PsychologyNow Team

Χριστούγεννα: αφετηρία ψυχικής υγείας όλο το χρόνο

Χριστούγεννα: αφετηρία ψυχικής υγείας όλο το χρόνο

PsychologyNow Team
psychology christmas

Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή αγάπης, μία ευκαιρία για όλη την οικογένεια να βρεθεί μαζί και να περάσει απολαυστικές στιγμές.


Οι απαιτήσεις που έρχονται να προσδιορίσουν το ύφος των Χριστούγεννων σε ψώνια, ετοιμασίες, φαγητά, επισκέψεις, προέρχονται από τη δική μας ανάγκη να προσφέρουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε και να χαρούμε όσο πιο αυθεντικά γίνεται αυτές τις ημέρες. Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές δημιουργούν έντονο στρες και βιώνονται από τους περισσότερους αγχωτικά, καθώς μέσα σε πολύ λίγες ημέρες προσπαθούν να κάνουν ότι δεν έχουν κάνει τις προηγούμενες και να τα καταφέρουν σε όλα τέλεια.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να μπορέσει το άγχος να γίνει διαχειρίσιμο και να μεταβολιστεί σε ευχαρίστηση; Φυσικά! 

Ο καλός προγραμματισμός των γιορτών μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου αλλά και χρήματος και είναι και μία διαδικασία στην οποία μπορεί να συμβάλλει όλη η οικογένεια. Με οργάνωση όλων των μελών και μέσα από μία γόνιμη διαδικασία, δίνεται η ευκαιρία και στους γονείς να δείξουν στα παιδιά τους ότι μπορούν να συμβάλλουν και αυτά με υπευθυνότητα στις δουλειές των γιορτών.

Επίσης, ο ιδανικός και έγκαιρος προϋπολογισμός για την εποχή, βοηθά επίσης τους γονείς να κάνουν σύγκριση τιμών, να επιλέξουν το καλύτερο που επιθυμούν και να περισσέψουν και χρήματα για να μπορέσουν να κάνουν, αν επιθυμούν και μία μικρή δωρεά στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που τόσο πολύ έχουν την ανάγκη όλων αυτή την εποχή.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων, είναι μία διακοπή από την καθημερινότητα και έχουν γίνει συνώνυμο με την επιείκεια που τις χαρακτηρίζει αναφορικά με τη χαλαρότητα που επιδεικνύουμε. Είναι καλό όμως να θυμόμαστε ότι δεν χρειάζονται ξεσπάσματα, λόγω όλης της προηγούμενης πίεσης που βιώνουμε. Η σωματική και ψυχική ευεξία, είναι βασικοί παράγοντες για να μπορέσουν τα Χριστούγεννα να είναι πραγματικά γιορτινά και όμορφα αλλά και να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη διατήρηση αυτής της ψυχικής υγείας όλο το χρόνο.

Το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, επιτρέπει την κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ, αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει χαμηλή διάθεση, ευερεθιστότητα, ακόμα και επιθετική συμπεριφορά. Η υπεύθυνη κατανάλωση ισχύει και στη διατροφή. Μία ιδανική ισορροπία φρούτων, λαχανικών, υδατανθράκων και ωμέγα-3 βοηθούν αποτελεσματικά στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και στην επαρκή ενέργεια. Η υγιής διατροφή συντελεί στη βελτίωση της διάθεσης και μπορεί να λειτουργήσει για την πρόληψη των συμπτωμάτων του εκνευρισμού και της κούρασης που πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτή την πολυάσχολη περίοδο των γιορτών.

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης, πρόληψη του άγχους και της κατάθλιψης.

Επιπρόσθετα, η ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες που δεν συνηθίζονται στην καθημερινότητα, όπως η παροχή δώρων σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, η επίσκεψη σε ένα bazaar μίας παρόμοιας οργάνωσης και η αγορά δώρων από αυτό, η προσωπική επαφή με φίλους και γνωστούς που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε λόγω έλλειψης χρόνου, η κοντινή επαφή με τα παιδιά, η συμμετοχή σε Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, συντελούν στην πρόληψη του άγχους, της κατάθλιψης και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης.

Η προσωπική επικοινωνία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία και μέσα από την αλληλεπίδραση, παράγεται η ορμόνη ωκυτοκίνη η οποία μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Ιδιαίτερα η επίσκεψη σε ένα μέλος της οικογένειας το οποίο είναι μοναχικό, βοηθά όχι μόνο τη δική μας ευημερία, αλλά δίνει ελπίδα και σε εκείνο, νιώθοντας την αγάπη και τη συγκίνηση των ημερών.

Η ένταση και το άγχος των γιορτών, δεν είναι δεδομένα κάθε χρόνο. Προέρχονται από το δικό μας προγραμματισμό, τις υπερβολικές απαιτήσεις μας και τον τρόπο με τον οποίον θα μπόυμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που θα προκύψουν... γιατί το μόνο σίγουρο είναι το απρόοπτο. Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη ανάγκη, να γιορταστούν τα Χριστούγεννα με όλη την αγάπη και την αισιοδοξία που τα χαρακτηρίζει όχι ως αντίδοτο στη δύσκολη πραγματικότητα των προηγούμενων ημερών, αλλά ως παραγωγή ευχαριστιακής ζωής για όλο το χρόνο.

Όσο όμως η προσδοκία για το τέλειο δυναμώνει, τόσο κάθε μικρή λεπτομέρεια που θα πηγαίνει στραβά αυτές τις εορταστικές ημέρες, θα έρχεται να χαλάσει την φαντασίωση του τέλειου και να φέρει μπροστά τα συναισθήματα του άγχους και του θυμού. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς για αυτά τα Χριστούγεννα, θα επενδύσουμε στην τελειότητα του lifestyle για να αποδειχθούν τέλεια ή θα τα χαρούμε όπως πραγματικά εμείς ορίσουμε;


Mε πληροφορίες από mentalhealth.org.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...