PsychologyNow Team

Δώρο: Διαδικασία, πεποιθήσεις και στάσεις

Δώρο: Διαδικασία, πεποιθήσεις και στάσεις

PsychologyNow Team

Δώρο: μία σημαντική τροφή στη σχέση..


Οι μικρές πράξεις φροντίδας, τρυφερότητας και αγάπης είναι σημαντικές για όλους. Αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν τον ιστό της καθημερινής ύπαρξης του ζευγαριού και συμβάλλουν στη γενική αίσθηση της σχέσης. Τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να είναι να καλημερίζουμε το σύντροφό μας με ένα φιλί, να βρίσκουμε χρόνο να τρώμε μαζί του, ή να του προσφέρουμε ένα δώρο.

Ακόμα και αν η ποικιλία είναι σημαντική, το τελετουργικό στη διαδικασία του δώρου μπορεί να δώσει νόημα στη σχέση του ζευγαριού. Έχει την ικανότητα να θυμίζει στο ζευγάρι αυτό που έχει για αυτούς αξία. Επιπλέον, το τελετουργικό μπορεί να συμβάλλει στη δομή και τον προγραμματισμό, βοηθώντας εκείνα τα ζευγάρια που ζουν χαοτικές ζωές ή που είναι πολυάσχολα και αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν είναι και τόσο ανταποδοτικές.

Κάθε άτομο χρειάζεται να κατανοεί τη σημασία τόσο της καινοτομίας όσο και των τελετουργικών στη νοηματοδότηση της σχέσης του, μέσα από τη διαδικασία προσφοράς ενός δώρου. Αυτό θα συνεισφέρει στην ανανέωση του ζευγαριού, στην αφύπνιση των τρυφερών συναισθημάτων, καθώς και στον τερματισμό των φαύλων κύκλων αρνητικής επικοινωνίας. Αν και πολλοί δεν έχουν χρήματα για ακριβά δώρα, μπορούν να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες ή να δώσουν μικρότερα δώρα που είναι κατάλληλα και έχουν νόημα και συμβολισμό στη κοινή τους ζωής. 

.. που κάποιοι την υποτιμούν ..

Κάποιοι σύντροφοι όμως σχολιάζουν ότι οι απλές αυτές πράξεις, όπως η διαδικασία προσφοράς ενός δώρου, αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι της σχέσης τους. Αυτά τα άτομα έχουν μεγαλώσει συνήθως σε οικογένειες που δεν εκδηλώνονταν συχνά τέτοιες συμπεριφορές και έτσι, οι πράξεις φροντίδας και αγάπης δεν αποτελεί κεντρικό σημείο στον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνουν την έννοια της σταθερής σχέσης. Επίσης, κάποια άτομα αναγνωρίζουν ότι εξέφραζαν την αγάπη και τη στοργή τους κατά τον πρώτο καιρό της σχέσης, αλλά οι απαιτήσεις της ζωής υποσκέλισαν αυτές τις “καλές” συμπεριφορές. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να βιώνονται ως ρουτίνα και χωρίς ιδιαίτερο νόημα.

Δυστυχώς, κάποια άτομα έχουν περιορισμένο ρεπερτόριο εκδήλωσης τέτοιων συμπεριφορών προς το σύντροφό τους. Η λίστα όμως των θετικών συμπεριφορών σε μία σχέση συρρικνώνεται δραστικά αν ξεχάσουμε τα δώρα, τις κάρτες, ή το τρίψιμο στην πλάτη. Την ίδια στιγμή κάποιες πράξεις στοργής φαίνεται να χάνουν την επίδρασή τους επειδή τα άτομα που τις κάνουν  αποδίδουν πλέον σε αυτές λιγότερο νόημα. Έτσι, το φιλί της καλημέρας που κάποτε δινόταν με τρυφερότητα καταλήγει να είναι ένα βιαστικό άγγιγμα των χειλιών την ώρα που ο ένας σύντροφος τρέχει προς την έξοδο.

.. αλλά για κάποιους άλλους αποτελεί τρόπο ζωής..

Οι παράγοντες που καθορίζουν το πώς ένα άτομο ή ένα ζευγάρι θα συμπεριφερθεί, μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο και το πώς ο σύντροφος θα βιώσει αυτήν τη συμπεριφορά, είναι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι και η κουλτούρα ή η υποκουλτούρα στην οποία ζούν.

Έρευνα με αντικείμενο την επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις Κινέζων, έδειξε ότι οι τρόποι με τους οποίους παρουσιάζονται και ερμηνεύονται τα μηνύματα και οι συμπεριφορές εξαρτώνται σημαντικά από το συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η επικοινωνία.  Για παράδειγμα η κινέζικη αρχή του χανξού  δίνει αξία στην έμμεση και υπονοούμενη επικοινωνία, κατά την οποία το άτομο δεν εκφράζει ανοιχτά τη στάση και τα συναισθήματά του, ιδίως εκείνα που είναι έντονα ή αρνητικά, όπως για παράδειγμα χαρά, αγάπη, θυμός, θλίψη. Η εφαρμογή του χανξού, η αποστολή δηλαδή άδηλων μηνυμάτων μέσω της μη λεκτικής συμπεριφοράς, όπως κινήσεεις χεριών ή χαμόγελο, αποτρέπει την επιβολή των συναισθημάτων στους άλλους και έτσι διατηρείται η αρμονία στις σχέσεις.

Αυτή η παραδοσιακή αξία της επικοινωνίας των Κινέζων βρίσκεται στον αντίποδα της άμεσης και ανοιχτής λεκτικής επικοινωνίας των συναισθημάτων, που χαρακτηρίζει τις Δυτικές προσεγγίσεις των σχέσεων. Στον κινεζικό πολιτισμό, η αγάπη σπάνια εκφράζεται με λόγια. Εκδηλώνεται όμως σχεδόν πάντα έμμεσα με πράξεις φροντίδας, περιλαμβανομένης και αυτής της συχνής προσφοράς ενός δώρου. 


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Ορέστης Γιωτάκος, είναι ψυχίατρος και δημιουργός του obrela.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...