PsychologyNow Team

Η αρνητικότητα απέναντι στην ομοφυλοφιλία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο

Η αρνητικότητα απέναντι στην ομοφυλοφιλία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο

PsychologyNow Team
σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου ενάντια στην αρνητικότητα απέναντι στην ομοφυλοφιλία που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο
Image credit: Jasmin Sessler / unsplash.com

Διεθνής έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 23 χώρες, εξετάζει τις στάσεις μας απέναντι στην ομοφυλοφιλία.


Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την προαγωγή της αποδοχής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης της ομοφυλοφιλίας, η αρνητικότητα απέναντί της αποτελεί ένα διαδεδομένο παγκόσμιο φαινόμενο. Σε πάνω από 70 χώρες, η σεξουαλική δραστηριότητα με άτομα του ιδίου φύλου θεωρείται ενάντια στο νόμο. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, τιμωρείται ακόμη και με θάνατο.

Αλλά ποια είναι η βάση για την ύπαρξη της αρνητικότητας απέναντι στην ομοφυλοφιλία; Επίσης, ποιες είναι οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο ή περισσότερο για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου;

Μία έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychology and Personality Science εξέτασε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Αμπού Ντάμπι, εξέτασε τις στάσεις ανθρώπων από 23 χώρες απέναντι σε ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες.

Οι χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν η Αργεντινή, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, το Περού, η Πολωνία, η Ρωσία, η νότια Αφρική, η νότια Κορέα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρακάτω συνοψίζονται πέντε βασικά συμπεράσματα από την πολυεθνική ερευνητική προσπάθεια.

1ο Εύρημα: Η Ισπανία παρουσιάζει τις πιο θετικές στάσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους, ενώ η Ρωσία τις πιο αρνητικές

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ομοφυλοφιλία είχε πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σουηδία και στον Καναδά, ενώ η Ρωσία, η Ουγγαρία, η Τουρκία, το Περού και η νότια Κορέα δεν ήταν τόσο θετικά διακείμενες απέναντί της.

2ο Εύρημα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήκουν στη μέση βαθμίδα

Συγκριτικά με άλλες χώρες, οι Αμερικανοί δεν είναι ούτε απόλυτα επιδοκιμαστικοί ούτε απόλυτα αποδοκιμαστικοί απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Σε αυτήν την έρευνα, η αυτοαναφερόμενη θετικότητα των Αμερικανών απέναντι στους ομοφυλόφιλους άντρες κατέκτησε τη 12η θέση από τις 23 θέσεις, ενώ η θετικότητα απέναντι στις ομοφυλόφιλες γυναίκες κατέκτησε τη 10η θέση.

3ο Εύρημα: Σε όλες τις χώρες που αξιολογήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας, οι στάσεις απέναντι στις ομοφυλόφιλες γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο θετικές συγκριτικά με τους ομοφυλόφιλους άντρες

Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες αντιμετωπίζονται με λιγότερη μισαλλοδοξία σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους άντρες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντί τους. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ανομοιότητες ως προς τις στάσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες υπήρξαν ιδιαίτερα αισθητές στη Ρωσία και την Ουγγαρία, καθώς αυτές οι δύο χώρες είναι ιδιαίτερα προκατειλημμένες απέναντι στους ομοφυλόφιλους άντρες.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία και η Ισπανία επέδειξαν την μικρότερη ανακολουθία ως προς τις στάσεις τόσο απέναντι στους ομοφυλόφιλους άντρες όσο απέναντι και στις ομοφυλόφιλες γυναίκες.


Διαβάστε σχετικά: Ομοφυλοφιλία: μία (πιο) επιστημονική προσέγγιση


4ο Εύρημα: Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι δυτικές χώρες τείνουν να έχουν τις πιο θετικές στάσεις τόσο απέναντι στους ομοφυλόφιλους άντρες όσο απέναντι και στις ομοφυλόφιλες γυναίκες

Από τις 23 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, καμία από τις μη δυτικές χώρες δεν κατατάχθηκε στις 10 πρώτες θέσεις, όσον αφορά την ευνοϊκή στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους άντρες ή τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Η Ινδία κατέλαβε την υψηλότερη θέση ανάμεσα στις μη δυτικές χώρες, στη 14η θέση.

5ο Εύρημα: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες είναι περισσότερο προκατειλημμένες απέναντι στις ομοφυλόφιλες γυναίκες, από ό, τι οι άντρες

Προηγούμενες έρευνες έχουν βρει πως οι άντρες τείνουν να έχουν πιο αρνητικές στάσεις απέναντι στις σεξουαλικές μειονότητες. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν πάντα εμφανές στη συγκεκριμένη έρευνα.

Οι ερευνητές δηλώνουν: Μόνο στην Κίνα, στη Γαλλία και στην Ιταλία αναφέρθηκαν πιο αρνητικές στάσεις από την πλευρά των αντρών απέναντι στις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες ήταν αισθητά περισσότερο προκατειλημμένες από τους άντρες, ως προς τις αξιολογήσεις των ομοφυλόφιλων γυναικών.

Βρήκαμε επίσης ότι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι άντρες και οι γυναίκες δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές ως προς τις αντιλήψεις τους απέναντι στους ομοφυλόφιλους άντρες.


Kat Leiv
Μελέτη: Predictors of Attitudes Toward Gay Men and Lesbian Women in 23 Countries

Απόδοση: Κατερίνα Λειβαδάρου - Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...