Η είδηση των Τεμπών ενεργοποίησε πολλά από τα τραύματα του Έλληνα πολίτη. Βιώνουμε περιπεπλεγμένο πένθος; Το περιπεπλεγμένο πένθος χαρακτηρίζεται από την ένταση και την διάρκειά του. Αν κανείς αισθάνεται να βουλιάζει σε βαθιά θλίψη και συνεχή οδύνη, σε σημείο να δυσλειτουργεί, τότε ενδεχομένως να είναι μια ένδειξη ότι φλερτάρει με το περιπεπλεγμένο πένθος.
Ξημέρωσε ο Μάρτης με μια τραγική είδηση! Μας πάγωσε, μας μούδιασε και μέρα με την μέρα εκδηλώνονται συναισθήματα θλίψης, πόνου, θυμού, οργής, αγανάκτησης, δυσφορίας. Πολλοί από μας έχουμε δυσκολία να κοιμηθούμε, άλλοι ξυπνάμε από τους εφιάλτες. Έχουν ενεργοποιηθεί τα τραύματα μας, τα πένθη μας. Ο πόνος είναι βαθύς και όποια άμυνα και αν ενεργοποιούμε συνθλίβεται πάνω στον πέτρινο κυνικό λόγο των κυβερνώντων. Όταν η ανθρωπιά και οι ηθικές σου αξίες νοσούν είναι δύσκολο να βρεις λόγια για να υποδυθείς τον ενσυναισθητικό ηγέτη. Σε προδίδει η γλώσσα του σώματος σου.
Το εγκληματικό αυτό περιστατικό φώτισε την ανασφάλεια που νιώθουμε ζώντας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ως μετανάστες. Στην χώρα οι θεσμοί είναι σε πλήρη αποσύνθεση. Έφερε στο φως τα απωθημένα μας συναισθήματα, την αίσθηση ότι τίποτα δεν λειτουργεί αν δεν λαδωθεί! Ο απανταχού Ελληνισμός θρηνεί την Ελλάδα που αγάπησε, την ονειρική παραδεισένια χώρα με τη πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει έλεγε ο Σεφέρης! Είναι μια χώρα που χρεοκοπεί τα όνειρα σου. Η σήψη, η διαφθορά, η αδικία, το κέρδος, το ρουσφέτι, η παρακμή ξεδιπλώνονται σαν κορδέλες στο γαϊτανάκι του σαθρού κράτους. Ο κυκλικός χορός στο γαϊτανάκι, συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον Χειμώνα στην Άνοιξη και το αντίθετο. Στην Ελλάδα μοιάζει σαν να σκλαβώθηκε η Άνοιξη, σαν να αρπάχθηκε η ανάπτυξη, σαν να αναβλήθηκε η χαρά.
Διαβάστε σχετικά: Δεν είναι εύκολο να χωρέσεις τον θάνατο στη ζωή χωρίς να βρεις ένα νόημα – Για σένα που πενθείς
Η είδηση των Τεμπών ενεργοποίησε λοιπόν πολλά από τα τραύματα του Έλληνα πολίτη! Βιώνουμε περιπεπλεγμένο πένθος; Το περιπεπλεγμένο πένθος χαρακτηρίζεται από την ένταση και την διάρκειά του. Αν κανείς αισθάνεται να βουλιάζει σε βαθιά θλίψη και συνεχή οδύνη, σε σημείο να δυσλειτουργεί, τότε ενδεχομένως να είναι μια ένδειξη ότι φλερτάρει με το περιπεπλεγμένο πένθος. Το να αισθάνεται κανείς βαρύτατες ενοχές για πράγματα πέραν του ελέγχου του, ακραία απελπισία, παρατεταμένη και επιμένουσα υπερδιέγερση ή κατάθλιψη και έντονη άρνηση ή διαστρέβλωση του γεγονότος, τότε είναι και πάλι ενδείξεις για περιπεπλεγμένο πένθος. Άλλοι δείκτες μπορεί να είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, κεφαλαλγίες, απώλεια βάρους και όρεξης.
Οι συνθήκες θανάτου ενός ανθρώπου, ο τρόπος (βιαιότητα θανάτου) και η ηλικία του ατόμου είναι παράγοντες που καθιστούν το τραγικό περιστατικό των Τεμπών δύσκολο στην διαχείριση του πένθους και διαμορφώνουν καθοριστικά την πορεία του θρήνου των συγγενών, φίλων, γνωστών και όλου του έθνους.
Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας και αυτό που πληγώνει τον καθένα από μας είναι ότι η πολιτεία ασεβεί με την στάση της απέναντι στον θρήνο και την οργή που νιώθουμε καθώς προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη της στον πιο αδύναμο κρίκο του συστήματος, καθώς επιδεικνύει την έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης της μέσω των ατυχών δηλώσεων των αξιωματούχων της και το χειρότερο μέσω της βίας που χρησιμοποιεί προσπαθώντας να καταστείλει την οργή των πολιτών που η ίδια πότισε και ποτίζει από δεκαετίες.
Ας χρησιμοποιήσουμε την γλώσσα της αλήθειας, ας δούμε την κατάσταση χωρίς να την δικαιολογήσουμε, χωρίς την φενάκη της διπλωματικής γλώσσας, οτιδήποτε άλλο κάνουμε είναι απόπειρα χειραγώγησης με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης, του συναισθήματος και του βιώματος του κάθε Έλληνα πολίτη!
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*