PsychologyNow Team

Γιατί τα παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για αυτό;

Γιατί τα παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για αυτό;

PsychologyNow Team
παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο
Image credit: freepik/ freepik.com

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς.


Πολλές οικογένειες μπορεί να προβληματίζονται με την καινούρια χρονιά αν θα πρέπει να συνεχίσει το παιδί τους στην αθλητική δραστηριότητα. Από την άλλη πολλοί γονείς διαπιστώνουν ότι το παιδί τους, τους ανακοινώνει ότι θα ήθελε να εγκαταλείψει το γνωστό του άθλημα.

Ο σύζυγός μου και εγώ αντιμετωπίσαμε αυτό το δίλημμα πέρυσι, όταν ο εννιάχρονος γιος μας ήθελε να εγκαταλείψει το nippers (ναυαγοσωστικό junior surf). Η απόφασή του αυτή, μας προκάλεσε έντονα συναισθήματα για μια χρονιά, όπου αντιμετωπίζαμε τον εβδομαδιαίο «φόβο της εγκατάλειψης», μόνο και μόνο για να τον δούμε μετά την προπόνηση χαρούμενο γεμάτο χαμόγελα και να μας λέει ιστορίες.

Δεδομένου του τεράστιου όγκου ερευνών που δείχνουν τα οφέλη του οργανωμένου αθλητισμού για τα παιδιά, δεν είναι πάντα εύκολο για τους γονείς να συμφωνήσουν αμέσως όταν το παιδί τους θέλει να σταματήσει.

Τι μας λέει λοιπόν η έρευνα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό και πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι γονείς;

Γιατί τα παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό;

Τα ποσοστά συμμετοχής στον οργανωμένο αθλητισμό τείνουν να κορυφώνονται προς το τέλος του δημοτικού σχολείου και υπάρχει σημαντική μείωση της συμμετοχής κατά την εφηβεία.

Οι λόγοι εγκατάλειψης ενός αθλήματος στην εφηβεία περιλαμβάνουν την εστίαση σε ένα άθλημα έναντι άλλων ή την προτεραιότητα συμμετοχής σε άλλες δραστηριότητες (όπως η σχολική εργασία, η εργασία ή η κοινωνικοποίηση).

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των παιδιών να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό είναι η πίεση από άλλους (γονείς, προπονητές και συνομηλίκους).

Οι προσδοκίες, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των ενηλίκων μπορούν να ξινίσουν ακούσια τις εμπειρίες των παιδιών από τον αθλητισμό. Η πίεση αυτή μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως μη ρεαλιστικά υψηλές προσδοκίες, έμφαση στη νίκη, έντονες συζητήσεις μετά τον αγώνα και επικριτικά σχόλια.

Η αντιλαμβανόμενη πίεση από τους ενήλικες σχετίζεται με μερικούς από τους κύριους λόγους που τα παιδιά αναφέρουν για να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό: δεν διασκεδάζουν, βαριούνται ή αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά πετυχημένα.

Ποια είναι τα οφέλη του αθλητισμού για τα παιδιά;

Όταν το παιδί σας λέει ότι θέλει να εγκαταλείψει το άθλημά του, σκεφτείτε τι διακυβεύεται και ίσως και να το συζητήσετε μαζί του.

Εκτός από την προαγωγή της υγείας και της φυσικής κατάστασης, ο οργανωμένος αθλητισμός χτίζει αναπτυξιακές δεξιότητες και ικανότητες στους νέους.

Πολλοί γονείς βλέπουν στον αθλητισμό την ευκαιρία για τη δημιουργία κρίσιμων δεξιοτήτων ζωής -όπως η ομαδική εργασία, η ανθεκτικότητα, η αντιμετώπιση της απογοήτευσης και της αποτυχίας, η επίλυση συγκρούσεων και ο καθορισμός στόχων- και είναι ένας σημαντικός λόγος για να εγγράψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός μπορεί επίσης να προωθήσει την κοινωνική σύνδεση των παιδιών και των οικογενειών τους, συμβάλλοντας στην αίσθηση του ανήκειν και της κοινωνικής ταυτότητας.

Αυτή η κοινωνική σύνδεση από τον αθλητισμό μπορεί να προάγει την ψυχική υγεία των παιδιών, συμβάλλοντας στην προστασία από θέματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Μια διαχρονική αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εγκαταλείπουν τον αθλητισμό μεταξύ οκτώ και δέκα ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνα που συνεχίζουν τον αθλητισμό.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα στα παιδιά σας


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όταν ένα παιδί θέλει να σταματήσει;

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και η απάντηση θα διαμορφωθεί από παράγοντες που αφορούν αποκλειστικά το παιδί και την περίπτωσή του. Ακολουθούν όμως ορισμένες στρατηγικές:

1. Μιλήστε στο παιδί σας

Ρωτήστε το τι δεν του αρέσει στο άθλημα. Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να αλλάξει για να συνεχίσουν; Θα έκανε τη διαφορά η αλλαγή ομάδας ή η αλλαγή σε χαμηλότερη κατηγορία;

Θα μπορούσατε να δοκιμάσει ξανά το συγκεκριμένο άθλημα και να συμφωνήσετε να επανεξετάσετε τα πράγματα μετά από ένα μήνα.

Ρωτήστε τι τους αρέσει στο άθλημα. Αυτό τα βοηθάει να μετατοπίσουν τη σκέψη τους στο τι είναι διασκεδαστικό σε αυτό και τι μπορεί να τους λείψει αν σταματήσουν.

Αν το παιδί σας δεν μπορεί να αναφέρει κάτι που του αρέσει, αυτό μπορεί να είναι η κόκκινη σημαία που χρειάζεστε για να πειστείτε ότι αυτό το άθλημα δεν είναι γι' αυτό.

2. Αναλογιστείτε τη δική σας συμπεριφορά

Σκεφτείτε τις δικές σας ελπίδες και προσδοκίες. Είναι πιθανό να ασκείτε υπερβολική πίεση στο παιδί σας;

Ενημερώστε το παιδί σας ότι μπορεί να μιλά ανοιχτά μαζί σας αν νιώθει ότι το πιέζετε. Ίσως χρειαστεί να συνεργαστείτε με το σύντροφό σας ή άλλους ενήλικες στη ζωή του παιδιού για να καταλήξετε σε ένα σχέδιο μείωσης των προσδοκιών ή της συμπεριφοράς σας γύρω από τον αθλητισμό των παιδιών.

3. Εξετάστε άλλες επιλογές

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Κάποια απολαμβάνουν τον ανταγωνισμό και τις επιδόσεις, άλλα τα βρίσκουν αγχωτικά και ενοχλητικά. Άλλα πάλι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το αν θα κερδίσουν ή θα χάσουν.

Τα περισσότερα παιδιά, όμως, απολαμβάνουν την προσωπική τους επίδοση και την ευκαιρία που τους παρέχει ο αθλητισμός να προκαλέσουν τον εαυτό τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Οπότε, αν το παλιό άθλημα δεν ενδιαφέρει πια το παιδί σας, σκεφτείτε να αναζητήσετε κάτι διαφορετικό. Πολλές δραστηριότητες αναπτύσσουν τη φυσική κατάσταση και την αίσθηση της επίτευξης αλλά δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα ανταγωνισμό.

Η έναρξη μιας νέας αθλητικής σεζόν παρέχει την ευκαιρία να αναλογιστείτε το παρελθόν και το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μια θετική αθλητική εμπειρία.

Άλλωστε, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι τα παιδιά μας να αποκτήσουν μια δια βίου απόλαυση της σωματικής δραστηριότητας, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τα οφέλη της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας στην ενήλικη ζωή τους.


Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...