Βάλια Παυλίδου

Πως να χαλαρώσω και να απολαύσω τις διακοπές

Πως να χαλαρώσω και να απολαύσω τις διακοπές

Βάλια Παυλίδου
γυναίκα χαλαρώνει και απολαμβάνει τις διακοπές
Image credit: riciardus / pexels.com

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν για τους περισσότερους ίσως ανθρώπους μια εμπειρία με θετικό πρόσημο για την οποία ανυπομονούν όλο το χρόνο. Η ιδέα του να βρεθούμε μακριά από μια αγχώδη και δύσκολη καθημερινότητα, η ιδέα της θάλασσας, του βουνού, του χωριού, η απόσταση από την ρουτίνα και τον φρενήρη ρυθμό της φαντάζουν σαν βάλσαμο.


Δεν είναι λίγες οι φορές ωστόσο που ακόμα και στις διακοπές, μακριά από την έδρα μας και τις υποχρεώσεις μας, δεν ηρεμούμε. Η αλλαγή τοπίου και καθημερινότητας, η παύση των εργασιών μας δεν συνεπάγεται και ψυχολογική χαλάρωση ή ξεκούραση.

Μπορεί να είμαστε στο νησί και ο νους μας να έχει μείνει στο γραφείο, μπορεί να περπατάμε στην ακροθαλασσιά και η σκέψη μας να ταξιδεύει στις εκκρεμότητες μας. Αδυνατούμε να συντονιστούμε με το παρόν, ανατρέχουμε στο παρελθόν ή ακόμα χειρότερα προτρέχουμε και έχουμε ήδη γυρίσει με το μυαλό μας πίσω στην καθημερινότητα μας.

Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνουμε άμεσα αυτήν την μετάβαση από την εγρήγορση στην χαλάρωση. Είναι όμως αδιαμφισβήτητα αναγκαίο, σωματικά και ψυχολογικά. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας σε αυτήν την μετάβαση;

Συνειδητοποιήστε τις ανάγκες σας

Δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες από τις διακοπές μας. Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν στις διακοπές τους την μείωση των ρυθμών και την ξεκούραση. Χρειάζονται περισσότερο ύπνο, ελάχιστες δραστηριότητες και μια χαλαρή ρουτίνα. Κάποιοι άλλοι έχουν ανάγκη στις διακοπές τους να γνωρίσουν καινούρια πράγματα, να ζήσουν νέες εμπειρίες, να αλλάζουν παραστάσεις, να συναναστραφούν με κόσμο.

Οι ανάγκες σε εσωστρέφεια και εξωστρέφεια μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κατανοήστε και αποδεχτείτε τις προσωπικές σας ανάγκες και επιλέξτε το στυλ των διακοπών που πραγματικά χρειάζεστε. Συχνά παρασυρόμαστε στο να κάνουμε τις διακοπές που μας προσφέρονται ή που είναι εύκολο για μας και όχι αυτές που πραγματικά χρειαζόμαστε. Το κόστος αυτής της επιλογής το κατανοούμε φυσικά όταν, επιστρέφοντας από τις διακοπές, είναι σαν να μην πήγαμε ποτέ.

Να είστε παρόντες

Ένα από το πιο δύσκολα και όμως αυτονόητα πράγματα που χρειάζεται να πετύχουμε είναι να είμαστε παρόντες … στο παρόν. Αναμασούμε το χθες, φοβόμαστε για το αύριο αλλά χάνουμε το τώρα. Το ίδιο κάνουμε και στις διακοπές. Μπορεί να είμαστε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι στο τηλέφωνο, να ενημερωνόμαστε για τα mail μας, να απαντάμε στις κλήσεις από την δουλειά ή ακόμα χειρότερα να πάρουμε λίγη δουλειά μαζί μας.

Με τον τρόπο αυτό δεν καταφέρνουμε πραγματικά να αποσυνδεθούμε από την εργασιακή μας ταυτότητα. Οι διακοπές γίνονται μια προέκταση της καθημερινότητας μας. Χρειάζεται ωστόσο να πάρουμε την απόσταση ουσιαστικά και όχι μόνο χωρικά. Οι υποχρεώσεις μας θα είναι εκεί για όταν επιστρέψουμε, όσο όμως είμαστε σε διακοπές χρειάζεται να επιτρέψουμε στο νου μας να πάρει άδεια και αυτός.

Ζητήστε να μην σας ενοχλήσουν από τη δουλειά, μην παίρνετε μαζί μας εκκρεμότητες για να διεκπεραιώσετε, μην αναλώνεστε σε συζητήσεις για αυτά που αφήσατε πίσω σας. Δομήστε την ρουτίνα των διακοπών ή αφεθείτε χωρίς πρόγραμμα και ασχοληθείτε μόνο με ότι χρειάζεται για να περάσετε καλά, να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε.

Προσπαθήστε να κάνετε στο μέτρο του δυνατού διαφορετικά πράγματα από ό,τι κάνετε στο σπίτι σας. Κοιμηθείτε παραπάνω, κάντε βόλτες, αλληλεπιδράστε με τους ανθρώπους, κολυμπήστε, απολαύστε τη φύση και ότι άλλο στερείστε στην ζωή της πόλης.


Διαβάστε σχετικά: Η εποχή του θερισμού


Αποσυνδεθείτε από την εικονική ζωή

Η δυσκολία να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε στο παρόν είναι άμεσα συνυφασμένη με την επιθυμία μας να διατηρήσουμε ενεργή στις διακοπές μας και την διαδικτυακή μας ζωή. Αντί να απολαύσουμε ένα τοπίο, τις μυρωδιές και τα χρώματα του αναζητούμε την καλύτερη δυνατή πόζα για την φωτογραφία που θα συγκεντρώσει τα άπειρα likes.

Ενώ θα έπρεπε να απολαμβάνουμε τη στιγμή για να δημιουργούμε αναμνήσεις, προσπαθούμε να την δημοσιοποιήσουμε για να αποκομίσουμε σχόλια. Η υποχρέωση μας να παραμείνουμε ενεργοί στις εφαρμογές μας, μας κρατάει τελικά ανενεργούς από την πραγματική μας ζωή.

Το σε τι βαθμό θα μειώσει ο καθένας τη χρήση του κινητού ή του tablet, είναι μια προσωπική απόφαση. Θεωρώ όμως πως η μείωση, και αν είναι εφικτό ή μη χρήση, είναι αναγκαία. Μπορούμε να οριοθετήσουμε τη χρήση τους σε χρόνους που δεν διαταράσσουν την εμπειρία των διακοπών.

Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να ισχύσει ένας γενικός κανόνας για όλους καθώς διαφοροποιούνται τόσο οι ανάγκες μας όσο και οι υποχρεώσεις μας. Σε γενικές γραμμές είναι χρήσιμο να καλύψουμε στις διακοπές τις πραγματικές μας ανάγκες και να οριοθετήσουμε ναρκισσιστικές επιθυμίες.

Ρεαλιστικό πρόγραμμα όχι φορτωμένο

Αν ο στόχος μας είναι να ξεκουραστούμε στις διακοπές, χρειάζεται να δημιουργήσουμε το χρόνο για αυτήν την ξεκούραση. Έχοντας ίσως μάθει να λειτουργούμε σε γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινότητα μας, είναι πολύ πιθανό να τους επαναλάβουμε και στις διακοπές μας. Αν όμως η καθημερινότητα των διακοπών γίνει και αυτή ένας αγώνας δρόμου με το χρόνο, δύσκολα μπορεί να επέλθει σωματική και ψυχική χαλάρωση.

Έτσι, μπορούμε να αποβάλλουμε πράγματα που δεν είναι πραγματικά αναγκαία να γίνουν, να μειώσουμε τους ρυθμούς μας και να μην φορτωνόμαστε με «πρέπει» και στις διακοπές. Αν φύγουμε από το σπίτι μας απλώς για να επαναλάβουμε την ίδια καθημερινότητα κάπου αλλού, δύσκολα μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση. Είναι καλό να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να ξυπνήσει πιο αργά, να ακούσει την ανάγκη του και όχι το ρολόι του, να αφήσει το χρόνο να κυλήσει χωρίς επόμενο στόχο.

Όσο απλό και αν ακούγεται είναι συχνά εξαιρετικά δύσκολο καθώς η συνήθεια μας παρασύρει. Μας παρασύρει να επαναλαμβάνουμε την ίδια ρουτίνα, αυτήν από την οποία θέλουμε να ξεφύγουμε για λίγο. Αποφασίστε επομένως τι είναι πραγματικά αναγκαίο να γίνει, τι χρειάζεστε και τι όχι και αποτινάξτε από πάνω σας το περιττό βάρος.

Δείτε το άλλωστε ως μια νέα συνήθεια που μπορεί να πάρετε μαζί σας πίσω στην πόλη. Ένα σουβενίρ από τις διακοπές που ίσως σας φανεί χρήσιμο και στην καθημερινότητα σας. Την ικανότητα και το ελεύθερο, να αποδεσμεύεστε από το περιττό.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...