PsychologyNow Team

Το τραύμα της παιδικής ηλικίας επηρεάζει τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο χρήσης ουσιών στην εφηβεία

Το τραύμα της παιδικής ηλικίας επηρεάζει τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο χρήσης ουσιών στην εφηβεία

PsychologyNow Team

Όσο πιο έγκαιρα γίνεται η παρέμβαση, υπάρχει ελπίδα για τα παιδιά.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Development & Psychopathology Journal, αναφέρει ότι οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας όπως η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση και η φυλάκιση των γονέων, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνουν τον κίνδυνο χρήσης ουσιών κατά την εφηβεία.

Η μελέτη παρακολούθησε 465 παιδιά που αντιμετώπιζαν διάφορες δυσκολίες, ξεκινώντας από την ηλικία των 3-5 ετών και τους ακολούθησαν μέχρι την πρώιμη εφηβεία. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να κατανοήσουν γιατί τα παιδιά που εκτίθενται σε δυσκολίες κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, είναι πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ουσιών αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία των εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με τον έλεγχο των παρορμήσεων. Οι δυσκολίες των παιδιών στη ρύθμιση των παρορμήσεών τους, οδηγούν σε αυξημένες αποκλίνουσες συμπεριφορές, όπως κλοπή και επιθετικότητα στην πρώιμη εφηβεία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την κατανάλωση οινοπνεύματος, τσιγάρων και ναρκωτικών στα τέλη της εφηβικής ηλικίας.

Η κατανόηση των πρόωρων ουδών στα μεταγενέστερα προβλήματα συμπεριφοράς και χρήσης ουσιών, μπορεί να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων προληπτικών παρεμβάσεων, δήλωσαν οι ερευνητές. Όταν καταλαβαίνουμε τις εμπειρίες που διαμορφώνουν τις συμπεριφορές ενός ατόμου, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία αντί για τα συμπτώματα για να συμβάλουμε στη διαρκή υγεία και ευημερία.

Στη μελέτη, το 88% των συμμετεχόντων ήταν παρόντες όταν οι γονείς τους χτυπούσαν ο ένας τον άλλο, το 62% δεν είχε αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς και το 55% τιμωρούνταν ή κακοποιούνταν σωματικά.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι η έγκαιρη παρέμβαση στα παιδιά που εκτίθενται σε τραύμα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να προληφθεί η κατεύθυνσή τους προς τη χρήση ουσιών, συμπλήρωσαν. Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που εστιάζουν στη βελτίωση της αυτορρύθμισης, μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα αυτά τα παιδιά.


Πηγή: Childhood adversity, externalizing behavior, and substance use in adolescence: Mediating effects of anterior cingulate cortex activation during inhibitory errors.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...