psychologist-banner-2
banner2
thumb

Γιατί είναι σημαντική η επαφή “δέρμα με δέρμα” (skin to skin) του νεογέννητου με τον πατέρα;

- Οικογένεια και Παιδί
21 Σεπτεμβρίου 2022

Λίγο μετά τη γέννηση ενός μωρού, είναι όλο και πιο σύνηθες για τον πατέρα να ενθαρρύνεται να βάλει το νεογέννητο μωρό απευθείας στο στήθος του. Αυτή η επαφή “δέρμα με δέρμα” συχνά ονομάζεται “φροντίδα του καγκουρό”, καθώς μιμείται τον τρόπο με τον οποίο τα καγκουρό παρέχουν ζεστασιά και ασφάλεια στα μωρά τους .


Τι λένε τα στοιχεία της έρευνας για την «φροντίδα του καγκουρό» για τον πατέρα;

Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας δείχνει ότι η «φροντίδα του καγκουρό» έχει οφέλη τόσο για το μωρό όσο και για τους γονείς. Σε μία μελέτη όπου μετρήθηκαν τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και της αρτηριακής πίεσης σε νέους πατέρες διαπίστωσε ότι: Πατέρες που είχαν τα μωρά τους αγκαλιά στο στήθος τους παρουσίασαν σημαντική μείωση στις φυσιολογικές αντιδράσεις του στρες.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Ταϊβάν η οποία αφορούσε τους πατέρες και τα νεογνά, τα νεογέννητα μωρά δηλαδή, βρήκε οφέλη στο δέσιμο και την προσκόλληση: Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις θετικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων της δέρμα με δέρμα επαφής, στη συμπεριφορά των πατέρων όσον αφορά τη φροντίδα των βρεφών σχετικά με την εξερεύνηση, την ομιλία, το άγγιγμα και τη φροντίδα και την ενίσχυση της προσκόλλησης του πατέρα-νεογνού.

banner1

Μια ακόμη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας βρήκε πως: μελέτες ανέφεραν αρκετά θετικά οφέλη της φροντίδας καγκουρό για τους πατέρες, όπως είναι για παράδειγμα η αισθητή μείωση του άγχους, η προώθηση του πατρικού ρόλου και ο ενισχυμένος δεσμός πατέρα-βρέφους.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι «η φροντίδα του καγκουρό» βοηθά τους πατέρες να συνδεθούν και να δεθούν με το μωρό τους σε ένα περιβάλλον εντατικής θεραπείας. Αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση των πατέρων. Όπως ανέφερε ένας πατέρας: Νομίζω ότι μετά από όλο το άγχος που με κυριεύει καθημερινά, όταν κρατάω το μωρό στην αγκαλιά μου δέρμα με δέρμα, μπορώ πραγματικά να ηρεμήσω.

Κάθομαι και χαλαρώνω, μπορώ να αγκαλιάσω το παιδί μου και είναι απλά ένα μικρό μέρος από μία χαρούμενη στιγμή για μένα καθώς και γι’ αυτόν, να μην κάνω καμία δουλειά όλη την ώρα, να μην αγχώνομαι. Υπάρχουν πολλά πράγματα στο μυαλό μου όλη την ώρα, αλλά τότε έρχεται η ώρα να χαλαρώσουμε και να ρίξουμε τους ρυθμούς.

ShmantikhEpafhDerma e

Ένας άλλος πατέρας μας είπε: κουρνιάστηκε λίγο, πήρε τη μυρωδιά μου και μετά κυριολεκτικά αποκοιμήθηκε. Ήταν όμορφα. Ήταν πολύ παρήγορο και για το μωρό και για μένα.

Όπως το έθεσε ένας πατέρας: Φυσικά, μπορούν να ακούσουν τον χτύπο της καρδιάς μας και να νιώθουν ζεστασιά και ασφάλεια. Είμαστε κοντά με το μωρό μας και νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να οικοδομήσουμε μια σχέση από νωρίς.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι πατεράδες βρήκαν αυτή τη μέθοδο φροντίδας ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μπορεί να είναι χρονοβόρα.


Διαβάστε σχετικά: Το άγγιγμα στην παιδική ηλικία είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου


Συμμετοχή και των δύο γονέων

Μια μελέτη σημείωσε ότι οι πατέρες μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται σαν απλοί παρατηρητές όταν έρχεται ένα νεογέννητο στη καθημερινότητά τους.

Η ενθάρρυνση και η εκπαίδευση των πατέρων να παρέχουν «φροντίδα καγκουρό» είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να εμπλακούν και να οικοδομήσουν μια υγιή σχέση με τα παιδιά τους. Και αν ένας τοκετός με καισαρική καθιστά δύσκολο για τη μητέρα να έχει απευθείας επαφή με το μωρό της, ο πατέρας είναι το επόμενο καλύτερο πρόσωπο για να το κάνει, καθώς η μητέρα δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα

Υπάρχει ανάγκη για ευρύτερη έρευνα σε αυτά τα θέματα, ειδικά γύρω από τις εμπειρίες των πατέρων με διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα και άλλων γονέων που δεν γεννούν.

Αλλά η ερευνητική βιβλιογραφία για τη λεγόμενη «φροντίδα καγκουρό» δείχνει ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τους μπαμπάδες και τους γονείς που δεν γεννούν να είναι κοντά στο μωρό όταν γεννιέται. Όπως κατέληξε η μελέτη, στο σκληρό θα έλεγε κανείς περιβάλλον της μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών, η «φροντίδα καγκουρό» μπορεί να λειτουργήσει «ως σιωπηλή εκδήλωση αγάπης».


Mar Dar
Απόδοση: Μαρούσα Δαρεμά, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια