PsychologyNow Team

Είναι οι εξωστρεφείς πιο ευτυχισμένοι;

Είναι οι εξωστρεφείς πιο ευτυχισμένοι;

PsychologyNow Team

Πολυάριθμες μελέτες πάνω στην προσωπικότητα έχουν δείξει να επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο, όπου οι εξωστρεφείς τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους εσωστρεφείς. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μια δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι οι εξωστρεφείς είναι πιο ευτυχισμένοι, επειδή βρίσκουν τις διασκεδαστικές δραστηριότητες πιο ευχάριστες, σαν να έχουν ένα πιο αποτελεσματικό "σύστημα ευχαρίστησης" στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους εσωστρεφείς.


Μια νέα έρευνα βάζει την ιδέα αυτή σε δοκιμασία, και είναι μια από τις πρώτες που συγκρίνει τη στιγμιαία ευτυχία των εσωστρεφών και εξωστρεφών ατόμων σε απάντηση προς τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες της ζωής.

Οι Wido Oerlemans και Arnold Bakker πήραν 1.364 Ολλανδούς συμμετέχοντες (με μέσο όρο ηλικίας 45, το 86% ήταν γυναίκες) να συμπληρώσουν μια λεπτομερή αναδρομική καταγραφή μιας ή περισσότερων ημερών. Η έρευνα χρησιμοποίησε την “Day Reconstruction Method”, η οποία βάζει τους συμμετέχοντες να θυμηθούν τις δραστηριότητες της προηγούμενης ημέρας, σε χρονολογική σειρά, με ποιόν ήταν μαζί, τι έκαναν και πώς αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας. Με αυτόν τον τρόπο εξετάστηκαν συνολικά 5.595 ημέρες.

Μια βασική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι οι εξωστρεφείς ανέφεραν περισσότερη ευτυχία από ό,τι οι εσωστρεφείς κατά τη διάρκεια αυτών που οι ερευνητές όρισαν ως «κερδοφόρα» δραστηριότητα μετά απο προσπάθεια, όπως η άθληση και η άσκηση καθώς και οικονομικά προσοδοφόρες δραστηριότητες. Αντίθετα, δεν υπήρχε καμία διαφορά στην ευτυχία μεταξύ των εξωστρεφών και εσωστρεφών ατόμων κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούσαν μόνο μικρή προσπάθεια και ήταν μικρής σημασίας όσον αφορά την ευχάριστη, όπως το να βλέπουν τηλεόραση, να ακούνε μουσική, να χαλαρώνουν και να κάνουν ψώνια.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν το διάβασμα, ίσως τα εξωστρεφή άτομα φαίνεται να αντλούν περισσότερη απόλαυση από αυτή τη δραστηριότητα από ό,τι τα εσωστρεφή. Οι Oerlemans και Bakker πρότειναν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η ανάγνωση δεν γίνεται πάντα μόνο για την ευχαρίστηση, αλλά μπορεί επίσης να ολοκληρωθεί κατά την επιδίωξη μιας ανταμοιβής, όπως το να επιτύχει σε ένα ακαδημαϊκό μάθημα.

Βασισμένοι στο ευρύ πρότυπο ότι τα εξωστρεφή άτομα λαμβάνουν περισσότερη ευτυχία κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που έχουν κάποια ανταμοιβή, αλλά όχι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που προσφέρουν ευχαρίστηση, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι υφιστάμενες θεωρίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν είναι ότι τα εξωστρεφή άτομα έχουν ένα πιο ανταποκριτικό σύστημα ευχαρίστησης, αλλά μάλλον ότι έχουν ένα πιο ενεργό και ανταποκριθέν "σύστημα επιθυμίας".

Η εξωστρέφεια μέσα από την κοινωνική επαφή

Μια άλλη πτυχή της μελέτης αυτής είναι ότι βρέθηκε τα εξωστρεφή άτομα να αισθάνονται μεγαλύτερη ώθηση ευτυχίας (από ό,τι τα εσωστρεφή) όταν εκτελούν δραστηριότητες που έχουν κάποια ανταμοιβή με άλλους ανθρώπους και όχι μόνοι τους. Τα αποτελέσματα αυτά, έδειξαν επίσης ότι τα εξωστρεφή άτομα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριοτήτες που έχουν μια επιβράβευση από ότι τα εσωστρεφή και τείνουν να έχουν περισσότερη κοινωνική επαφή κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Όλο αυτό εξηγεί γιατί τα εξωστρεφή άτομα είναι πιο ευτυχισμένα από τα εσωστρεφή (ή τουλάχιστον λένε ότι είναι), αλλά αυτό δεν αποτελεί ολόκληρη την ιστορία. Ακόμη και μετά τον στατιστικό έλεγχο για το γεγονός ότι τα εξωστρεφή άτομα περνούν περισσότερο χρόνο με τους άλλους ανθρώπους και σε δραστηριότητες που έχουν μια επιβράβευση, παρέμεινε μια ισχυρή σχέση μεταξύ εξωστρέφειας και ευτυχίας.

"Τα εξωστρεφή άτομα, λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν και να περάσουν περισσότερο χρόνο κάνοντας δραστηριότητες που επιφέρουν κάποια επιβράβευση", είπαν οι ερευνητές . "Όταν το κάνουν, μπορούν επίσης να έχουν την αίσθηση μιας υψηλότερης ώθησης στη στιγμιαία ευτυχία, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εσωστρεφή άτομα. Αυτό εξηγεί εν μέρει την άμεση σχέση μεταξύ εξωστρέφειας και στιγμιαίας ευτυχίας".


Πηγή: EverydayHealth

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...