PsychologyNow Team

Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου: Προστατέψετε την παιδική ηλικία!

Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου: Προστατέψετε την παιδική ηλικία!

PsychologyNow Team
δικαιώματα παιδιού παιδική ηλικία προστασία

Το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ευρώπης είναι παιδιά. Σήμερα, 20 Νοεμβρίου, χαρακτηρίστηκε ως η Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία 'Eνωσης Ψυχολόγων (EFPA) ενθαρρύνει τους 36 εθνικούς συλλόγους-μέλη της, να μιλήσουν και να μοιραστούν την ψυχολογική γνώση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και την ευημερία τους.


Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Το 1954, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέστησε όλες οι χώρες να έχουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού αφιερωμένη στην προώθηση των ιδεωδών και των στόχων του Καταστατικού και την ευημερία των παιδιών όλου του κόσμου. Η ημερομηνία 20 Νοεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία η Συνέλευση ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το 1989.

Η Διακήρυξη αναφέρει ότι ''Το παιδί θα απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία, και θα του δίνονται ευκαιρίες και παροχές, από το νόμο και από άλλα μέσα, για να του επιτρέψουν να αναπτυχθεί σωματικά, διανοητικά, ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά, με έναν υγιή και φυσιολογικό τρόπο και σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Στην ψήφιση των νόμων για το σκοπό αυτό, το συμφέρον του παιδιού πρέπει να είναι η πρωταρχική μέριμνα".

Σε έναν κόσμο όπου υπάρχει μείωση του ποσοστού θνησιμότητας, αύξηση της σχολικής φοίτησης και αυξημένη ευαισθητοποίηση για τις ανάγκες των παιδιών, ακόμα πάρα πολλά παιδιά γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, κακοποιούνται και στερούνται τις πιο θεμελιώδης ανάγκες και δικαιώματα. Αυτό το έτος, το 2014, η Task Force για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της EFPA γιορτάζει την 55η επέτειο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την 25η επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και παίρνει αυτή την ημέρα για να ενθαρρύνει όλους τους εθνικούς συλλόγους-μέλη της να μιλήσουν και να μοιραστούν την ψυχολογική γνώση προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού και την ευημερία τους.

Η υγιής ανάπτυξη στηρίζεται στην ευαίσθητη φροντίδα και το αίσθημα ασφάλειας. Οι ανεπιθύμητες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα: νευροβιολογικό, ψυχολογικό, συμπεριφορικό και κοινωνικό. Ως εκ τούτου, ο καθηγητής Robert Roe, πρόεδρος της EFPA δηλώνει ότι η προστασία των παιδιών και η προώθηση της υγιούς παιδικής ηλικίας πρέπει να είναι μια πρωταρχική προτεραιότητα για όλους τους ψυχολόγους.

Ο Roe εξηγεί: «Σε ένα επαγγελματικό ψυχολογικό πλαίσιο μπορούμε να συμβάλουμε στην υπεράσπιση και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών με την ενεργή ενσωμάτωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού στην ψυχολογική πρακτική. Αντίθετα, η ψυχολογική γνώση μπορεί να γεμίσει τη Σύμβαση και την κεντρική αρχή του μείζονος συμφέροντος του παιδιού με θεωρία, αποδείξεις και ουσία».


Πηγή: efpa.eu

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...