banner2
banner2
thumb

Τι χρειάζεται να κάνεις για να μπορέσεις να συγχωρέσεις

- Προσωπικότητα
15 Ιανουαρίου 2024

Αρχικά, επίλεξε έναν τρόπο για ν’ απελευθερώσεις τον θυμό και την πικρία σου για αυτούς που σε πλήγωσαν.


Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαξιλάρι για να το χτυπήσεις δυνατά, φωνάζοντας και βρίζοντας, εκτονώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο όσα δεν έχεις εκφράσει απέναντί τους και τα κρατάς ασφυκτικά μέσα σου δηλητηριάζοντάς σε. Μπορείς επίσης να ζωγραφίσεις και να μουτζουρώσεις σε λευκές κόλλες χαρτί με μαρκαδόρους τα συναισθήματα που έχεις καταπιεί και σε ταλαιπωρούν. Αν χρειαστείς βοήθεια, ζήτα την από έναν ψυχοθεραπευτή και βγάλ’ τα από μέσα σου.

Όταν αισθάνεσαι έτοιμη και δυνατή, μπορείς ακόμη να επιλέξεις να μιλήσεις για ό,τι σε έχει πειράξει στους «υπεύθυνους» που σ’ έχουν στενοχωρήσει. Το μυστικό εδώ είναι ν’ αποφύγεις να τους κατηγορήσεις και να τους χαρακτηρίσεις μ’ αρνητικές ταμπέλες ή να τους ενοχοποιήσεις για το δράμα σου. Κανείς δεν αντέχει την επίθεση και το πιο πιθανόν είναι ν’ αμυνθεί, φεύγοντας.

banner1

Απλά, έκφρασε το πώς νιώθεις, χωρίς κριτική. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο άλλος να σου δείξει μια πλευρά του που δεν την είχες κατανοήσει ή να καταλάβεις ότι έγινε παρεξήγηση! Ακόμη ο άλλος μπορεί να σου ζητήσει συγγνώμη και να νιώσεις πολύ καλύτερα!

Όταν αισθανθείς πιο ήρεμη, χρησιμοποίησε μια άδεια καρέκλα και για λίγο κάθισε στη θέση του «δράκουλά» σου, «μπες στα παπούτσια του», μπες στην καρδιά του και κατανόησε γιατί σου φέρθηκε έτσι. Μήπως δεν του είχες κι εσύ ικανοποιήσει στο παρελθόν δικές του ανάγκες; Είχες αδιαφορήσει ή τον είχες πληγώσει χωρίς να το καταλάβεις, κι έτσι κι αυτός με τη σειρά του τ’ ανταπόδωσε; Ή μήπως του ενεργοποίησες –άθελά σου– κάποια απωθημένα, φόβους ή πληγές από προηγούμενές του σχέσεις ή τα παιδικά του χρόνια, και ασυνείδητα αντέδρασε έτσι ή εκδικήθηκε;

Αναλογίσου εάν είναι ένας «καθρέπτης» σου και σου θυμίζει μια «κακή» πλευρά του εαυτού σου ή μια ανάλογη κακή συμπεριφορά σου σε κάποιον άλλον άνθρωπο, στο παρελθόν σου.

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος που τον ώθησε να σου φερθεί μ’ αυτόν τον τρόπο, επικεντρώσου στη δική σου ευθύνη, γιατί εσύ του επέτρεψες να σου φερθεί και να νιώσεις έτσι. Δεν του έβαλες όρια και δεν προστάτεψες αρκετά τον εαυτό σου. Ίσως γιατί, υποσυνείδητα, ένιωθες οικεία μ’ αυτήν την ψυχοφθόρα κατάσταση. Ήταν μια επανάληψη κακοποιητικών εμπειριών στη ζωή σου. Έχεις και εσύ ένα κομμάτι ευθύνης που μαγνητίζεις τέτοιου είδους αρνητικές συμπεριφορές απ’ τους άλλους.


Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Ανθίζοντας της Διονυσίας Γιαννοπούλου, το οποίο κυκλοφορεί από την Key Books σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια