banner2
psychologist-banner-2
thumb

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας

- Προσωπικότητα
22 Απριλίου 2019

Επαναλαμβανόμενες μελέτες δείχνουν πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και των συνακόλουθων εξελίξεων της ζωής μας σε ποσοστό 85%.


Μία νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αλληλοσυσχέτιση μεταξύ χαρακτηριστικών προσωπικότητας και διαφόρων εξελίξεων της ζωής του ανθρώπου.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην εκ νέου αναπαραγωγή 78 συγκεκριμένων συσχετίσεων μεταξύ χαρακτηριστικών προσωπικότητας και εξελίξεων της ζωής των συμμετεχόντων, οι οποίες προηγουμένως είχαν αναγνωριστεί και καταγραφεί σε μία εμπεριστατωμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση που είχε δημοσιεύθηκε το 2006.

Ειδικότερα, η έρευνα επιχείρησε να εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που αναφέρονται στην θεωρία Big Five – διαθεσιμότητα στην εμπειρία, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, συνεργατικότητα, νευρωτισμός – και 48 ατομικών, διαπροσωπικών εξελίξεων ζωής, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα που ξεκινά από την υποκειμενική ευημερία καθενός και φτάνει στην προσωπική συμπεριφορά και στην επαγγελματική επίδοση.


Διαβάστε σχετικά: Το μοντέλο των 5 παραγόντων της προσωπικότητας


Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την βοήθεια περισσότερων από 6.100 ενηλίκων, που συμμετείχαν σε αυτή διαδικτυακά μέσω τεσσάρων δειγματοληψιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας διεξήχθησαν με την βοήθεια του ευρέως διαδεδομένου ερωτηματολογίου Big Five, που χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της προσωπικότητας, καθώς επίσης και για μετρήσεις που αφορούσαν τις εξελίξεις της ζωής, όπως την επαγγελματική επιτυχία, την ικανότητα δημιουργίας δεσμών με τους άλλους, τις πολιτικές πεποιθήσεις και το ποινικό μητρώο.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η πλειονότητα των προσπαθειών αναπαραγωγής ήταν επιτυχείς, δηλαδή, οι προσπάθειες αυτές αναγνώρισαν την ύπαρξη υφιστάμενων αλληλεξαρτήσεων μεταξύ χαρακτηριστικών προσωπικότητας και εξελίξεων ζωής σε ένα ποσοστό που ανερχόταν περίπου στο 85%.

Η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την εξέταση της σταθερής συσχέτισης μεταξύ χαρακτηριστικών προσωπικότητας και της πορείας της ζωής του ατόμου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έρευνα έχει δημιουργήσει μία μεγάλη και πλούσια βάση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει την ενημέρωση και την περαιτέρω διερεύνηση όσων γνωρίζουμε για τις συσχετίσεις χαρακτηριστικών προσωπικότητας και των συνακόλουθων εξελίξεων της ζωής, καθώς και τον βαθμό στον οποίο οι αναφερθείσες συσχετίσεις μπορούν να γενικευτούν επηρεαζόμενες και από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.


AnnMpardv

 

Μελέτη: How Replicable Are Links Between Personality Traits and Consequential Life Outcomes? The Life Outcomes of Personality Replication Project
Απόδοση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια