PsychologyNow Team

"Δάκρυα χαράς": γιατί κλαίμε όταν βιώνουμε ένα πολύ θετικό συναίσθημα;

"Δάκρυα χαράς": γιατί κλαίμε όταν βιώνουμε ένα πολύ θετικό συναίσθημα;

PsychologyNow Team

Η φράση "έκλαψε από τη χαρά του" ποτέ δεν έκανε και πολύ νόημα στην ψυχολόγο Οριάνα Άραγκον από το Πανεπιστήμιο του Yale. Αλλά μετά από τη διεξαγωγή μιας σειράς μελετών αυτών των φαινομενικά αταίριαστων εκφράσεων, τώρα καταλαβαίνει καλύτερα γιατί οι άνθρωποι κλαίνε, όταν είναι ευτυχισμένοι.


"Οι άνθρωποι μπορεί να αποκαθιστούν μία συναισθηματική ισορροπία μέσα από αυτές τις εκφράσεις" δήλωσε η Αραγκόν, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας που πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. "Αυτή η αντίδραση φαίνεται να συμβαίνει όταν οι άνθρωποι είναι συγκλονισμένοι με ισχυρά θετικά συναισθήματα και οι άνθρωποι που εκφράζονται έτσι, δείχνουν να επανέρχονται σε καλύτερη κατάσταση μέσα από αυτά τα έντονα συναισθήματα".

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανταπόκρισης σε μία θετική εμπειρία με ένα αρνητικό συναίσθημα.

Μία σύζυγος που κλαίει, όταν επανασυνδέεται με έναν στρατιώτη που επιστρέφει από τον πόλεμο. Τα νεαρά κορίτσια που ουρλιάζουν σε μια συναυλία του Justin Bieber και το ίδιο κάνουν και ορισμένοι ποδοσφαιριστές, μετά από την κατάκτηση ενός κυπέλου. Επίσης, η έκφραση αυτή δεν αφορά μόνο το κλάμα: είναι συνηθισμένο όταν μας δείχνουν πάρα πολύ χαριτωμένα μωρά που δεν βρίσκουμε λόγια να τα περιγράψουμε, ορισμένοι από εμάς δεν μπορούν να αντισταθούν και τσιμπάνε τα μάγουλά τους.

 "Έμεινα έκπληκτη γιατί κανείς δεν ρωτούσε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό", είπε.

Η Άραγκον και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Yale διεξήγαγαν έρευνες μέσα από αυτά τα σενάρια και μέτρησαν τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στα χαριτωμένα μωρά ή στις επανασυνδέσεις ανθρώπων. Διεπίστωσαν ότι τα άτομα που εξέφραζαν αρνητικές αντιδράσεις σε θετικές ειδήσεις ήταν σε θέση να μετριάσουν τα έντονα συναισθήματα πιο γρήγορα. Επίσης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι πιθανότερο να κλάψουν στην αποφοίτηση του παιδιού τους, είναι επίσης πιθανό να θέλουν να τσιμπήσουν τα μάγουλα ενός χαριτωμένου μωρού.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα ισχυρά αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν θετικές εκφράσεις. Για παράδειγμα το νευρικό γέλιο εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη ή τρομακτική κατάσταση και οι ψυχολόγοι έχουν δει ανθρώπους να χαμογελούν κατά τη διάρκεια ακραίας θλίψης.

"Αυτές οι νέες ανακαλύψεις αρχίζουν να εξηγούν κοινά πράγματα που πολλοί άνθρωποι κάνουν, αλλά δεν καταλαβαίνουν ακόμη και οι ίδιοι", δήλωσε η Άραγκον. "Οι ιδέες αυτές, διευρύνουν την κατανόηση μας στο πώς οι άνθρωποι εκφράζουν και ελέγχουν τα συναισθήματά τους, τα οποία συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με την ψυχική και σωματική υγεία, την ποιότητα των σχέσεων με τους άλλους, ακόμη και το πόσο καλά οι άνθρωποι δουλεύουν μαζί", είπε.


Πηγή: Yale News

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...