PsychologyNow Team

Η Τοξική Αρρενωπότητα και πώς οι άντρες σήμερα επιλέγουν έναν πιο εξελιγμένο, δίκαιο ορισμό της αρρενωπότητας

Η Τοξική Αρρενωπότητα και πώς οι άντρες σήμερα επιλέγουν έναν πιο εξελιγμένο, δίκαιο ορισμό της αρρενωπότητας

PsychologyNow Team
άνδρας επιλέγει έναν πιο εξελιγμένο, δίκαιο ορισμό της αρρενωπότητας
Image credit: William Krause / unsplash.com

Η συζήτηση γύρω από την τοξική αρρενωπότητα συνεχίζει να είναι επίμονη, αναγκαία και διαρκώς εξελισσόμενη.


Τα τελευταία χρόνια, τα χαρακτηριστικά των αρνητικών προσδοκιών της αρρενωπότητας αντικρούονται στο όνομα της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής αρμονίας και της ψυχικής υγείας.

Για πολλούς άντρες, οι προσδοκίες της αρρενωπότητας ενσταλάζονται από μικρή ηλικία. Προτροπές και οδηγίες όπως «Φέρσου σαν άντρας», «Μην κλαις», «Να είσαι δυνατός» εδραιώνονται στον ψυχισμό των αγοριών, καλλιεργώντας έναν φόβο να φαίνονται αδύναμα ή δειλά. Οι προσδοκίες της αρρενωπότητας μπορεί να προέρχονται από γονείς, δασκάλους και συνομηλίκους. Αν και η πρόθεση είναι συνήθως καλή, αυτά τα συναισθήματα φυτεύουν τον σπόρο της κακής κοινωνικής ευθυγράμμισης.

Οι άντρες που εσωτερικεύουν την ιδέα και τις προσδοκίες της παραδοσιακής αρρενωπότητας μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα. Ένα γνωστό άρθρο γνώμης, με τον τίτλο «The Boys Are Not All Right», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The New York Times το 2018, μιλάει για την απομόνωση, τη σύγχυση και τη συναισθηματική δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι άντρες που δεν ταιριάζουν στο παραδοσιακό πλαίσιο.

Το άρθρο επίσης προσθέτει ότι οι συζητήσεις, η μεταχείριση και η ευαλωτότητα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα βρίσκονται έξω από τον χώρο της παραδοσιακής αρρενωπότητας, κλείνοντας την πόρτα σε μια πιθανή λύση.

Ωστόσο, κάποιοι άντρες απορρίπτουν την παραδοσιακή οπτική της αρρενωπότητας και επιλέγουν έναν πιο εξελιγμένο, δίκαιο ορισμό του τι σημαίνει να είσαι άντρας. Αναγνωρίζουν την τοξική επίδραση που μπορεί να έχουν αυτές οι προσδοκίες και προσπαθούν να τις αλλάξουν.

Οργανισμοί, επαγγελματίες της υγείας και νέοι άνθρωποι επιχειρούν να αλλάξουν την παραδοσιακή ιδέα της αρρενωπότητας, ενθαρρύνοντας τους άντρες να δίνουν αξία στις σχέσεις τους, στην προσωπικότητά τους και την ψυχική υγεία τους πάνω από όσα αναμένονται παραδοσιακά από εκείνους.

Πότε η αρρενωπότητα γίνεται τοξική;

Η αρρενωπότητα, όπως κάθε κοινωνική έννοια, δεν μπορεί να οριστεί εύκολα. Ως πρακτική παρουσιάζει διαφορές ανάμεσα στις εποχές, στις κουλτούρες και στα άτομα. Ωστόσο, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τα χαρακτηριστικά που αναμένονται από τους άντρες είναι κοινωνικά κατασκευασμένα.

Στα μέσα του Δυτικού κόσμου, οι άντρες ανέκαθεν παρουσιάζονταν ως δυνατοί, επιθετικοί και συναισθηματικά αδέξιοι, παρέχοντας έναν χαρακτηρισμό της παραδοσιακής αρρενωπότητας. Αν και αρχικά μπορεί να φαίνονται απλώς ως χαρακτήρες στην οθόνη, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά διαμορφώνουν τις προσδοκίες για τον γενικό αρσενικό πληθυσμό.

Ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος αναφέρεται σε αυτό ως «ιδεολογία της αρρενωπότητας». Συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά που αναμένονται από τους άντρες περιλαμβάνουν: μη αδυναμία, μη θηλυκότητα, επιθετικότητα και επίτευξη.1 Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κοινώς γνωστά ως τοξική αρρενωπότητα.

Η τοξική αρρενωπότητα έχει να κάνει με τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αυτές οι πεποιθήσεις στα άτομα και στην κοινωνία. Ενώ αυτές οι προσδοκίες μπορεί αρχικά να παρουσιάζονται από κάποιον άλλο, η πίεση για συγκεκριμένες συμπεριφορές βιώνεται με πιο ισχυρό τρόπο εσωτερικά.

Σε κοινωνικό επίπεδο, τα αγόρια είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα και, αργότερα, είναι πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα.2 Η προσδοκία να είναι σκληροί, κυριαρχικοί και επιθετικοί μπορεί να κάνει πιο πιθανό για τα αγόρια και τους άντρες να προβούν σε αντικοινωνικές πράξεις.

Σε ατομικό επίπεδο, το πιο εμφανές χαρακτηριστικό είναι η μειωμένη πιθανότητα οι άντρες να αναζητήσουν υπηρεσίες ψυχική υγείας για τα θέματά τους. Η πίεση που νιώθουν οι άντρες για να εκπληρώσουν αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο της παραδοσιακής αρρενωπότητας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική δυσφορία.3


Διαβάστε σχετικά: Το «σύνδρομο του Άτλαντα» ασκεί μεγάλη πίεση στους άντρες και οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας


Άντρες και ψυχική υγεία

Παραδοσιακά, η αναζήτηση ψυχολογικής θεραπείας από τους άντρες έχει δεχτεί ελάχιστη υποστήριξη. Οι προσδοκίες δύναμης και στωικής αντιμετώπισης μπορεί να εμποδίζουν τους άντρες να έρθουν σε επαφή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όταν το έχουν ανάγκη. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Το να δώσουμε στους άντρες τα εργαλεία για να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την εξάλειψη της τοξικής αρρενωπότητας. Η πίεση που νιώθουν οι άντρες να αποφεύγουν να είναι ανοιχτοί σε βοήθεια έχει πραγματικές συνέπειες πέρα από το κοινωνικό στίγμα. Οι άντρες είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να διαπράξουν αυτοκτονία, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στον αριθμό των θανάτων αντρών πριν τα 50 έτη.4

Τι αλλάζει;

Μία από τις πολλές αλλαγές της περσινής χρονιάς είναι και η αυξημένη ορατότητα της ευαλωτότητας. Πολυάριθμοι διάσημοι από τον χώρο του κινηματογράφου και του αθλητισμού μίλησαν ανοιχτά για τον προσωπικό τους αγώνα με θέματα ψυχικής υγείας και ενθάρρυναν και άλλους να κάνουν το ίδιο. Η συζήτηση για τις δυσκολίες ψυχικής υγείας μπορεί να είναι το κλειδί για να αλλάξουν οι ιδέες σχετικά με το πώς οι άντρες αντιμετωπίζουν τη συναισθηματική αδυναμία.

Η ικανότητα να συζητάμε για την τοξική αρρενωπότητα με τρόπο κριτικό για τις βλαβερές επιπτώσεις της πρέπει να συνδυαστεί με την παροχή βοήθειας σε όσους υποφέρουν από αυτή. Οι άντρες που έχουν εσωτερικεύσει την ιδεολογία της αρρενωπότητας μπορεί να νιώθουν αναστάτωση, άγχος και κατάθλιψη όταν αυτές οι ιδέες αντικρούονται. Γι’ αυτό είναι ζωτικό να συνεχίσει αυτή η συζήτηση και να προσφέρεται υποστήριξη σε εκείνους που μπορεί να επηρεάζονται από αυτή την ιδεολογία.


Αναφορές:

  1. American Psychological Association. APA guidelines for psychological practice with boys and men. Updated January 7, 2019.
  2. Kalvin CB, Bierman KL. Child and adolescent risk factors that differentially predict violent versus nonviolent crime. Aggr Behav. 2017;43(6):568-577. doi:10.1002/ab.21715
  3. Wahto R, Swift JK. Labels, gender-role conflict, stigma, and attitudes toward seeking psychological help in men. Am J Mens Health. 2016;10(3):181-191. doi:10.1177/1557988314561491
  4. Centers for Disease Control and Prevention. Leading causes of death - males - all races and origins - United States, 2017. Updated November 20, 2019.

Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...