PsychologyNow Team

Υπάρχουν διαφορές στο άγχος μεταξύ των φύλων;

Υπάρχουν διαφορές στο άγχος μεταξύ των φύλων;

PsychologyNow Team
άνδρας και γυναίκα μιλούν για τις διαφορές στο άγχος μεταξύ των φύλων
Image credit:  Yanapi Senaud / unsplash.com

Νέα έρευνα μελετά τις διαφορές απόκρισης στο άγχος με βάση το φύλο.


Το άγχος για θέματα υγείας, οικογενειακά ή οικονομικά είναι φυσιολογικό για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά κατά την πανδημία. Όμως, για εκείνους που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές, αυτές οι καθημερινές έγνοιες τείνουν να γίνονται εντονότερες, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα μελέτησαν τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος, εξετάζοντας το πώς οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζονται από βιολογικούς παράγοντες, ειδικά στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άγχος στις γυναίκες εντείνεται όταν υπάρχει μια συγκεκριμένη και σχετική με τη ζωή συνθήκη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Τατιάν ντε Ολιβέιρα Σέρτζιο, μεταδιδακτορική υπότροφο Ψυχιατρικής, μελέτησε αρσενικά και θηλυκά τρωκτικά για να κατανοήσει καλύτερα τις διαφορές φύλου στις βιολογικές αποκρίσεις που σχετίζονται με το άγχος.

Οι αγχώδεις διαταραχές εμφανίζονται δύο φορές πιο συχνά στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες, ενώ κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του άγχους στις γυναίκες, δήλωσε η Ντε Ολιβέιρα.

Η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση άγχους στον πληθυσμό. Γνωρίζοντας πως το άγχος έχει ήδη μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, η Ντε Ολιβέιρα διαπιστώνει ότι οι ρόλοι πολλών γυναικών αυξήθηκαν κατά την πανδημία, με την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση και την καθημερινή φροντίδα του σπιτιού. Η ερευνήτρια θεωρεί ότι αυτές οι σχετιζόμενες με τη ζωή συνθήκες μπορεί να αύξησαν τα επίπεδα του άγχους για τις γυναίκες.


Διαβάστε σχετικά: 3 απλοί τρόποι να μειώσεις τα συμπτώματα του άγχους άμεσα


Ενώ το άγχος στους ανθρώπους είναι σύνθετο φαινόμενο, για τα ζώα βασίζεται αποκλειστικά στη βιολογία.

Οι βιολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους τύπους διαταραχών της διάθεσης, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους μηχανισμούς που σχετίζονται με το άγχος στους ανθρώπους. Η εργασία μας με τα τρωκτικά είναι σημαντική καθώς θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες θεραπείες, δήλωσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά τρωκτικά που μελετήθηκαν είχαν πολύ διαφορετική απόκριση στο άγχος, σε καταστάσεις σχετικές με τη ζωή. Σε μία από τις συμπεριφορικές δοκιμασίες, τα τρωκτικά έπρεπε να πάρουν κομμάτια τροφής που ήταν τοποθετημένα στο φωτισμένο κέντρο μιας αρένας.

Στα τρωκτικά δεν αρέσει το έντονο φως, άρα η συγκεκριμένη συνθήκη προκάλεσε μια αγχωτική εσωτερική σύγκρουση. Σε αυτή τη δοκιμασία, τα θηλυκά τρωκτικά χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο μέχρι να αγγίξουν την τροφή και έφαγαν λιγότερο από τα αρσενικά.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα τρωκτικά διαζεπάμη, η οποία μείωσε αισθητά το άγχος στα θηλυκά, αλλά είχε μικρή επίδραση στα αρσενικά όταν έρχονταν σε επαφή με την τροφή. Υπήρξαν και άλλες πτυχές του πειράματος που έδειξαν ομοιότητες ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά, όπως το πόσες φορές ένα τρωκτικό πλησίασε το φωτισμένο κέντρο και για πόσο διάστημα παρέμεινε εκεί. Συνεπώς, μόνο τα μέρη της δοκιμασίας που ήταν πιο σχετικά με τη ζωή –σε αυτή την περίπτωση, η τροφή– παρουσίασαν διαφορές φύλου.

Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα ότι το άγχος στα θηλυκά επικεντρώνεται στις πτυχές μιας κατάστασης που είναι πιο σχετικές με τη ζωή, και αυτό συνάδει με τα ευρήματα της παρούσας έρευνας.

Η διαπίστωση ότι το άγχος μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από διαφορετικές ανησυχίες στα αρσενικά και τα θηλυκά, με τα θηλυκά να έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις συνθήκες που είναι πιο σχετικές με τη ζωή, είναι ένα πολύτιμο βήμα προς την αναζήτηση καλύτερων θεραπειών που βασίζονται στις διαφορές φύλου, δήλωσε η Ντε Ολιβέιρα.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...