thumb

Όταν η στενοχώρια του καλοκαιριού είναι πραγματική κατάθλιψη

- Προσωπικότητα
1 Αυγούστου 2021

Παρατήρησες ποτέ τη διάθεσή σου να γίνεται πιο σκοτεινή όταν ο καιρός ζεσταίνεται; Εάν ναι, μπορεί να επηρεάζεσαι από μια κατάσταση που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), ένα είδος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει με τις εποχές.


Οι άνθρωποι που έχουν την καλοκαιρινή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών, κάτι που μπορεί να τους κάνει πιο ταραγμένους. Χάνουν την όρεξη τους, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε ανθυγιεινή απώλεια βάρους.

Η χειμερινή SAD

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί που έχουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή αισθάνονται την κατάθλιψη να πλησιάζει όσο οι μέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει. Οι άνθρωποι με τη χειμερινή SAD αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες, δυσκολεύονται στη συγκέντρωση, έχουν λιγότερη ενέργεια και αισθάνονται κατάθλιψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να αρχίσουν να κοιμούνται περισσότερο, να τρώνε περισσότερο, και να αποφεύγουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Μπορεί να γίνουν ακόμα και αυτοκτονικοί.

banner1

Ενώ δεν είναι σίγουρο τι ακριβώς προκαλεί τη χειμερινή SAD, κάποιοι υποπτεύονται πως η θερινή ώρα μπορεί να είναι ο ένοχος, τουλάχιστον ως έναν βαθμό. Το θετικό είναι ότι τα συμπτώματα της χειμερινής SAD, ενώ εμφανίζονται σε ετήσια βάση, δεν είναι μόνιμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρόβλημα υποχωρεί σε τέσσερις με πέντε μήνες, αν όχι νωρίτερα.

Όταν μιλάμε για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, λίγοι άνθρωποι σκέφτονται αυτούς που υποφέρουν από καλοκαιρινή SAD – πολλοί από τους οποίους μπορεί να μην γνωρίζουν καν πως η κατάσταση αυτή υπάρχει και ότι την έχουν.

Τι είναι η καλοκαιρινή SAD και γιατί συμβαίνει

Η καλοκαιρινή SAD είναι μια εποχιακή συναισθηματική διαταραχή που προκαλεί κατάθλιψη, εκνευρισμό, και αϋπνία κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του χρόνου. Ενώ ο καθένας επηρεάζεται από τις αλλαγές των εποχών με διαφορετικό τρόπο, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε μέρη με ψυχρότερα κλίματα είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τη χειμερινή SAD σε σχέση με εκείνους που ζουν σε πιο ζεστά κλίματα. Η μελέτη δεν έδειξε κάποια συγκρίσιμη δυναμική όσον αφορά την καλοκαιρινή SAD και το κλίμα του τόπου κατοικίας.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, η Δρ Χάνε Χόφμαν πρότεινε πως το λαμπερό φως του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τη θερμότητα και την υγρασία, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση.

Η υπόθεση είναι πως ο έντονος ήλιος σε κάποιους ανθρώπους υπερδιεγείρει τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αϋπνία και ταραχή, είπε η Δρ Χόφμαν.

Μια άλλη μελέτη προτείνει πως η καλοκαιρινή SAD μπορεί να προκαλείται από μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης, που βγάζουν τους ανθρώπους από τους καθημερινούς τους ρυθμούς.

Ενώ η καλοκαιρινή SAD μπορεί να είναι μια έντονη καταθλιπτική διαταραχή για εκείνους που τη βιώνουν, τα καλά νέα είναι πως η κατάσταση αυτή δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη. Εάν η καλοκαιρινή SAD σε κρατάει πίσω, υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να νιώσεις καλύτερα.


Διαβάστε σχετικά: Διακοπές… ανάγκη ή πολυτέλεια;


4 τρόποι για να ξεπεράσεις την καλοκαιρινή SAD

Εάν αισθάνεσαι καλοκαιρινή στενοχώρια, δεν είσαι ο μόνος. Παρόλο που η καλοκαιρινή SAD σε δυσκολεύει, ίσως μπορείς να αντισταθμίσεις τις επιδράσεις της αλλάζοντας κάποια πράγματα στην ημέρα σου.

1. Πέρνα χρόνο στη σκιά

Σύμφωνα με την Δρα Χόφμαν, το λαμπερό καλοκαιρινό φως μπορεί να είναι ένα από τα κύρια αίτια που προκαλούν την καλοκαιρινή SAD. Για να αντιμετωπίσεις τον ζεστό καλοκαιρινό ήλιο, αναζήτησε πιο σκοτεινούς χώρους. Μειώνοντας την έκθεση στο έντονο ηλιακό φως, μπορεί να καταφέρεις να αντισταθμίσεις τις επιδράσεις της καλοκαιρινής SAD.

2. Άσκηση και καλή διατροφή

Η καλοκαιρινή SAD μπορεί να σε κρατήσει στον καναπέ περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελες και να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή σου. Ευτυχώς, υπάρχει μια εύκολη λύση για αυτό, όσο είσαι πρόθυμος να παραμείνεις ενεργός. Μια μελέτη προτείνει πως η καθημερινή άσκηση και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου και να σε βοηθήσει να ελέγξεις τα συμπτώματα της SAD.

3. Πήγαινε στον κινηματογράφο

Αφού το λαμπερό θερινό φως ενεργοποιεί τη SAD, μπορείς να επιλέγεις τον δροσερό και σκοτεινό κινηματογράφο σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ψυχαγωγία, σκοτάδι και κλιματισμός. Αν υποφέρεις από καλοκαιρινή SAD, γιατί να μην το δοκιμάσεις;

4. Μίλησε με ένα ψυχολόγο

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν χρειάζεται να το διαχειριστείς μόνος σου. Μιλώντας με έναν ψυχολόγο μπορείς να καταφέρεις να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου για τους καλοκαιρινούς μήνες, κι έτσι να έχεις μια καλύτερη καθημερινότητα.


Nik Papav
Απόδοση: Παπαβίδη Νικολέτα – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια