7 + – 2; ή 3 έως
Όσοι από σας έχουν εργαστεί στον τομέα της ψυχολογίας και των επιχειρήσεων πιθανότατα θα έχουν ακούσει τη φράση «Ο μαγικός αριθμός 7 + – 2», μία φράση που αφορά σε κάτι σαν αστικό μύθο. Ποιος είναι ο μύθος:
Ένας ερευνητής με το όνομα Miller, υποστηρίζεται ότι έκανε μία έρευνα και δημοσίευσε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι οι άνθρωποι μπορούν να θυμούνται από 5 έως 9 (7 + – 2) πράγματα και ότι οι άνθρωποι μπορούν να επεξεργαστούν 7 συν ή μείον 2 πληροφορίες ανά πάσα στιγμή. Οπότε σύμφωνα με αυτή τη θέση, θα πρέπει να τοποθετήσετε μόνο 5 ως 9 στοιχεία σε ένα μενού ή να έχετε 5 ως 9 καρτέλες στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Ίσως να έχετε ακούσει αυτό τον «μύθο». Λοιπόν, δεν είναι αρκετά ακριβής. Οι ερευνητές Baddeley & Ηitch αμφισβήτησαν αυτό τον αστικό μύθο. Ερεύνησαν το έργο του Μίλερ και ανακάλυψαν ότι δεν ήταν ερευνητικό άρθρο αλλά μια ομιλία που έδωσε ο Miller σε μια επαγγελματική συνάντηση. Και βασικά ο Miller σκέφτηκε δυνατά για το αν υπάρχει κάποιο εγγενές όριο στο ποσό των πληροφοριών που μπορούν να επεξεργαστούν οι άνθρωποι τη φορά.
Ο Baddeley διεξήγαγε μια μακρά σειρά μελετών για την ανθρώπινη μνήμη και την επεξεργασία πληροφοριών. Και αυτό που κατέληξε είναι ότι ο μαγικός αριθμός της βραχύχρονης μνήμης είναι 3 έως 4, όχι 5 έως 9.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να θυμάστε περίπου 3-4 πράγματα (για περίπου 20 δευτερόλεπτα) και στη συνέχεια θα εξαφανιστούν από τη μνήμη, εκτός και αν τα επαναλάβετε ξανά και ξανά. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι οδηγείτε το αυτοκίνητό σας και μιλάτε στο κινητό σας (εντάξει, δεν πρέπει να το κάνετε αυτό) και ο συνομιλητής σας, σας αναφέρει έναν αριθμό για να καλέσετε αργότερα. Δεν μπορείτε όμως να τον σημειώσετε καθώς οδηγείτε.
Προσπαθείτε λοιπόν να απομνημονεύσετε τον αριθμό για αρκετό χρόνο ώστε να κλείσετε τη μια κλήση και να καλέσετε τον νέο αριθμό. Τι κάνετε; Επαναλαμβάνετε τον αριθμό ξανά και ξανά (τοποθετώντας τον στην βραχυπρόθεσμη μνήμη, η οποία σας δίνει κάθε φορά άλλα 20 δευτερόλεπτα). Το ενδιαφέρον για τους τηλεφωνικούς αριθμούς είναι ότι έχουν περισσότερους από 3 ή 4 αριθμούς. Επομένως είναι δύσκολο να τους θυμηθούμε για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα.
Έχουμε επίσης την τάση να χωρίζουμε τις πληροφορίες σε ομάδες, που η κάθε μία έχει 3-4 στοιχεία. Οπότε, ένας αριθμός τηλεφώνου είναι: 2610 321 456. Τρία μέρη, με 3-4 στοιχεία σε κάθε μέρος. Αν γνωρίζετε ήδη τον αρχικό κωδικό «απ’ έξω» (δηλ. έχει αποθηκευθεί στη μακροχρόνια μνήμη), τότε δεν χρειάζεται να τον θυμάστε, οπότε ένα ολόκληρο κομμάτι φεύγει. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί είναι πιο εύκολο να τους θυμηθείτε, επειδή κάνατε κλήσεις κυρίως στους τοπικούς σας κωδικούς, έτσι είχατε απομνημονεύσει τον κωδικό (και δεν χρειαζόταν καν να ανακαλέσετε τον κωδικό περιοχής).
Όμως το θέμα του «μαγικού αριθμού μνήμης» έχει και άλλες εφαρμογές. Οι ερευνητές που εργάζονται στον τομέα λήψης αποφάσεων, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιλέξουν αποτελεσματικά μεταξύ 3 και 4 πραγμάτων κάθε φορά.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να έχετε μόνο 4 μόνο κατηγορίες σε ένα μενού; Ή 4 καρτέλες σε μια οθόνη ή μόνο 4 στοιχεία σε μια σελίδα λεπτομερειών προϊόντος σε ένα e-shop; Όχι ακριβώς. Μπορείτε να έχετε περισσότερα, αρκεί να τα ομαδοποιείτε και να τα μοιράζετε.
Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο, μπορείτε να ανατρέξετε στις παρακάτω πηγές:
- Baddeley, A. D. (1986). Working memory. New York: Oxford University Press.
- Baddeley, A. D. (1994). The magical number seven: Still magic after all these years? Psychological Review, 101, 353-356.
- Miller, G. A. (1956). The magical number seven plus or minus two: Some limits on our capacity for processing information. Psychological Review, 63, 81-9
Πηγή: businessinsider.com
Aπόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr