PsychologyNow Team

Πώς δημιουργείται μια ανάμνηση;

Πώς δημιουργείται μια ανάμνηση;

PsychologyNow Team

Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουν μία ρομαντική αίσθηση για τη δημιουργία αναμνήσεων, όμως μία ενδιαφέρουσα καινούρια μελέτη υποστηρίζει ότι για τη δημιουργία τους χρειάζεται η σύνθεση νέων πρωτεϊνών.


Ενώ η ιδέα των ρομαντικών ποιητών για τις αναμνήσεις, που είναι παρόμοια με τον πνευματικό κόσμο, μπορεί να έχει μία ποιητική αξία, η αντίληψη των επιστημόνων είναι ότι οι μνήμες είναι σαφείς, φυσικές οντότητες που μπορούν να απεικονιστούν μέσα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο “The Scripps” του Πανεπιστημίου της Φλόριντα εντόπισαν για πρώτη φορά μια υπο-περιοχή του εγκεφάλου που εργάζεται για να σχηματιστεί ένα συγκεκριμένο είδος μνήμης: το φόβο που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο περιβαλλοντικό ερέθισμα ή αλλιώς μία «συσχετιζόμενη φοβική μνήμη».

Η γνώση μας σχετικά με τις ταυτότητες των πρωτεϊνών που συντίθενται για να παραχθεί μία μακροπρόθεσμη μνήμη, είναι ελάχιστες, είπαν οι ερευνητές. Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση από τη νέα μελέτη είναι ότι ο έσω προμετωπιαίος φλοιός είναι η τοποθεσία όπου συντίθεται αυτή η πρώιμη πρωτεΐνη. Έχουμε επίσης προσδιορίσει ποιες πρωτεΐνες συντίθενται εκ νέου στον έσω προμετωπιαίο φλοιό.

Συγκεκριμένα, η μελέτη σε τρωκτικά έδειξε μία νέα πρωτεϊνική σύνθεση σε μια συγκεκριμένη υποπεριοχή που στους ανθρώπους αντιστοιχεί στον πρόσθιο φλοιό, ο οποίος έχει συνδεθεί με την επεξεργασία συναισθηματικών αποκρίσεων. Αρχικά, οι ερευνητές αγνόησαν τον έσω προμετωπιαίο φλοιό, επειδή κανείς δεν πίστευε ότι είχε καμία σχέση με την πρόωρη κωδικοποίηση των μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Ωστόσο, όταν εξέτασαν διεξοδικά τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο των τρωκτικών της ομάδας ελέγχου με ένα ήπιο ηλεκτροσοκ ποδιού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν αρκετά αγγελιαφόρα RNAs που προσλαμβάνοντανστα πολυριβοσωματία στον έσω προμετωπιαίο φλοιό - μια σαφή ένδειξη της νέας πρωτεϊνικής σύνθεσης εκεί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι εάν ανασταλεί η νέα πρωτεϊνική σύνθεση στη συγκεκριμένη περιοχή αμέσως μετά αφού λάβει χώρα η φοβική συνθήκη, αυτές οι αναμνήσεις δεν σχηματίζονται. Αλλά εάν οι ερευνητές περίμεναν λίγες ώρες, η αναστολή της σύνθεσης της πρωτεΐνης δεν είχε καμία επίδραση και οι αναμνήσεις σχηματίστηκαν. Αυτή η καθυστέρηση δείχνει στους ερευνητές ότι ενδεχομένως να υπάρχει χρονική και χωρική ρύθμιση της νέας πρωτεϊνικής σύνθεσης στον έσω προμετωπιαίο φλοιό.

Μπορεί το πρώτο κύμα της σύνθεσης της πρωτεΐνης να είναι κρίσιμης σημασίας για την κωδικοποίηση της συσχετιζόμενης φοβικής μνήμης, ενώ το δεύτερο κύμα σε άλλες υπο-περιοχές να είναι σημαντικό για την αποθήκευση της μνήμης, είπαν. Μένει να προσδιοριστεί εάν άλλες υπο-περιοχές του φλοιού συμμετέχουν επίσης στη σύνθεση των πρωτεϊνών μνήμης.

Ο έσω προμετωπιαίος φλοιός έχει πολλές υπο-περιοχές, δήλωσαν άλλοι συμμετέχοντες ερευνητές. Όμως οι ειδικοί ρόλοι αυτών των υπο-περιοχών στην κωδικοποίηση, την έκφραση και ανάκτηση, καθώς και οι υποκειμενικοί μοριακοί μηχανισμοί τους, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Biological Psychiatry Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.


Πηγή έρευνας: Science Direct

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...