PsychologyNow Team

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη

PsychologyNow Team
έλλειψη ύπνου ψυχολογία

Η έλλειψη ύπνου, που ήδη θεωρείται επιδημία για τη δημόσια υγεία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σφάλματα και απώλειες στη μνήμη, βρίσκει μια νέα μελέτη από το Michigan State University και το University of California, Irvine.


Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Psychological Science", διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έχουν στερηθεί τον ύπνο μιας νύχτας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μπερδέψουν τις λεπτομέρειες σε μία προσομείωση διάρρηξης που παρουσιάστηκαν σε μια σειρά από εικόνες.

Η παραμορφωμένη μνήμη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε τομείς όπως η ποινική δικαιοσύνη, όπου η εσφαλμένη ταυτοποίηση αυτοπτών μαρτύρων πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία των λανθασμένων καταδίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Βρήκαμε ότι η παραμόρφωση της μνήμης είναι μεγαλύτερη σε ανθρώπους που δεν έχουν στερηθεί τον ύπνο", δήλωσε η Kimberly Fenn, βοηθός καθηγήτρια της ψυχολογίας του MSU και συν-ερευνήτρια της μελέτης. "Τη σημερινή εποχή, οι άνθρωποι κοιμούνται ολοένα και λιγότερο κάθε βράδυ από ό,τι ποτέ".

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ορίζουν τον ανεπαρκή ύπνο ως επιδημία και αναφέρουν ότι συνδέεται με συγκρούσεις οχημάτων, βιομηχανικές καταστροφές και χρόνιες ασθένειες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα στο MSU και στο UC Irvine να μετρήσουν την επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στην μνήμη. Τα αποτελέσματα: Οι συμμετέχοντες που είχαν μείνει άυπνοι για 24 ώρες - ακόμη και εκείνοι που κοιμήθηκαν πέντε ή λιγότερες ώρες - είχαν περισσότερες πιθανότητες να συγχέουν λεπτομέρειες των γεγονότων, από τους συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν ξεκουραστεί καλά.

"Οι άνθρωποι που κοιμούνται ελάχιστα κάθε βράδυ θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπείς μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν αυτού του είδους παραμορφωτικής μνήμης", δήλωσε η Fenn. "Όμως δεν είναι απλά μία νύχτα στέρησης ύπνου που θα τους θέσει σε κίνδυνο". 


Πηγή: Michigan State University

Photo Credit: ΜSU

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...