Όταν συζητάμε για άτομα με επικίνδυνη συμπεριφορά, σπάνια φέρνουμε στο μυαλό μας εικόνες παιδιών. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τέτοια χαρακτηριστικά και στα παιδιά, με σκοπό να τα αναγνωρίζουμε το συντομότερο δυνατόν.
Συχνά στα δικαστήρια ανηλίκων, καταφθάνουν νεαρά παιδιά που έχουν εμπλακεί σε βίαια περιστατικά. Τέτοια περιστατικά έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο.
Στην Ιαπωνία, ένα 11χρονο κορίτσι τραυμάτισε θανάσιμα ένα συμμαθητή, και επέστρεψε στην τάξη της ήρεμη. Τέτοια παραδείγματα δεν είναι πολύ συχνά, ωστόσο δημιουργούν μια ανησυχία σε γονείς, ειδικούς ψυχικής υγείας και νομικούς, καθώς πράγματι κάποια παιδιά μπορεί να δράσουν επικίνδυνα.
Σε ποια ηλικία παρατηρείται;
Παράλληλα με τις επίσημες διαγνώσεις βάσει DSM-5 και τις αναφορές από μονάδες υγείας που περιγράφουν τους τύπους των πιο συχνών διαταραχών, οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να καθορίσουν σε ποια ηλικία μπορούν να εξεταστούν τα παιδιά και να διαγνωστούν ως «επικίνδυνα».
Οι Πώλ Τίφιν και Κάρολ Κάπλαν διερεύνησαν τους παράγοντες επικινδυνότητας που παρουσίαζαν νεαρά άτομα στην εργασία τους «Dangerous Children: Assessment and Management of Risk». Αρχικά, ξεκινούν την αναφορά τους στο αυξανόμενο ποσοστό παιδιών που παρουσιάζουν πιθανή επικίνδυνη συμπεριφορά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γονέων τους.
Ανάμεσα σε άλλες παρατηρήσεις για τη σύνδεση των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και της επικίνδυνης συμπεριφοράς, οι Τίφιν και Κάπλαν σημειώνουν πως τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά φαίνονται μέσω μιας συνέντευξης ή από τα άτομα που περιβάλλουν το παιδί. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν πως στοιχεία σαδισμού στα παιδιά φαίνονται ορισμένες φορές μέσω συμπεριφορών, όπως επιθετικότητας στα άλλα παιδιά ή στα ζώα. Επίσης η στάση αυτή προς τα ζώα, σχετίζεται με πρώιμη πρόγνωση Διαταραχής Διαγωγής.
Παρατήρησαν τέλος, πως παρορμητικά χαρακτηριστικά μπορεί να αυξάνουν το κίνδυνο τα παιδιά να επιδοθούν αργότερα σε αντικοινωνικές πράξεις, αιτιολογώντας πως αυτά τα παιδιά τείνουν να δρουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες.
Διαβάστε σχετικά: Η επιθετικότητα στα παιδιά και τους εφήβους
Διαχείριση Επιθετικότητας στα Μικρά Παιδιά
Οι επαγγελματίες και ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα, εστιάζουν στη δημιουργία εργαλείων που μετρούν την επικινδυνότητα ώστε να εντοπίσουν πιθανά άτομα με βίαιη συμπεριφορά, ενώ οι κλινικοί και ειδικοί ψυχικής υγείας καθώς και οι γονείς προσφέρουν πρακτικές ιδέες. Τα θέματα ψυχικής υγείας είναι εξορισμού περίπλοκα στην ανάλυση τους, ωστόσο οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.
Πρότυπα Συμπεριφοράς: Τα παιδιά ακούν αυτά που λέμε, αλλά μιμούνται αυτά που κάνουμε. Αν κάποιος δείχνει συγκροτημένος, με παραγωγικές μεθόδους διαχείρισης του άγχους και του θυμού είναι ένας καλός τρόπος να αποτελέσει πρότυπο για ένα παιδί. Οι διαπληκτισμοί λύνονται πολύ ευκολότερα όταν υπάρχει ηρεμία, παρά με ξεσπάσματα συναισθηματικά ή αλληλοκατηγορίες.
Να μιλάς τη σωστή στιγμή: Πολλοί γονείς θα σκεφτούν τη δύναμη της επικοινωνίας ακόμα και με τα πολύ μικρά παιδιά. Όπως και στις διαφωνίες ενηλίκων, ο σωστός χρόνος παίζει ρόλο. Η πιο αποδοτική επικοινωνία συμβαίνει όταν τα πνεύματα καταλαγιάζουν. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αντιδράσετε εν θερμώ. Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον που θα ευνοήσουν και τους γονείς να καταλάβουν τι πραγματικά βιώνει το παιδί.
Επιβραβεύστε την καλή Συμπεριφορά. Αυτό το κίνητρο συχνά ξεχνιέται από τους γονείς που μπερδεύονται από τον κίνδυνο που προκαλεί η έκρηξη θυμού στα παιδιά και εστιάζουν σε αυτό. Παρόλα αυτά, η επιβράβευση θετικών συμπεριφορών είναι σκόπιμη, στρατηγική μέθοδος που εξισορροπεί τα κίνητρα του παιδιού.
Επικοινωνήστε με τους σωστούς ειδικούς επαγγελματίες. Εάν ένα παιδί συμπεριφέρεται με τρόπο ακατάλληλο για την ηλικία του, οι γονείς πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό. Οι σύμβουλοι παιδιών και ψυχικής υγείας προσφέρουν υπηρεσίες και συμβουλές προσαρμοσμένες στο κάθε παιδί και στα θέματα που παρουσιάζει.
Γονείς που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες δεν είναι οι μόνοι. Ευτυχώς, υπάρχει βοήθεια που καλλιεργεί ασφαλές, περιβάλλον και αγαπημένες σχέσεις.
Απόδοση Ναταλία Παπακώστα – Ψυχολόγος MSc
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*