PsychologyNow Team

Η απαισιοδοξία μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά σας

Η απαισιοδοξία μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά σας

PsychologyNow Team

Μια απαισιόδοξη στάση ζωής, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, υποστηρίζει μια νέα μελέτη ενώ μια αισιόδοξη στάση μπορεί να μην έχει καμία επίδραση.


Φινλανδοί ερευνητές παρακολούθησαν 2.267 άνδρες και γυναίκες 52 έως 76 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης παρουσίασαν στους συμμετέχοντες έξι φράσεις και τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν, σε κλίμακα 0-4, το βαθμό που οι φράσεις αυτές ίσχυαν για τους ίδιους. Το κείμενο ήταν είτε θετικό (για παράδειγμα, «Σε αβέβαιους καιρούς, συνήθως περιμένω το καλύτερο») ή αρνητικό ( «Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά για μένα, θα πάει»). Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης των υποκειμένων, την πίεση του αίματος, μετρήσεις της γλυκόζης και άλλα προβλήματα υγείας και τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health.

Κατά τη διάρκεια 11 ετών παρακολούθησης, 122 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από στεφανιαία νόσο. Αφού ελέγχθηκαν σχετικά με το κάπνισμα, το διαβήτη και άλλους παράγοντες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν το υψηλότερο 1/4 των μετρήσεων στην απαισιοδοξία, είχαν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, από εκείνους με το χαμηλότερο 1/4. Αλλά το να είναι κανείς αισιόδοξος δεν είχε καμία επίδραση στα ποσοστά θανάτου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

«Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας μπορεί να κάνουν τη σωματική υγεία χειρότερη», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας, ο Δρ Mikko Pankalainen, ψυχίατρος στο Päijät-Häme Κεντρικό Νοσοκομείο στο Lahti, στη Φινλανδία. «Αν είστε απαισιόδοξος και έχετε κάποια προβλήματα υγείας, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να φροντίσετε τη σωματική σας υγεία»


Πηγή: nytimes.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...