PsychologyNow Team

Γιατί πρέπει να δώσεις ένα όνομα στην «αρνητική» εσωτερική φωνή σου;

Γιατί πρέπει να δώσεις ένα όνομα στην «αρνητική» εσωτερική φωνή σου;

PsychologyNow Team
άντρας σκέφτεται να δώσει ένα όνομα στην «αρνητική» εσωτερική φωνή του
Image credit:  James Scott / unsplash.com

Για να διαχειριστούμε καλύτερα τις σκέψεις μας, πρέπει κάποιες φορές να είμαστε πρόθυμοι να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να πειραματιστούμε μαζί τους.


Μια από τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες για την κατανόηση του μυαλού μας, είναι η εξής: δεν είμαστε οι σκέψεις μας.

Συχνά ταυτιζόμαστε πολύ έντονα με αυτά που σκεφτόμαστε και αυτά που μας λέει η εσωτερική φωνή μας. Ακούμε έναν ψίθυρο στο πίσω μέρος του μυαλού μας να μας λέει: Δεν είσαι αρκετά καλός/ή, δεν σου αξίζει αυτό ή είσαι αποτυχημένος/η και έχουμε την τάση να εκλαμβάνουμε αυτές τις δηλώσεις ως αδιαμφισβήτητα αληθινές.

Ωστόσο, οι σκέψεις έρχονται και φεύγουν χωρίς να γνωρίζουμε από πού ακριβώς προήλθαν.

Ίσως κατά την παιδική ηλικία σας να ακούγατε τους γονείς σας, τους δασκάλους σας ή άλλες φιγούρες εξουσίας να σας λένε ότι «δεν είστε αρκετά καλοί» και τώρα, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, το ίδιο το μυαλό σας επαναλαμβάνει την ίδια δήλωση η οποία έχει ριζωθεί βαθιά στον τρόπο που σκέφτεστε.

Όμως, αυτή η σκέψη δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα το ποιοι είστε. Μπορεί να είναι απλώς ένα υποπροϊόν της ανατροφής, του περιβάλλοντος σας ή μιας συγκεκριμένης κατάστασης που βιώσατε στο παρελθόν.

Η «γνωστική εκτόνωση» είναι μια διαδικασία εκμάθησης του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αποδέχεστε τις σκέψεις σας, ενώ ταυτόχρονα να αποστασιοποιείστε από αυτές.

Αυτή αποτυπώνεται καλύτερα μέσω της χρήσης ορισμένων μεταφορών για τις σκέψεις μας, όπως «νιώθω ένα σύννεφο να με ακολουθεί παντού» ή «οι σκέψεις μου με κατακλύζουν». Αυτές οι μεταφορές μας δείχνουν ότι οι σκέψεις μας μεταβάλλονται συνεχώς. Είναι προσωρινές εμπειρίες με τις οποίες ούτε χρειάζεται να ταυτιστούμε, αλλά ούτε και να προσκολληθούμε σε αυτές.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποστασιοποιηθείτε από τις σκέψεις σας είναι να δώσετε ένα όνομα στην αρνητική εσωτερική φωνή σας.


Διαβάστε σχετικά: Αυτή η καταστροφική (όχι τόσο μικρή) φωνή στο μυαλό μας


Δώστε ένα όνομα στην αρνητική εσωτερική φωνή σας

Η απόδοση ενός ονόματος στην αρνητική εσωτερική φωνή σας, βοηθάει στην αποστασιοποίηση από αυτήν μέσω της δημιουργίας μιας ξεχωριστής ταυτότητάς της.

Θα μπορούσατε να της δώσετε ένα απλό όνομα, όπως «Δημήτρης». Έτσι, όταν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει σκέψεις, όπως δεν μπορείς να το κάνεις αυτό ή δεν είσαι αρκετά καλός/ή, μπορείτε απλά να φωνάξετε νοερά: Σταμάτα, Δημήτρη! ή Όχι σήμερα, Δημήτρη!

Ακούγεται λίγο ανόητο, ωστόσο μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ διασκεδαστική και αποτελεσματική τεχνική για την καλύτερη διαχείριση των σκέψεών σας.

Συχνά ακούμε ανταγωνιστικές φωνές μέσα στο κεφάλι μας να μας λένε ποιο είναι το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε. Όλοι βιώνουμε κατά κάποιον τρόπο το φαινόμενο να νιώθουμε ένα αγγελάκι και ένα διαβολάκι πάνω από τους ώμους μας. Γι’ αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να το αντιμετωπίζουμε ως μια κωμική στιγμή, παρά ως μια βαθιά και τραγική προσωπική σύγκρουση.

Με αυτόν τον τρόπο, διδάσκουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να κάνουμε μια σκέψη χωρίς να πρέπει να την πάρουμε πολύ σοβαρά ή προσωπικά. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με κάθε σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό.

Αν θέλετε να εξελίξετε αυτήν την ιδέα λίγο περισσότερο, μπορείτε να γράψετε μια ολόκληρη συζήτηση μεταξύ του «θετικού» και του «αρνητικού» εαυτού σας.

Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αποστασιοποιηθείτε από τις σκέψεις σας, αλλά επίσης, θα αποτελέσει μια πολύτιμη άσκηση ενδοσκόπησης, η οποία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες ιδέες και λύσεις στα προβλήματά σας.

Θα μπορούσατε επίσης, να αποδώσετε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και μια φωνή στον «αρνητικό» εαυτό σας μαζί με την ονομασία του. Δώστε του σάρκα και οστά σαν να είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που ζει μέσα στο κεφάλι σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ζωγραφίσετε τον «αρνητικό» σας εαυτό όπως τον φαντάζεστε. Όσο πιο συγκεκριμένα τον αποτυπώσετε, τόσο πιο εύκολο θα σάς είναι να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε σε ψυχολογικό επίπεδο τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε.

Επίσης, μπορεί να είναι διασκεδαστικό να αλλάξετε τον τόνο της αρνητικής εσωτερικής φωνής σας.

Ένα απλό τέχνασμα για να μη σας επηρεάζουν τόσο οι αρνητικές σκέψεις σας, είναι να μετατρέψετε την αρνητική εσωτερική φωνή σας σε κάτι ανόητο ή αστείο, ώστε να την αποδυναμώσετε. Είναι δύσκολο να πάρετε μια αρνητική σκέψη στα σοβαρά, όταν την ακούτε με την φωνή του Ντάφι Ντακ ή του Γκόλουμ.

Για να διαχειριστούμε καλύτερα τις σκέψεις μας, πρέπει κάποιες φορές να είμαστε πρόθυμοι να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να πειραματιστούμε μαζί τους. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να αποδώσουμε μοναδικά ονόματα, πρόσωπα και φωνές στις σκέψεις μας.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Πετρίνα Αχυριάτη, Μεταφράστρια, MA in Translation
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...