PsychologyNow Team

Η πανδημία επηρέασε δυσανάλογα αρνητικά την ψυχική υγεία των γυναικών

Η πανδημία επηρέασε δυσανάλογα αρνητικά την ψυχική υγεία των γυναικών

PsychologyNow Team
γυναίκα της οποίας επηρεάστηκε δυσανάλογα και αρνητικά η ψυχική υγεία εξαιτίας της πανδημίας
Image credit:  Helena Lopes / unsplash.com

Η πανδημία επιδείνωσε την ψυχική υγεία και την ανισότητα των φύλων σε όλο τον κόσμο, με πρωτοφανή αριθμό γυναικών να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αγορά εργασίας, ενώ το έμφυλο μισθολογικό χάσμα μεγάλωσε.


Η επίδραση της πανδημίας στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι αποκαλυπτική και συγχρόνως προβληματίζει. Πρωτοφανής αριθμός γυναικών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγορά εργασίας, ενώ το έμφυλο μισθολογικό χάσμα μεγάλωσε.1

Παρατηρήθηκε αύξηση 25-300% σε δηλωθείσες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας εναντίον γυναικών,2 καθώς και αυξημένος αριθμός αυτοκτονιών.3 Αν και οι δείκτες θανάτου και νοσηλείας που σχετίζονται με την πανδημία είναι υψηλότεροι για τους άντρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες, η κρίση εγκεφαλικής υγείας της COVID-19 (οτιδήποτε από κατάθλιψη και άγχος μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ) έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την ανισότητα και πώς επηρεάζει τα παιδιά, τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις επόμενες γενιές;

Για το κλείσιμο αυτού του χάσματος θα χρειαστεί μια περιεκτική και συστηματική προσέγγιση στην ισότητα των φύλων. Το να φέρουμε περισσότερες γυναίκες στην έρευνα και την υγεία είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό. Για να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία των γυναικών, πρέπει να συμπεριλάβουμε νέα δεδομένα: την οπτική και την εμπειρία των γυναικών.

Λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις εμπειρίες γυναικών είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν δομικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, από τη νευροεπιστήμη και την ιατρική περίθαλψη ως τη φυλετική ισότητα, τη δημόσια πολιτική και τις νοοτροπίες στους χώρους εργασίας.

Νευροεπιστήμη και κλινική έρευνα

Βιολογικοί, κοινωνικοπολιτισμικοί και οικονομικοί παράγοντες χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για να κατανοήσουμε και να προωθήσουμε την υγεία με βάση το φύλο και να μειώσουμε την έμφυλη ανισότητα. Η νευροεπιστήμη και η κλινική έρευνα δεν έχουν ενσωματώσει επαρκώς τις διαφορές βιολογικού και κοινωνικού φύλου στην κατανόησή τους σχετικά με την ανάπτυξη της ασθένειας και τις επακόλουθες δυνατότητες θεραπείας.

Μόνο με την αναγνώριση των έμφυλων διαφορών θα μπορέσουμε να μεταβούμε στην ιατρική ακριβείας, όπου οι βάσεις δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψουν την ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων.

Αναπαραγωγική και ψυχική υγεία

Οι αλληλεπιδράσεις με το αναπαραγωγικό σύστημα είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και τη γήρανση στις γυναίκες. Η εμμηνόπαυση, η χειρουργική εμμηνόπαυση, η προεκλαμψία, οι υψηλότεροι δείκτες κατάθλιψης, η πρωτογενής φροντίδα και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας.4-5

Αυτά τα ευρήματα, ωστόσο, δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτές τις παθήσεις. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση μπορούν να συνεισφέρουν σε προβλήματα γνωστικής απόδοσης που μερικές φορές επιλύονται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τα ποσοστά γνωστικής εξασθένισης που συνδέονται με άνοια.6

Αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που παρακολουθούμε και σχεδιάζουμε θεραπείες για γυναίκες με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ισότητα στην ψυχική υγεία

Η συζήτηση για την ισότητα των γυναικών δεν πρέπει να περιοριστεί στις ετεροκανονικές λευκές γυναίκες. Επειδή οι διαφορές στην υγεία του εγκεφάλου επιτείνονται σε φυλετικές-εθνικές μειονότητες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες, το να λαμβάνουμε υπόψη τις επιδράσεις της διαπροσωπικής βίας, του ρατσισμού, της φτώχειας, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε πραγματική ισότητα φύλων και τελικά κοινωνική ευημερία.

Για παράδειγμα, η διαταραχή μετατραυματικού στρες αρχικά θεωρούνταν πάθηση των βετεράνων πολέμου, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε γυναίκες ως αποτέλεσμα σεξουαλικής επίθεσης η βίας από σύντροφο.7

Το τελευταίο είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε μειονοτικές κοινότητες και έρευνες έχουν δείξει πολύ υψηλά ποσοστά διαταραχής μετατραυματικού στρες σε μαύρες γυναίκες και γυναίκες χαμηλής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης.8 Αυτές οι παρατηρήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη στη νέα γενιά λύσεων ιατρικής φροντίδας για γυναίκες.

Τα ερευνητικά κέντρα ζητούν τη συμπερίληψη μεγαλύτερης ποικιλίας γυναικών στις κλινικές δοκιμές και τη διεύρυνση του σχεδιασμού των ερευνών για να εστιάζουν σε πολιτισμικά σχετικές εμπειρίες ώστε να συλλέγουν πιο αντιπροσωπευτικά δεδομένα.9 Επιπλέον, για τη μετάφραση αυτών των δεδομένων σε πράξη, πρέπει να προωθηθεί η ηγεσία των γυναικών σε προσπάθειες περίθαλψης και δημόσιας υγείας.


Διαβάστε σχετικά: Συναισθηματικοί και γνωστικοί κλυδωνισμοί από την πανδημία COVID-19


Οικονομικές συνέπειες της πανδημίας

Δυστυχώς, ενώ ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται και προάγονται στην αγορά εργασίας ήταν σε αργή ανοδική κίνηση πριν την πανδημία, η COVID-19 φαίνεται να διέκοψε αυτή τη δυναμική.10 Αυτό φαίνεται ότι θα έχει συνέπειες διαρκείας. Για παράδειγμα, οι δείκτες επιστημονικής παραγωγικότητας μειώθηκαν κατά 30% για τις γυναίκες κατά την πανδημία, ενώ η παραγωγικότητα για τους άντρες αυξήθηκε κατά 25%.11

Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών για την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, στον επιχειρηματικό τομέα, οι γυναίκες που εθελοντικά άφησαν την εργασία τους ανέφεραν εξουθένωση και δυσκολία να ισορροπήσουν τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις.

Σε μια έρευνα, το 70% των γυναικών αποκάλυψαν ότι κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών εργασιών, και ένα 80% των γυναικών που σκοπεύουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας προβληματίζονται με τις περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες και τη δυσκολία εύρεσης θέσεων που ανταποκρίνονται στην εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους.

Αυτοί οι προβληματισμοί οδήγησαν σε μια ώθηση για τη διεύρυνση των επιλογών σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών, την άδεια μετ' αποδοχών ή την άδεια για θέματα υγείας. Ωστόσο, αυτές οι παροχές, δεν είναι προσιτές σε γυναίκες από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες, που στελεχώνουν τομείς όπου απαιτείται διαπροσωπική επαφή, γεγονός που τις αναγκάζει να επιλέξουν μεταξύ εργασίας και οικιακής φροντίδας.

Μη ασφαλείς στο σπίτι

Οι οικιακοί ρόλοι των γυναικών κυμαίνονται από την πρωτογενή φροντίδα για παιδιά, ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς, ως το μαγείρεμα, το καθάρισμα και την εκπαίδευση. Σύμφωνα με έρευνες, η ευημερία των γυναικών συνδέεται άμεσα με την ευημερία των οικογενειών τους και της κοινότητας.12 Παρά τον κεντρικό ρόλο των γυναικών στην ευημερία της οικογένειας, η οικιακή βία κατά των γυναικών αυξήθηκε κατά την πανδημία.

Τα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψαν ότι επιπλέον 15 εκατομμύρια γυναίκες μπορεί να επηρεαστούν από περιστατικά βίας κάθε τρεις μήνες της καραντίνας.13 Αυτού του είδους το τραύμα μειώνει την αίσθηση ενδυνάμωσης και προσωπικής αξίας των γυναικών, επιβαρύνοντας επιπλέον τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και κρατώντας τες δέσμιες σε κύκλους καταπίεσης.

Συμπερασματικές σκέψεις

Είναι ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος σε καιρούς κρίσης, γεγονός που γίνεται ακόμα πιο προφανές κατά την τρέχουσα κρίση ψυχικής υγείας. Οι λύσεις που περιλαμβάνουν γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν επιτυχία και να δημιουργήσουν δομικές αλλαγές σε διάφορους τομείς, από τη νευροεπιστήμη και την περίθαλψη ως τη φυλετική ισότητα και τη δημόσια πολιτική.

Για να κλείσουμε το υπάρχον χάσμα, χρειάζεται να προσδιορίσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, με σκοπό να αναγνωρίσουμε μοχλούς αλλαγής βασισμένους στα δεδομένα.

Το κλείσιμο του χάσματος θα προετοιμάσει το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα για μελλοντικές κρίσεις και θα ενδυναμώσει τις κοινότητες σε περιόδους ηρεμίας.


Αναφορές:

  1. Edwards K. Women are leaving the labor force in record numbers. The Rand Blog. November 24, 2020. Accessed May 5, 2021.
  1. Evans ML, Lindauer M, Farrell ME. A Pandemic within a pandemic - intimate partner violence during Covid-19. N Engl J Med. 2020;383(24):2302-2304.
  1. Tanaka T, Okamoto S. Increase in suicide following an initial decline during the COVID-19 pandemic in Japan. Nat Hum Behav. 2021;5(2):229-238.
  1. Bove R, Secor E, Chibnik LB, et al. Age at surgical menopause influences cognitive decline and Alzheimer pathology in older women. Neurology. 2014;82(3):222-229.
  1. Albert PR. Why is depression more prevalent in women? J Psychiatry Neurosci. 2015;40(4):219-221.
  1. Kilpi F, Soares ALG, Fraser A, et al. Changes in six domains of cognitive function with reproductive and chronological ageing and sex hormones: a longitudinal study in 2411 UK mid-life women. BMC Womens Health. 2020;20(1):177.
  1. Salcioglu E, Urhan S, Pirinccioglu T, Aydin S. Anticipatory fear and helplessness predict PTSD and depression in domestic violence survivors. Psychol Trauma. 2017;9(1):117-125.
  1. Hong S, Burnett-Zeigler I. The frequency of PTSD and subthreshold PTSD among African-American women with depressive symptoms in a disadvantaged urban neighborhood: pilot study. J Racial Ethn Health Disparities. 2017;4(6):1069-1073.
  1. The impact of gender on mental health. McLean Hospital. July 22, 2020. Accessed April 27, 2021.
  1. Women in the workplace 2020. McKinsey & Company. September 30, 2020. Accessed April 27, 2021.
  1. Flaherty C. No room of one’s own. Inside Higher Ed. April 21, 2020. Accessed April 27, 2021.
  1. Richter N, Bondü R, Spiess CK, et al. Relations among maternal life satisfaction, shared activities, and child well-being. Front Psychol. 2018;9:739.
  1. Mlambo-Ngcuka P. Gender-based violence: we must flatten the curve of this shadow pandemic. Africa Renewal. November-December 2020. Online November 25, 2020. Accessed April 27, 2021.

Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...