banner2
psychologist-banner-2
thumb

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

- Προσωπικότητα
5 Δεκεμβρίου 2023

Η έννοια της “θετικής σκέψης” είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητα ενσωματωμένη στην κουλτούρα μας και θα ήταν υγιές να επανεξετάσουμε αυτή την πεποίθηση καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κακές αποφάσεις.


Η αισιόδοξη σκέψη έχει από καιρό παγιωθεί στα βιβλία αυτοβοήθειας ως το κλειδί για την ευτυχία, την καλή υγεία και τη μακροζωία, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων, με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ευημερία των ανθρώπων.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, από το Πανεπιστήμιο του Bath δείχνει ότι η υπερβολική αισιοδοξία συνδέεται στην πραγματικότητα με χαμηλότερες γνωστικές δεξιότητες, όπως η λεκτική ευχέρεια, ο ρευστός συλλογισμός, ο αριθμητικός συλλογισμός και η μνήμη. Ενώ όσοι έχουν υψηλές γνωστικές ικανότητες τείνουν να είναι τόσο πιο ρεαλιστές όσο και πιο απαισιόδοξοι στις προσδοκίες τους για το μέλλον.

banner1

Είναι δύσκολη η πρόβλεψη του μέλλοντος με ακρίβεια και για τον λόγο αυτό θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι όσοι έχουν χαμηλή γνωστική ικανότητα θα κάνουν περισσότερα λάθη στις κρίσεις τους, τόσο τις απαισιόδοξες όσο και τις αισιόδοξες. Όμως τα αποτελέσματα είναι σαφή: η χαμηλή γνωστική ικανότητα οδηγεί σε πιο αυτοϊκανοποιητικές προκαταλήψεις καθώς οι άνθρωποι ουσιαστικά αυταπατώνται ως ένα βαθμό, δήλωσε ο Δρ. Κρις Ντόουσον της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Αυτό υποδεικνύει την ιδέα ότι ενώ οι άνθρωποι μπορεί να είναι προετοιμασμένοι από την εξέλιξη να περιμένουν το καλύτερο, όσοι έχουν υψηλή γνωστική ικανότητα είναι πιο ικανοί να παρακάμψουν αυτή την αυτόματη αντίδραση όταν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις. Τα σχέδια που βασίζονται σε υπερβολικά αισιόδοξες πεποιθήσεις οδηγούν σε κακές αποφάσεις και είναι βέβαιο ότι θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι θα είχαν οι ρεαλιστικές πεποιθήσεις, πρόσθεσε ο Δρ Ντόσον.


Διαβάστε σχετικά: Πόσο… θετική είναι τελικά η θετική σκέψη για την ψυχική μας υγεία;


Οι αποφάσεις σχετικά με σημαντικά οικονομικά ζητήματα, όπως η απασχόληση, οι επενδύσεις ή οι αποταμιεύσεις, καθώς και κάθε επιλογή που ενέχει κίνδυνο και αβεβαιότητα, ήταν ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό το φαινόμενο και είχαν σοβαρές επιπτώσεις για τα άτομα.

Οι μη ρεαλιστικά αισιόδοξες οικονομικές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικά επίπεδα κατανάλωσης και χρέους, καθώς και σε ανεπαρκείς αποταμιεύσεις. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολικές επιχειρηματικές εισόδους και επακόλουθες αποτυχίες. Οι πιθανότητες να ξεκινήσει κανείς μια επιτυχημένη επιχείρηση είναι ελάχιστες, αλλά οι αισιόδοξοι πιστεύουν πάντα ότι έχουν μια ευκαιρία και θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις που προορίζονται να αποτύχουν, δήλωσε ο Δρ Ντόσον.

Το πρόβλημα με το ότι είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε θετικά είναι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα όταν πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε σε θέση να το παρακάμπτουμε αυτό και αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με υψηλή γνωστική ικανότητα το διαχειρίζονται αυτό καλύτερα από εκείνους με χαμηλή γνωστική ικανότητα, δήλωσε.

Η μη ρεαλιστική αισιοδοξία είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι υποτιμούν σταθερά τα αρνητικά και τονίζουν τα θετικά. Η έννοια της “θετικής σκέψης” είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητα ενσωματωμένη στην κουλτούρα μας -και θα ήταν υγιές να επανεξετάσουμε αυτή την πεποίθηση, πρόσθεσε ο Δρ. Ντόουσον.


Έρευνα: Chris Dawson, Looking on the (B)right Side of Life: Cognitive Ability and Miscalibrated Financial Expectations, Personality and Social Psychology Bulletin (2023). DOI: 10.1177/01461672231209400
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια