PsychologyNow Team

Οι ενοχές μας κρατούν κολλημένους στο παρελθόν. Πώς να τις ξεπεράσουμε;

Οι ενοχές μας κρατούν κολλημένους στο παρελθόν. Πώς να τις ξεπεράσουμε;

PsychologyNow Team
γυναίκα αναγνωρίζει ότι οι ενοχές μας κρατούν κολλημένους στο παρελθόν
Image credit:  Dmitry Schemelev / unsplash.com

Αφήστε στο παρελθόν, ό,τι χρειάζεται να μείνει εκεί.


Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ενοχές; Διάφορες προκλήσεις στην ψυχολογία μας, ανεξάρτητα από τη φύση τους, μπορεί να μας κάνουν να κολλήσουμε στο παρελθόν και να μηρυκάζουμε τα πράγματα που πήγαν στραβά.

Είτε πρόκειται για διαπροσωπικές σχέσεις που άλλαξαν, μια δουλειά που χάθηκε εκουσίως ή ακουσίως, πράγματα που έγιναν ή έμειναν ανολοκλήρωτα, λόγια που ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν ποτέ, το να σκεφτόμαστε το παρελθόν μπορεί να μας κάνει να μετανιώνουμε.

Και όσο περισσότερο σκεφτόμαστε αυτά για τα οποία μετανιώνουμε, τόσο γιγαντώνονται μέσα μας. Έρχονται να επισκιάσουν τις θετικές αναμνήσεις και να καταλάβουν το παρόν.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί νιώθω τόσες τύψεις και ενοχές;


Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές ώστε να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να ξεπεράσουμε τις ενοχές.

  • Να λειτουργείς ενσυνείδητα προκειμένου να διακόπτεις τις σκέψεις που αφορούν το παρελθόν κι έτσι να ζεις πλήρως στο παρόν. Εστίασε την προσοχή σου σε ό,τι κάνεις και στις επιλογές που έχεις τώρα. Δεν μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, αλλά μπορείς να ζεις με πληρότητα και σκοπό στο παρόν, δημιουργώντας μια ποιοτική ζωή και σχέσεις που επιθυμείς τώρα και για το μέλλον σου.
  • Να συγχωρείς τον εαυτό σου και τους άλλους. Η συγχώρεση είναι απελευθέρωση. Δεν σημαίνει πως ξαφνικά ξεχνάς ή είσαι ικανοποιημένος με κάτι αρνητικό που σου συνέβη. Συγχωρώ σημαίνει αποφασίζω να αφήσω πίσω τον πόνο, αφήνω στο παρελθόν ό,τι συνέβη και εστιάζω σε αυτά που συμβαίνουν στο παρόν.
  • Κάνε φωτογραφικές εξορμήσεις και τράβηξε εικόνες από καλές στιγμές και πράγματα που υπάρχουν τώρα στη ζωή σου παρά τα αρνητικά που συνέβησαν στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να μετατοπίσει τη σκέψη σου και να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πως τα άσχημα πράγματα δεν σου κατέστρεψαν τη ζωή.

Nat Pap
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα - Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...