Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Πώς να σταματήσετε τον μηρυκασμό των σκέψεων: οι 7 τεχνικές που λειτουργούν

Πώς να σταματήσετε τον μηρυκασμό των σκέψεων: οι 7 τεχνικές που λειτουργούν

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
γυναίκα σκέφτεται τεχνικές για το πως να σταματήσει τον μηρυκασμό των σκέψεων
Image credit: Katerina Holmes / pexels.com

Όσοι γνωρίζετε τον τρόπο για να μην μηρυκάζετε τις σκέψεις σας, τότε θα έχετε καταλάβει πόσο βοηθητικό είναι αυτό στην καθημερινότητά σας. Η υπερβολική σκέψη και η διαρκής ανησυχία μπορεί να είναι μια συνήθεια που δύσκολα την αποχωριζόμαστε.


Παρατηρήσατε ότι συσχετίζω τον μηρυκασμό των σκέψεων με τη συνήθεια; Αυτό συμβαίνει επειδή, βασικά, είναι όντως μια συνήθεια. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τα συναισθήματα που νιώθετε όταν μηρυκάζετε τις σκέψεις σας. Τις περισσότερες φορές, όταν σκεφτόμαστε κάτι αρνητικό επαναλαμβανόμενα, τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν από αυτό μας κατακλύζουν και δε μας αφήνουν να σκεφτούμε λογικά. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πόσο πολύ θα χρειαστεί να προσπαθήσετε για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κακιά συνήθεια.

Τι είναι ο μηρυκασμός των σκέψεων και πώς να τον σταματήσετε;

Μερικές από αυτές τις σκέψεις που αναλύετε είναι μόνο υποθετικά σενάρια. Ο μηρυκασμός των αρνητικών σκέψεων αφορά την επαναλαμβανόμενη ανάλυση δυσφορικών συναισθημάτων ή προβλημάτων, ως προσπάθεια επίλυσής τους, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουμε δράση.

Ίσως είδατε τον εαυτό σας σε αυτόν τον ορισμό, ίσως όχι. Ακολουθούν μερικές τεχνικές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το μηρυκασμό.

1. Παρατηρήστε τους τρόπους σκέψης σας

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξασκηθείτε στο να αναγνωρίζετε το μηρυκασμό είναι ότι μπορεί να συμβεί χωρίς να το θέλετε, ακούσια. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν τον μηρυκασμό όταν είναι μόνοι τους.

Σταματήστε τις νοητικές πρόβες, λοιπόν, και φροντίστε αυτό να το υπενθυμίζετε στον εαυτό σας κάθε φορά που παρατηρείτε να βυθίζεστε σε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε το μοτίβο σκέψης στην καθημερινότητά μας, μαθαίνουμε να το πειθαρχούμε κιόλας. Είναι ενδιαφέρον και λειτουργεί τις περισσότερες φορές.

2. Μερικές φορές χρειάζεται κι η αποδοχή

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στη ζωή υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που δεν αλλάζουν. Πολλές φορές, λοιπόν, τείνουμε να μηρυκάζουμε σκέψεις που αφορούν πράγματα που δεν αλλάζουν, όπως για παράδειγμα ο θάνατος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε.


Διαβάστε σχετικά: Απαλλαχθείτε από τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος


3. Μείνετε μακριά από τους περισπασμούς

Πιθανότατα να έχετε ακούσει για περισπασμούς στο παρελθόν, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, περισπασμός είναι οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει από την ηρεμία μας και να μας οδηγήσει να ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο του μηρυκασμού των σκέψεων. Εάν γνωρίζετε τι προκαλεί τα αρνητικά σας συναισθήματα, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από αυτό για να σταματήσετε να μηρυκάζετε.

4. Αποσπάστε την προσοχή σας από το πρόβλημα

Όταν σας συμβεί κάτι δυσάρεστο και αντιλαμβάνεστε ότι είστε επιρρεπείς στον μηρυκασμό, προσπαθήστε να παραμείνετε απασχολημένος με κάτι. Βρείτε κάτι διασκεδαστικό, ώστε το μυαλό σας να μην αρχίσει να τρέχει σε αρνητικές σκέψεις. Ενώ οι δάσκαλοι πάντα μας έλεγαν να παραμένουμε συγκεντρωμένοι, σε αυτήν την περίπτωση, οι αποσπάσεις της προσοχής βοηθάνε. Εκτιμήστε τους περισπασμούς όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα.

5. Αφήστε το να περάσει

Μερικές φορές, παρόλο που γνωρίζετε ότι πρέπει να γίνει κάτι, ίσως πρέπει να το αφήσετε να περάσει. Οι σκέψεις σας είναι γεμάτες με διαφορετικές λύσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επίλυση ενός προβλήματος και έτσι μπορεί να δημιουργείται μια τεράστια ποσότητα αρνητικών σκέψεων.

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να εξοικονομήσει τη συναισθηματική σας ενέργεια και να σταματήσει την υπερβολική σας σκέψη, πρέπει να αφήσετε μερικά πράγματα να περάσουν. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε για να σκεφτείτε λύσεις σε προβλήματα, ίσως το να αφήσετε κάποια πράγματα να περάσουν είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Πολλές φορές, τα προβλήματα παίρνουν τον δρόμο τους, χωρίς εσείς να φροντίσετε γι’ αυτό.

6. Το υποστηρικτικό μας δίκτυο

Όταν τα προβλήματα κι οι αρνητικές σκέψεις μας κατακλύζουν, τότε χρειαζόμαστε ένα δίκτυο υποστήριξης, ένα επιπλέον μυαλό που να σκεφτεί κάτι διαφορετικό από εμάς και να αντιμετωπίσει την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία. Χρειάζεστε ένα σύστημα υποστήριξης γιατί δεν σας βοηθάει να επιβαρύνεστε μόνοι σας. Δεν θα έπρεπε να καθόμαστε να σκεφτόμαστε δύσκολα ζητήματα χωρίς άλλο ένα μυαλό ή δύο να προσπαθούν να βοηθήσουν.

Αν και το δίκτυο υποστήριξής σας δεν πρέπει να σας δώσει την σωστή απάντηση, μπορεί ωστόσο να ρίξει φως σε διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μπορεί να ακούγονται ως σανίδες σωτηρίας για εσάς. Υποθέτω ότι ακούγεται λίγο εγωιστικό να θέλεις ένα δίκτυο υποστήριξης για τα προβλήματά σου, αλλά δεν είναι. Ο ένας βοηθά τον άλλον εκεί που το χρειάζεται ο καθένας, οπότε κανείς δεν μένει έξω από αυτό κι όλοι ωφελούνται.

7. Δοκιμάστε υγιείς λύσεις

Εάν πιστεύετε ότι έχετε βρει μια καλή λύση σε ένα πρόβλημα, δοκιμάστε την και δείτε τι συμβαίνει. Παρόλο που υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσει, υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να ήταν αυτό που έπρεπε να κάνετε. Η ανάληψη δράσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι μια έξυπνη κίνηση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε πρώτα είναι να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές ανάμεσα σε μια αποτελεσματική λύση και σε μία μη αποτελεσματική. Οι λύσεις μειώνουν τον προβληματισμό.

Τελικές σκέψεις

Αν θέλετε πραγματικά να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τις σκέψεις σας, ξεκινήστε να εξασκείτε κάθε τεχνική που έχετε διαβάσει. Εάν κάτι δεν λειτουργεί, δοκιμάστε κάτι άλλο. Πολλά προβλήματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αντιμετωπίζονται μόνο αφού μάθετε τι λειτουργεί για εσάς και τι όχι.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...