PsychologyNow Team

«Game of Thrones»: πώς οι χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας

«Game of Thrones»: πώς οι χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας

PsychologyNow Team

Νέα έρευνα βασισμένη στη σειρά «Game of Thrones» αποκαλύπτει ότι δεν είναι απίθανο ένας χαρακτήρας μυθοπλασίας να μας αγγίξει τόσο ώστε η ιστορία του να επηρεάσει τη ζωή μας.


Σκεφτείτε πόσοι εκπαιδευτικοί εμπνεύστηκαν από τον χαρακτήρα του Ρόμπιν Ουίλιαμς στην ταινία Ο κύκλος των χαμένων ποιητών, πόσοι αποφάσισαν να γίνουν δικηγόροι λόγω του πρωταγωνιστή στο Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια ή επαγγελματίες υγείας λόγω κάποιας δημοφιλούς ιατρικής σειράς.

Τώρα οι ερευνητές κατανοούν περισσότερο γιατί η μυθοπλασία μπορεί να επηρεάσει τόσο έντονα την πραγματικότητα ενός ατόμου, χάρη σε μια μελέτη εγκεφάλου που χρησιμοποίησε τη σειρά φαντασίας Game of Thrones και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως όταν ταυτιζόμαστε με έναν μυθοπλαστικό χαρακτήρα, ενεργοποιείται η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε σκέψεις για τον εαυτό μας και τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.

Οι άνθρωποι εσωτερικεύουν αυτές τις εμπειρίες [του χαρακτήρα] και τις σκέφτονται σχεδόν σαν να ήταν δικές τους εμπειρίες. Χρησιμοποιούν τον ίδιο μηχανισμό νεύρων που χρησιμοποιείται και για την πρόσβαση σε αυτοβιογραφικές πληροφορίες, εξηγεί ο Τίμοθι Μπρουμ, ένας από τους κύριους ερευνητές και διδακτορικός φοιτητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Οχάιο Στέιτ.

Για την έρευνα, ο Μπρουμ και οι συνεργάτες του σάρωσαν τους εγκεφάλους 19 αυτοαποκαλούμενων φαν του Game of Thrones ενώ σκέφτονταν τον εαυτό τους, εννιά φίλους τους και εννιά χαρακτήρες της σειράς. Οι συμμετέχοντες επίσης δήλωσαν ποιος χαρακτήρας τους άρεσε περισσότερο και ένιωθαν πιο κοντά του.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ταύτιση χαρακτηριστικών». Αυτό συμβαίνει όταν βυθίζεσαι στην ιστορία και την αφήγηση, αλλά δεν είναι απλώς ότι μπαίνεις στην ιστορία. Βυθίζεσαι συγκεκριμένα στην ψυχολογική οπτική ενός ή περισσότερων χαρακτήρων μέσα στην ιστορία, εξηγεί ο Μπρουμ.

Και συνεχίζει: Αρχίζεις να σκέφτεσαι ό,τι σκέφτεται ο χαρακτήρας, να νιώθεις όπως νιώθει. Θέλεις πραγματικά να καταφέρει τον στόχο του. Κατά μία έννοια, είναι σαν να γίνεσαι ο χαρακτήρας. Υιοθετείς την οπτική του.


Διαβάστε σχετικά: Ποιος χαρακτήρας της σειράς “Game of Thrones” είστε σύμφωνα με την ψυχολογία;


Εσωτερίκευση εμπειριών

Οι ερευνητές σάρωσαν ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται κοιλιακός μέσος προμετωπιαίος φλοιός (vMPFC), το οποίο σχετίζεται με τον αναστοχασμό.

Σε δραστηριότητες όπου κάποιος σκέφτεται τον εαυτό του ή άλλους ανθρώπους, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ξεχωρίζει συστηματικά στις έρευνες, λέει ο Μπρουμ. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με βλάβες σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου δεν έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτοβιογραφικές πληροφορίες.

Γενικά, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν μεγαλύτερη απόκριση σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου όταν σκέφτονταν τον εαυτό τους από όταν σκέφτονταν φίλους ή χαρακτήρες από τη σειρά. Όμως μερικοί συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερη ικανότητα να ταυτίζονται με μυθοπλαστικούς χαρακτήρες, και η δραστηριότητα στην περιοχή vMPFC του εγκεφάλου τους ήταν ιδιαίτερα ενεργή όταν αξιολογούσαν τον χαρακτήρα του Game of Thrones που θαύμαζαν περισσότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εσωτερικεύουν τις εμπειρίες αυτών των χαρακτήρων, γιατί βιώνουν την ιστορία από αυτή την οπτική. Ενσωματώνουν τον χαρακτήρα στην εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, λέει ο Μπρουμ.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τη δύναμη που ασκεί η μυθοπλασία στις στάσεις, τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Συμβουλεύω τους θεατές να παρακολουθούν με επίγνωση των βιολογικών και συναισθηματικών αντιδράσεων που έχουν σε αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη, είτε είναι στις ειδήσεις είτε σε κάποια αστυνομική σειρά.

Να ξέρετε πότε να εμπλακείτε και πότε να κρατήσετε απόσταση από αυτά που παρακολουθείτε, ειδικά όταν ο αγαπημένος χαρακτήρας σας βρίσκεται σε συναισθηματική δίνη στην οποία μπορεί να σας παρασύρει, ολοκληρώνουν οι ερευνητές.

Η μυθοπλασία στην πλοκή της πραγματικής ζωής

Οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ικανούς συγγραφείς που θα δημιουργούσαν χαρακτήρες με τους οποίους οι αναγνώστες και οι θεατές θα μπορούσαν να ταυτιστούν, ώστε να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συμπεριφορές, λέει ο Μπρουμ.

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα και να καθοδηγήσουν τη συναισθηματική ανάπτυξή τους μέσω της επιλογής μυθοπλασίας, αν και αυτό βασίζεται στην ικανότητα του καθένα να ταυτίζεται με χαρακτήρες. Είναι πιθανό, θεωρητικά, κάποιος να βρει χαρακτήρες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια των στόχων που προσπαθεί να επιτύχει. Αυτό δεν θα συνέβαινε αμέσως, αλλά σε βάθος χρόνου, και θα ήταν πιο εύκολο για τους ανθρώπους που ήδη είναι συνηθισμένοι να εμπλέκονται με χαρακτήρες μυθοπλασίας με τέτοιο τρόπο, συμπληρώνει ο Μπρουμ.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...