Σωτηρία Κάκου

Πως να μετατρέψετε τα ψώνια με τα παιδιά σας, σε μια δραστηριότητα οικογενειακής ανάπτυξης

Πως να μετατρέψετε τα ψώνια με τα παιδιά σας, σε μια δραστηριότητα οικογενειακής ανάπτυξης

Σωτηρία Κάκου
μια οικογένεια μετατρέπει τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ σε παιχνίδι
Image credit: Gustavo Fring / pexels.com

Πόσο γρήγορα φτάνει για εσάς η μέρα για τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ-μάρκετ; Και είναι πράγματι, τα ψώνια αυτά μια καθαρά διαδικαστική δραστηριότητα;


Ο γνωστός σκακιστής Robert Byrne έλεγε πως ο σκοπός της ζωής είναι μια ζωή με σκοπό. Το παρόν άρθρο, λοιπόν, στόχο έχει να σας δώσει μια άλλη οπτική πραγμάτων μέσα από μια τόσο απλή και καθημερινή δραστηριότητα όπως είναι τα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ. Να σας δώσει τον σκοπό.

Γονείς και παιδιά εν δράσει, λοιπόν. Μην σας πανικοβάλλει! Μπορεί να γίνει μια όμορφη βόλτα που θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε, να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας και φυσικά να κάνετε τις δουλειές σας. Τα παιδιά σας από την πλευρά τους, μπορούν να μάθουν με έναν πιο ευχάριστο τρόπο να είναι υπεύθυνα, να οργανώνουν μια δραστηριότητα, να παρατηρούν, να διαβάζουν και να γράφουν ενίοτε ενώ θα βοηθηθούν βελτιώνοντας το λεξιλόγιο και τις μαθηματικές τους ικανότητες.

Πάμε να δούμε πως θα γίνει αυτό με 5 απλά βήματα:


Διαβάστε σχετικά: Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά


1. Λίστα

Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι, φτιάξτε παρέα μια λίστα με όλα εκείνα που θα χρειαστεί να αγοράσετε. Ανοίξτε μαζί τα ντουλάπια και το ψυγείο, βρείτε παρέα τι λείπει και γράψτε από κοινού σε ένα χαρτί όλα όσα σας χρειάζονται. Καλό είναι ήδη από το σπίτι το παιδί να είναι ενήμερο πως δε θα αγοράσετε τίποτα περισσότερο από αυτά που είναι στην λίστα σας.

Μόλις δώσατε ένα πολύ καλό μάθημα στο παιδί σας σχετικά με την οργάνωση, την καταγραφή αναγκών, την συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο θέμα συζήτησης αλλά ανησυχήσατε και το κατηγοριοποιημένο λεξιλόγιο του διαχωρίζοντας τα τρόφιμα από τα απορρυπαντικά κτλ.

2. Καρότσι

Αντί να βάλετε το παιδί μέσα στο καρότσι και να γυρνάτε παρέα στους διαδρόμους, ορίστε το βοηθό σας. Περπατήστε μαζί στους διαδρόμους για να μάθει να προσανατολίζεται στο χώρο και να αρχίσει να θυμάται που βρίσκεται το κάθε τι στα ράφια ενισχύοντας για μια ακόμα φορά την ομαδοποίηση των προϊόντων.

Αν αυτό φαντάζει δύσκολο όπως σε περιπτώσεις παιδιών μικρής ηλικίας ή παιδιών με κινητικές δυσκολίες, μπορεί το παιδί να σας καθοδηγεί μέσα από την καρότσι του. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αφού και πάλι θα βάλει σε εφαρμογή όλες τις τοπικές έννοιες που γνωρίζει (δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, ανάμεσα).

3. Λέξεις

Δώστε στο παιδί σας λέξεις! Οι περισσότεροι κατακτούμε αυτόνομα την δεξιότητα του προφορικού λόγου και τον εμπλουτισμό αυτού. Ωστόσο, δεν μαθαίνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο ή από την πρώτη φορά. Η βόλτα αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το παιδί σας να ταυτίσει απλές καθημερινές λέξεις με πραγματικές εικόνες.

Στην πράξη; Ζητήστε του, για παράδειγμα, να βάλει στην χάρτινη σακούλα 3 πράσινα αγγούρια, ζητήστε του να βάλει 5 κόκκινα μήλα μέσα σε μια σακούλα, πείτε του να σας δώσει το μεγάλο κουτί με τις χαρτοπετσέτες από το 2ο ράφι, να βρει και να σας δείξει τα πεπόνια για να αγοράστε 1-2 κ.α. Δώστε του την ευκαιρία να μάθει μέσα από τον ρόλο του βασικού βοηθού σας.

4. Μαθηματικές πράξεις

Τι πιο ευχάριστο να μάθει να υπολογίζει χωρίς να χρειάζεται να κάνει αυτά τα ‘βαρετά’ μαθηματικά μέσα σε μια τάξη; Όταν φτάσετε στο ταμείο ρωτήστε το παιδί σας πόσες σακούλες υπάρχουν μέσα στο καρότσι σας ή πόσες σακούλες βάλατε μέσα στο αυτοκίνητο ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία την πρόσθεσης αντικειμένων.

Ζητήστε του να βρει πόσες σακούλες θα ήταν δίκαιο να κρατήσει ο καθένας σας (διαίρεση). Να βγάλει ίσως τα 3 μήλα από την σακούλα γιατί ‘πήρατε πολλά’ και να σας πει πόσα έμειναν (αφαίρεση). Δώστε στα μαθηματικά την θέση που τους αρμόζει.


Διαβάστε σχετικά: Πως να δημιουργήσουμε καλές οικογενειακές σχέσεις


5. Μαθαίνω τα όρια

Δεν είναι λίγες οι φορές που σαν γονείς νιώθετε ότι κάτι δε το κάνετε σωστά και γι’ αυτό το παιδί σας δεν είναι αυτάρκης. Φοβάστε πως το να μπείτε σε ένα πολυκατάστημα ή σε ένα σούπερ-μάρκετ θα καταλήξει σε καυγά για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να αγοράστε.

Και πάλι, η δραστηριότητα αυτή από την αρχή της μέχρι και το τέλος της δίνει στο παιδί σας την ευκαιρία να οριοθετήσει τον εαυτό του, από μόνο του. Η λίστα που εξαρχής έχετε ορίσει καθώς και η αίσθηση πως δε είναι ‘μωρό’ αλλά ένας βοηθός περιορίζει τον παρορμητισμό που μπορεί να εμφανιστεί μπροστά σε μια λιχουδιά.

Είναι πολύ σημαντική η κοινή καθημερινή επαφή με το παιδί σας. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι πολλές ώρες εργασίας αλλά πολλές φορές και η αίσθηση πως έχουμε στερέψει από ιδέες, πως δεν ξέρουμε τον τρόπο για να προσεγγίσουμε τα παιδιά, μας απομακρύνει από το να κάνουμε τα πιο απλά πιο ουσιαστικά.

Το παιδί μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα αποκτήσει δεξιότητες για την καθημερινή ζωή αλλά θα περάσει και πολύτιμο χρόνο με τους γονείς του. Θα είναι πλέον στα μάτια σας ένας πραγματικός βοηθός που ακόμα και στις καθημερινές ρουτίνες μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Εμπιστευτείτε τα και μην ξεχνάτε να τα επιβραβεύεται για κάθε τους προσπάθεια, όχι μόνο σε κάθε επιτυχία! Καλά ψώνια!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...