PsychologyNow Team

Δεξιότητες αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων: Πώς να τις εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή

Δεξιότητες αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων: Πώς να τις εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή

PsychologyNow Team
γυναίκα χρησιμοποιεί Δεξιότητες αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων
Image credit: pressfoto / freepik.com

Όταν η ζωή σας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις, ίσως να είναι δύσκολο το να γνωρίζετε πώς να τις χειριστείτε. Ας δούμε μερικές δεξιότητες αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων και πώς μπορείτε να τις εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή.


Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων είναι το να μάθουμε δεξιότητες και μηχανισμούς αντιμετώπισης αυτών, παρά την ολοκληρωτική αποφυγή του συναισθήματος ή του προβλήματος.

Με την κατανόηση αυτών των δεξιοτήτων αντιμετώπισης και πώς να τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή αποτελεσματικά, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα δύσκολα συναισθήματα με έναν υγιή τρόπο. Ακολουθούν μηχανισμοί αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων και μικρές συμβουλές για να βρείτε τις μεθόδους αντιμετώπισης που δουλεύουν καλύτερα για σας. Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι οι δεξιότητες αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων;

Οι δεξιότητες αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων είναι μηχανισμοί αντιμετώπισης που μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε το άγχος και τα συναισθήματα. Μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές αντιμετώπισης που μας βοηθούν τη συγκεκριμένη στιγμή, όπως οι βαθιές ανάσες ή το μέτρημα ως το δέκα. Ή μπορεί να είναι πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές αντιμετώπισης που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας και των τρόπων συμπεριφοράς μας.

Ο καθένας έχει διαφορετικές δεξιότητες αντιμετώπισης. Μερικοί άνθρωποι ίσως να βρίσκουν τη γιόγκα ή τον διαλογισμό χρήσιμα στο να ηρεμούν, ενώ άλλοι μπορεί να βρίσκουν το να ακούν μουσική πιο καταπραϋντικό.

Ο πειραματισμός με διαφορετικές τεχνικές είναι σημαντικός μέχρι να βρείτε τι δουλεύει πιο καλά για σας!

Οι δεξιότητες αντιμετώπισης μπορεί να είναι ένας τέλειος τρόπος για να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας στην καθημερινή σας ζωή, επιτρέποντάς σας το χειρισμό δύσκολων καταστάσεων με έναν καλύτερο τρόπο.

Το να βρείτε τεχνικές που δουλεύουν για σας, σας δίνει κάτι αξιόπιστο στο οποίο μπορείτε να στραφείτε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Με τις σωστές δεξιότητες αντιμετώπισης, θα μπορέσετε να χειριστείτε το άγχος σας και τα συναισθήματά σας καλύτερα, κάτι που θα σας αφήσει με ένα συναίσθημα περισσότερου ελέγχου και έτοιμους να αναλάβετε οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο σας. Γι’ αυτό, δοκιμάστε μερικές στρατηγικές αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων και δείτε ποια δουλεύει καλύτερα για σας! Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόση διαφορά μπορεί να σας κάνουν.

Τύποι δεξιοτήτων αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων

Υπάρχουν δύο τύποι θετικών στρατηγικών αντιμετώπισης: οι ενεργητικές και οι παθητικές. Επιπρόσθετα, οι δυσπροσαρμοστικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης μπορεί να προκαλέσουν πιο κακό από ό,τι καλό.

Ενεργητικές δεξιότητες αντιμετώπισης

Οι ενεργητικές δεξιότητες αντιμετώπισης είναι διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να χειριστείτε καταστάσεις που είναι δύσκολες ή αγχογόνες. Παραδείγματα ενεργών δεξιοτήτων αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

  • Την επίλυση προβλημάτων, που είναι ο διαχωρισμός μιας κατάστασης σε μικρότερα κομμάτια και η εύρεση λύσεων.
  • Τον καθορισμό στόχων, που είναι όταν θέτεις εφικτούς στόχους για τον εαυτό σου.
  • Τις τεχνικές χαλάρωσης, που περιλαμβάνουν στρατηγικές όπως οι βαθιές αναπνοές και η ενσυνειδητότητα, που βοηθούν στη μείωση του άγχους.
  • Τη λήψη δράσεως, που σημαίνει να κάνουμε κάτι σωματικό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όπως το να πάμε για τρέξιμο ή να παίξουμε ένα μουσικό όργανο.

Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε δύσκολους καιρούς!

Παθητικές δεξιότητες αντιμετώπισης

Οι παθητικές δεξιότητες αντιμετώπισης είναι μηχανισμοί που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε πολύπλοκες σκέψεις και συναισθήματα. Περιλαμβάνουν την αποδοχή της κατάστασης ή την απόσπαση του εαυτού σας από αυτή. Παραδείγματα παθητικών δεξιοτήτων αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

  • Τις βαθιές αναπνοές
  • Το καυτό μπάνιο
  • Τη δημιουργία μιας χειροτεχνίας ή ενός καλλιτεχνήματος
  • Η διατήρηση ημερολογίου
  • Το διάβασμα
  • Τον περίπατο
  • Την ακρόαση μουσικής

Διαβάστε σχετικά: Πώς να σταματήσετε μία συμπεριφορά που δεν σας κάνει καλό


Δυσπροσαρμοστικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης

Οι δυσπροσαρμοστικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης είναι συμπεριφορές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις ή συναισθήματα. Συχνά δίνουν την αίσθηση βοηθητικών λύσεων, αλλά μπορεί να κάνουν δυσκολότερο για εσάς να διαχειριστείτε τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σας ή να λύσετε το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Παραδείγματα δυσπροσαρμοστικών μηχανισμών αντιμετώπισης περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • Την αποφυγή του προβλήματος
  • Τη χρήση ναρκωτικών / αλκοόλ για να μουδιάσουν τα δύσκολα συναισθήματα
  • Τον αυτοτραυματισμό
  • Την επίθεση εναντίον αγαπημένων προσώπων
  • Την κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού για ανακούφιση

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις στρατηγικές αντιμετώπισης με πιο υγιεινές συνήθειες.

Αντί να αποφύγετε ένα πρόβλημα, μιλήστε γι’ αυτό με κάποιον που μπορείτε να εμπιστευθείτε. Αντί να μουδιάσετε τα συναισθήματά σας με αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά, βρείτε υγιείς τρόπους για να εκφράζετε και να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας.

Αντί να επιτίθεστε σε αγαπημένα πρόσωπα, πάρτε τον χρόνο σας να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πώς να εκφράσετε τα συναισθήματά σας καλύτερα.

Και αντί να χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν μηχανισμό αντιμετώπισης των καταστάσεων, βρείτε δραστηριότητες που σας βοηθούν να αποσπαστείτε ή σας απασχολούν με θετικό τρόπο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εύρεση υγιέστερων στρατηγικών αντιμετώπισης χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή, αλλά η προσπάθεια το αξίζει!

Η υιοθέτηση μιας ενεργητικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και συναισθημάτων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, τις σχέσεις και γενικά την ευεξία.

Με υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους ή επαγγελματίες ψυχολόγους, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων αντιμετώπισης μπορεί να γίνει ευκολότερη με τον καιρό. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια αν τη χρειαστείτε!

Ανεξαρτήτου του μηχανισμού αντιμετώπισης που έχετε υιοθετήσει, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά. Δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν την επαγγελματική βοήθεια αν αυτή χρειαστεί, και είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί στο πώς οι στρατηγικές αντιμετώπισής σας επηρεάζουν γενικά την ευεξία σας.

Κατανοώντας τους μηχανισμούς αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων και πώς να τους χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή αποτελεσματικά, μπορείτε να κερδίσετε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα με δύσκολα συναισθήματα και να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις. Με τις σωστές δεξιότητες αντιμετώπισης, μπορείτε να μάθετε να νιώθετε πιο ικανοί να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της ζωής καθημερινά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τους μηχανισμούς αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων

Όλοι έχουν τους προσωπικούς μηχανισμούς αντιμετώπισής τους, και καμία στρατηγική δεν ταιριάζει σε όλους.

Κάποιοι άνθρωποι εξελίσσονται όταν απασχολούνται ενεργητικά σε δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων, ενώ άλλοι ίσως να βρίσκουν τις παθητικές μεθόδους αντιμετώπισης πιο αποτελεσματικές.

Αν νιώθετε κυριευμένοι από ένα πολύπλοκο συναίσθημα ή κατάσταση, είναι χρήσιμο να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο να δείτε πώς οι δεξιότητες αντιμετώπισής σας επηρεάζουν γενικά την όλη ευεξία σας.

  • Μήπως οι στρατηγικές αντιμετώπισής σας προκαλούν περαιτέρω άγχος;
  • Σας βοηθούν να νιώσετε πιο ισορροπημένοι και σε έλεγχο της κατάστασης;

Σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο αν δεν βρίσκετε τη σωστή δεξιότητα αντιμετώπισης για σας. Η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να παράσχει επιπλέον καθοδήγηση στην εξεύρεση των σωστών στρατηγικών αντιμετώπισης.

Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων και το χειρισμό δύσκολων καταστάσεων. Το να καταλάβετε ποιες στρατηγικές αντιμετώπισης δουλεύουν καλύτερα για σας και το πρόβλημά σας είναι κριτικής σημασίας.

Πέντε ενέργειες που μπορείτε να κάνετε από σήμερα

  1. Δοκιμάστε μία ενεργητική και μία παθητική μέθοδο αντιμετώπισης πριν βρεθείτε σε μια στρεσογόνο κατάσταση.
  2. Βρείτε έναν έμπιστο φίλο, οικογενειακό μέλος ή ψυχολόγο για να σας βοηθήσουν με την στρατηγική σας.
  3. Γράψτε σε ένα χαρτί τη στρατηγική σας και κρατήστε την μαζί σας.
  4. Διαβάστε ένα βιβλίο για να μάθετε για τις δεξιότητες αντιμετώπισης.
  5. «Συγχωρήστε» τον εαυτό σας όταν ανταποκρίνεστε στην κατάσταση με τον «παλιό» σας τρόπο.

Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...