PsychologyNow Team

Μελετήθηκε από ερευνητές η γυναίκα που βίωσε "εξωσωματική εμπειρία"

Μελετήθηκε από ερευνητές η γυναίκα που βίωσε "εξωσωματική εμπειρία"

PsychologyNow Team

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να βιώσει μία εξωσωματική εμπειρία με δική του θέληση;


Μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια που σπουδάζει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, ανέφερε ότι αυτό που φαντάζει ασυνήθιστο σχεδόν σε όλους, να "βγάλει" δηλαδή τον εαυτό της έξω από το σώμα της, μπορεί να το κάνει.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Journal Frontiers in Human Neuroscience, η γυναίκα ήταν σε θέση να περιγράψει όχι μόνο την εμπειρία της αλλά να δώσει την ευκαιρία στους ερευνητές να μελετήσουν τον εγκέφαλο της, κατά τη διάρκεια μίας "εξωσωματικής εμπειρίας".

Η 24χρονη φοιτήτρια έμαθε από τους ερευνητές ότι το να βιώνει μία εξωσωματική εμπειρία, δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.

"Εμφανίστηκε έκπληκτη όταν έμαθε ότι σχεδόν κανείς δεν μπορεί να βιώσει αυτή την εμπειρία", έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η φοιτήτρια ψυχολογίας, θυμάται αρχικά να έχει την επιθυμία να "βγάλει" τον εαυτό της έξω από το σώμα της, όταν ήταν στον παιδικό σταθμό, χρησιμοποιώντας τον τρόπο αυτό ως "προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της όταν μας έβαζαν να κοιμηθούμε για λίγο το μεσημέρι". Καθώς μεγάλωσε, υπέθεσε ότι "ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει".

Όταν βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, είπε ότι μπορούσε να βλέπει τον εαυτό της να βρίσκεται στον αέρα πάνω από το σώμα της. Μπορεί να παρακολουθήσει τον εαυτό της να κινηθεί, αλλά γνωρίζει ότι το «πραγματικό» σώμα δεν κινείται.

«Νιώθω τον εαυτό μου να κινείται ή ακριβέστερα, μπορώ να κάνω τον εαυτό μου να αισθάνεται σαν να κινείται  Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα δεν κινούμαι", είπε στους ερευνητές. "Δεν υπάρχει δυαδικότητα του σώματος και του μυαλού, όταν συμβαίνει αυτό, διότι δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όμως, είμαι υπερευαίσθητη στο σώμα μου σε εκείνο το σημείο, γιατί επικεντρώνομαι τόσο σκληρά στην αίσθηση της κίνησης. Είμαι "εκείνη" που κινεί το σώμα μου. Για παράδειγμα, εάν «στριφογυρίζω» για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ζαλίζομαι. Προσωπικά δεν βλέπω πάνω από το σώμα μου. Αντίθετα, όλο μου το σώμα έχει μετακινηθεί προς τα επάνω. Θεωρώ ότι είναι υπεράνω αυτού που ξέρω ότι είναι στην πραγματικότητα. Συνήθως ακόμα έχω την εικόνα του εαυτού μου, όπως κινείται επάνω στο μυαλό μου, αλλά το μυαλό δεν είναι ανεξάρτητο. Αυτό δεν κινείται εκτός εάν το σώμα κινηθεί".

Στην μελέτη της περίπτωσης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές που περιλάμβαναν μαγνητική τομογραφία και ερωτηματολόγια. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της εν λόγω "εξωσωματικής εμπειρίας" παρουσίασε ενεργοποίηση σε περιοχές που είναι συνεπείς με άλλες μελέτες για εξωσωματικές εμπειρίες, τις οποίες οι νευρολόγοι που συσχέτιζαν με ψευδαισθήσεις.

Το πιο συναρπαστικό πράγμα σχετικά με αυτή την περίπτωση, είναι "η πιθανότητα ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι βιωματικό, αλλά απαρατήρητο στους ανθρώπους επειδή νομίζουν ότι αυτό δεν είναι κάτι το εξαιρετικό που αξίζει την προσοχή τους", ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης. "Εναλλακτικά", συνέχισαν, "η ικανότητα μπορεί να είναι παρούσα κατά τη βρεφική ηλικία, αλλά χάνεται χωρίς τακτική πρακτική. Αυτή ενδεχομένως να είναι σημαντική ανακάλυψη και να ενισχύσει την τελική μελέτη της συναισθησίας που μερικοί ερευνητές υπέθεσαν ότι τώρα είναι πιο διαδεδομένη στους νέους ή μπορεί να αναπτυχθεί".

Οι ερευνητές ονόμασαν την εμπειρία της γυναίκας "καινοφανή" καθώς είναι υγιής, νέα και δεν είχε καμία εγκεφαλική ανωμαλία.

Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη υπό την έννοια ότι στηρίζεται μόνο σε μία υπόθεση. Ωστόσο, έγραψαν ότι λόγω του επίπεδου της λεπτομέρειας και της ασυνήθιστης περιγραφής, «είμαστε διατεθειμένοι να εκλάβουμε την αναφορά της ως άξια για καταγραφή".


Πηγή:  Journal Frontiers in Human Neuroscience

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...