Θέλετε να ζήσετε υγιώς ως και πέρα από τα 100; Ξεκινήστε από την ψυχολογία σας.
Είστε φιλικοί; Ειλικρινείς; Συναισθηματικά σταθεροί;
Δεκάδες μεγάλες μελέτες ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο, ισχυρίζονται ότι αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα βρίσκονται σε μία σειρά χαρακτηριστικών, που συνδέονται με τη μακροζωία.
Και ενώ μια μελέτη διαπίστωσε ότι δεν είναι εύκολο να αναγνωρίζουμε αυτά τα χαρακτηριστικά στον εαυτό μας, υποστηρίζει ότι οι κοντινοί μας άνθρωποι, τα αναγνωρίζουν σε εμάς χωρίς κανένα πρόβλημα.
Διαβάστε τα παρακάτω, κατά προτίμηση μαζί με έναν φίλο σας, για να μάθετε αν έχετε κάποια ή όλα αυτά τα χαρακτηριστικά:
1. Ευσυνειδησία
Οι ψυχολόγοι ερεύνησαν για 75 χρόνια 300 ζευγάρια από την ηλικία των 20 ετών τους και βρήκαν ότι οι άνδρες που θεωρούνταν από τους φίλους τους ως πιο ευσυνείδητους, που σημαίνει ότι ήταν λιγότερο πιθανό να ρισκάρουν αλλά επίσης έτειναν να είναι περισσότερο διεξοδικοί και αποτελεσματικοί, έζησαν περισσότερο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επέλεξαν μερικούς φίλους τους για να βαθμολογήσουν την προσωπικότητά τους χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 36 ερωτήσεων που δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Ε. Lowell Kelly το 1940.
Διαβάστε σχετικά: Το μοντέλο των 5 παραγόντων της προσωπικότητας
Για να επιβεβαιώσουν ότι ήταν ακόμα έγκυρη, οι ψυχολόγοι τηνσυνέκριναν πρόσφατα με αρκετές άλλες δοκιμασίες προσωπικότητας από την προηγούμενη δεκαετία. Οι ερωτήσεις στην κλίμακα κυμαίνονταν από γενικές ερωτήσεις όπως «Έχει ενέργεια και είναι αγχωμένος;» σε πιο προσωπικές, όπως «Πώς είναι στα ερωτικά ραντεβού του;» Από τους άνδρες της μελέτης, όσοι θεωρούνταν πιο ευσυνείδητοι έζησαν περισσότερο.
Μια άλλη μελέτη 70 ετών (1930-2000), μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Καλιφόρνια, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Οι άνθρωποι – ανεξάρτητα από το φύλο τους – οι οποίοι είχαν το χαρακτηριστικό της ευσυνειδησίας και ως παιδιά και ως ενήλικες, ζούσαν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους που δεν ήταν ευσυνείδητοι σε καμία από τις φάσεις της ζωής τους.
2. Ανοιχτότητα
Στην ίδια 75χρονη μελέτη, ένα χαρακτηριστικό που συνδέθηκε ισχυρά με τη μακροζωία, αμέσως μετα την ευσυνειδησία, ήταν η ανοιχτότητα. Οι άνδρες που είχαν υψηλές μετρήσεις σε αυτό το χαρακτηριστικό- δηλαδή που ήταν ανοιχτοί σε νέες ιδέες, συναισθήματα και έννοιες – έτειναν να ζουν περισσότερο από τους άλλους άντρες στη μελέτη.
Μια μελέτη του 2006 για τους Ιάπωνες ηλικίας 100-106, υποστηρίζει επίσης ότι η προθυμία να είναι κανείς ανοιχτός, σχετιζόταν ισχυρά με τη μακροζωία. «Υποθέτουμε ότι στους ηλικιωμένους-υπερήλικες, η υψηλότερη φαντασία και το ανοικτό πνεύμα για νέες εμπειρίες, τους βοηθούσε να προσαρμοστούν στις πολλές απώλειες (φίλοι, οικογένεια, υγεία, λειτουργία) που συμβαίνουν σε προχωρημένη ηλικία», γράφουν οι ψυχολόγοι στη μελέτη τους.
3. Συναισθηματική Σταθερότητα
Η 75ετής μελέτη μακροζωίας είχε ελαφρώς διαφορετικές απόψεις για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, η συναισθηματική σταθερότητα ήταν το χαρακτηριστικό με τους ισχυρότερους δεσμούς με τη μακροζωία. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όταν άρχισε η μελέτη, στη δεκαετία του 1930, οι γυναίκες έτειναν να απεικονίζονται ως εξαιρετικά συναισθηματικά ασταθείς και ως εκ τούτου αν ήταν συναισθηματικά σταθερές, τότε ενδέχεται το αποτέλεσμα να σχετιζόταν με μεγαλύτερα οφέλη για τις παρά για τους άνδρες.
Αυτό μπορεί να ενισχυθεί από το γεγονός ότι μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη περίπου 2.400 ανδρών και γυναικών, διεπίστωσε επίσης ότι η συναισθηματική σταθερότητα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη μακροζωία, μόνο που αυτή τη φορά ίσχυε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
4. Φιλικότητα
Το δεύτερο χαρακτηριστικό που συνδέεται με τη μακροζωία των γυναικών στην 75ετή μελέτη, ήταν η ικανότητα να συμφωνούν ή η φιλικότητα. Αυτό το εύρημα ενισχύεται και από άλλες μελέτες. Μια πιο πρόσφατη μελέτη 243 ανδρών και γυναικών μεταξύ 95 και 100 ετών, εκ των οποίων το 75% των οποίων ήταν γυναίκες, διαπίστωσε ότι όλοι είχαν υψηλή βαθμολογία στη φιλικότητα και στην εξωστρέφεια. Οι γυναίκες στη μελέτη τείνουν επίσης να έχουν υψηλή βαθμολογία σε μέτρα ευσυνειδησίας, το κύριο χαρακτηριστικό που εντοπίζεται στη 75ετή μελέτη.
Διαβάστε σχετικά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που προστατεύουν από την κατάθλιψη
5. Η Ικανότητα έκφρασης των συναισθημάτων
Αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη των ανθρώπων από 95 ως 100 ετών, διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες – εκτός από το ότι είναι γενικά περισσότερο σύμφωνοι και εξωστρεφείς από τον μέσο όρο – τείνουν επίσης να γελούν συχνά και να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά μεταξύ τους, σε αντίθεση με την καταπίεσή τους. Όμως, δεδομένου ότι η μελέτη αυτή εξέταζε μόνο τους ανθρώπους που είχαν ήδη φτάσει σε ώριμη ηλικία, είναι δύσκολο να πούμε αν οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέπτυξαν αυτά τα χαρακτηριστικά ως αποτέλεσμα της γήρανσης ή αν τα χαρακτηριστικά τους βοήθησαν να ζήσουν όσο καιρό είχαν ζήσει.
Πηγή: businessinsider.co.id
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*