PsychologyNow Team

Θέλετε να βελτιώσετε την αυτο-εικόνα σας; Σταματήστε να κοιτάζεστε στον καθρέφτη

Θέλετε να βελτιώσετε την αυτο-εικόνα σας; Σταματήστε να κοιτάζεστε στον καθρέφτη

PsychologyNow Team
γυναίκα σταματάει να κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη

Η μείωση αυτής της συνήθειας θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε ακόμη περισσότερες ανησυχίες σας.


Οι γυναίκες που ανησυχούν για την εμφάνισή τους θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αυτο-εικόνα τους, μειώνοντας ορισμένες συμπεριφορές, όπως το να ελέγχουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, σύμφωνα με νέα μελέτη των ερευνητών του State University της Φλόριντα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που μείωσαν τον αριθμό που έλεγχαν ή διόρθωναν την εμφάνισή τους, παρουσίασαν μειωμένη ανησυχία για την εμφάνιση τους αλλά και για άλλα συμπτώματα.

Εξετάσαμε την επίδραση που είχε η μείωση αυτών των συμπεριφορών σε ένα μεγαλύτερο εύρος ανησυχιών, δήλωσε η Νάταλι Γουίλβερ, συγγραφέας της μελέτης.

Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι, σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν κλήθηκε να αλλάξει τη συμπεριφορά της, ο περιορισμός αυτών των συμπεριφορών μείωσε τις ανησυχίες της εμφάνισης, τη δυσαρέσκεια του σώματος, την κατάθλιψη, το κοινωνικό άγχος και τις δυσπροσαρμοστικές πεποιθήσεις για την εμφάνιση, συμπλήρωσε.


Διαβάστε σχετικά: Αρνητική εικόνα σώματος: Είναι τελικά ένα φαινόμενο της ψηφιακής εποχής;


Οι ερευνητές εντόπισαν 14 διαφορετικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένης της στενής εξέτασης του δέρματος, των μαλλιών, του άνω μέρους του σώματος και του κάτω μέρους του σώματος, κάλυψη ή καμουφλάρισμα συγκεκριμένων περιοχών του σώματος, την επιθυμία από τους άλλους να σχολιάσουν την εμφάνιση τους και τη σύγκριση της εμφάνισης τους με άλλους.

Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά ένα μήνυμα που τους υπενθύμιζε για να μειώσουν τη συχνότητα που ασκούν αυτές τις συμπεριφορές.

Η Γουίλβερ είπε ότι, αν και όχι οριστικά, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.

Αυτή είναι μια αρχική μελέτη, οπότε είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι, είπε. Όμως, αυτό το αρχικό ενδεικτικό στοιχείο δείχνει ότι η μείωση των εν λόγω συμπεριφορών, συνδέεται με θετικά αποτελέσματα.

Η προοπτική περιορισμού αυτών των συμπεριφορών με έναν εύκολο τρόπο μέσα από την αποστολή υπενθυμίσεων, απευθείας στο τηλέφωνο ενός ατόμου είναι ακόμα ένα θετικό στοιχείο, δήλωσε η Wilver.

Είμαι ενθουσιασμένη για τις πιθανές κλινικές επιπτώσεις μιας ταχείας και αποτελεσματικής δράση που θα μπορούσε να ληφθεί για την αντιμετώπιση της ανησυχίας για την εξωτερική εμφάνιση, είπε.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Αυτές οι συμπεριφορές είναι επίσης πιθανό να είναι σημαντικές και για τους άνδρες που ανησυχούν για την εμφάνιση τους, αν και δεν έχουμε εξετάσει ακόμα τα πιθανά οφέλη από τη μείωση τους σε αυτόν τον πληθυσμό, δήλωσε ο Cougle.


AnnMpardv

 

Πηγή: Wilver, Natalie L.,et al. (2019). Effects of safety behavior fading on appearance concerns and related symptoms. Journal of Consulting and Clinical Psychology
Απόδοση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...