίγο χρόνο να διαβάζετε, είτε βρίσκεστε μέσα σε μέσο μαζικής μεταφοράς είτε είστε στη γραμμή αναμένοντας να έρθει η σειρά σας. Τα βιβλία φαντασίας είναι ιδανικά για να κατανοήσετε διαφορετικούς χαρακτήρες και να απορροφηθείτε σε μια άλλη προοπτική, ενώ τα υπόλοιπα βιβλία είναι ιδανικά για την εισαγωγή σας σε νέα θέματα, από την πολιτική μέχρι την ψυχολογία. 

9. Κάντε δύο λίστες: μια λίστα με τις δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία που θέλετε να μάθετε τώρα και μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να επιτύχετε στο μέλλον.

Το "GoogleDocs" είναι ένας βολικός τρόπος για να παρακολουθείτε τις λίστες σας. Και για τα δύο, αποφασίστε τι θέλετε να μάθετε, συγκεντρώστε τις πηγές που θα σας διδάξουν αυτές τις δεξιότητες και στη συνέχεια εξασκηθείτε μαζί τους κάθε μέρα.

10. Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που έχετε επιτυχεί.

Στο τέλος κάθε ημέρας, γράψτε ό,τι έχετε ολοκληρώσει. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα για όλα τα πράγματα που επιτυγχάνετε, ειδικά εάν αισθάνεστε κάποιες στιγμές αποθαρρυμένοι. Θα σας βοηθήσει επίσης να προβληματιστείτε σχετικά με το πόσο παραγωγικοί ήσασταν και πώς μπορείτε να αναδιαρθρώσετε τις λίστες με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε για την επόμενη μέρα.

11. Γράψτε τί έχετε μάθει.

Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα blog ή να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή όπως το inkpad που θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε ό,τι μαθαίνετε. Aυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο για να κρατήσετε ένα αρχείο σε ό,τι κάνετε, αλλά επίσης και μια καλή πηγή κινήτρου για να σας κρατήσει σε ενεργητικότητα. Θα θελήσετε να μάθετε περισσότερα, αν γνωρίζετε ότι στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να γράψετε γι 'αυτό που έχετε μάθει.

12. Τονώστε το μυαλό σας.

Η τακτική άσκηση (τρέξιμο, γυμναστική, κολύμπι κτλ) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε σε εγρήγορση το μυαλό σας και να διατηρήσετε την ψυχική ισορροπία σας. Επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε δύσκολες αποφάσεις ή να επεξεργαστείτε νέες πληροφορίες.

13. Παρακολουθήστε online μαθήματα.

Ελέγξτε τους κατάλογους από τα πιο δημοφιλή online μαθήματα για τους επαγγελματίες (π.χ. coursera). Βεβαιωθείτε ότι δεν επιβαρύνετε τον εαυτό σας και δεσμευτείτε ότι θα επικεντρωθείτε σε ένα ή δύο μαθήματα. Η διδακτέα ύλη θα σας κρατήσει σε καλό δρόμο, έτσι ώστε να ξέρετε, ότι θα πρέπει να κάνετε κάτι κάθε μέρα, ακόμα και αν είναι απλά να παρακολουθήσετε μια διάλεξη ή να δουλέψετε σε μια εργασία.

14. Μιλήστε με κάποιον που σας ενδιαφέρει.

Ακόμα κι αν είστε ξένοι, δεν πρέπει να φοβάστε να τον πλησιάσετε. Ρωτήστε για τα ενδιαφέροντά του και πώς τα ανακάλυψε. Συχνά, μπορείτε να μάθετε τα μέγιστα από τους ανθρώπους που μόλις και μετά βίας γνωρίζετε.

15. Κάντε παρέα με ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσάς.

Αφιερώστε όσο χρόνο μπορείτε με έξυπνους ανθρώπους. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, να προσπαθείτε να έχετε μια συνάντηση για καφέ ή να κάνετε μία βόλτα με κάποιον που σας εμπνέει. Πάντα να είστε ταπεινοί και πρόθυμοι να μάθετε. Κάντε όσες ερωτήσεις είναι δυνατόν. Εάν είστε πάντα κοντά στους ανθρώπους που είναι περισσότερο γνώστες από εσάς, δεν θα έχετε άλλη επιλογή παρά να μάθετε περισσότερα.

16. Ακολουθήστε τις ερωτήσεις σας.

Αν δείτε ή ακούσετε για κάτι που σας κίνησε την προσοχή, μην αφήσετε τη στιγμή να περάσει. Επιδιώξτε να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας και να βρείτε την απάντηση στην ερώτησή σας.

17. Υιοθετήστε ένα παραγωγικό χόμπι.

Εάν έχετε κάτι που μπορεί να κάνετε κάθε ημέρα, από το παίξιμο μουσικών οργάνων μέχρι την ανακατασκευή παλαιών πραγμάτων, μπορείτε να μάθετε περισσότερα ακριβώς από την πράξη αυτού. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσπαθήσετε να παίξετε ένα νέο μουσικό κομμάτι κάθε μέρα, να διαβάσετε ένα βιβλίο φυσικής, να γράψετε λίγες περισσότερες σελίδες στο μυθιστόρημά σας ή να μάθετε μια νέα δεξιότητα στους υπολογιστές.

18. Προκαλέστε τον εαυτό σας.

Η απόφαση να αφήσετε πίσω την ασφάλειά σας, θα σάς κάνει λίγο πιο σοφούς στο τέλος της ημέρας. Ωθήστε τον εαυτό σας λίγο πιο μακριά καθημερινά. Δοκιμάστε να μιλήσετε δημόσια με το να ενταχθείτε σε μια τάξη Toastmasters, ηγηθείτε σε μια συνάντηση στην εργασία σας καταθέτοντας εθελοντικά μία νέα πρόταση ή επικοινωνήστε με κάποιον που πραγματικά θαυμάζετε στέλνοντας μία γρήγορη επιστολή ή ένα e-mail.

19. Εξερευνήστε νέες περιοχές.

Επειδή δεν μπορείτε να ταξιδεύετε κάθε μέρα και σε άλλη περιοχή (που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι φσικά αδύνατον), τουλάχιστον προσπαθήστε να βρείτε κάτι νέο μέσα στην πόλη σας. Θα συναντήσετε διαφορετικούς ανθρώπους, θα μάθετε νέα πραγματικά περιστατικά και θα αντιληφθείτε κάτι νέο για τον κόσμο. Είναι μια διεργασία πολύ πιο παραγωγική από την διαμονή σας στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση.

20. Παίξτε "έξυπνα" παιχνίδια.

Ορισμένα παιχνίδια, όπως το σκάκι και το Scrabble, ακονίζουν το μυαλό σας. Προκαλέστε τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, παίξτε Scrabble χωρίς λεξικό. Μπορείτε, επίσης, να λύσετε γρίφους με παιχνίδια όπως το Sudoku.

21. Πάρτε το χρόνο σας, χωρίς να κάνετε τίποτα.

Συχνά, η αποστασιοποίηση και ο χρόνος με τον εαυτό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την έμπνευση που αναζητούσατε και να την αξιοποιήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.

22. Εφαρμόστε ό,τι μάθετε.

Εάν έχετε πρόσφατα μάθει μια νέα δεξιότητα ή πώς να παίξετε ένα μουσικό όργανο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αυτή τη δεξιότητα στη ζωή σας όσο το δυνατόν συχνότερα. Η μάθηση μέσω της πράξης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνετε πιο έξυπνοι. 


Πηγή: businessinsider

Photo credit: natalia zaratiegui

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...