banner2
banner2
thumb

Πώς να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας

- Γονείς
27 Ιουλίου 2021

Η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας είναι σημαντική. Τα παιδιά είναι συνήθως γενναιόδωρα και συγχωρούν πολύ περισσότερα λάθη από ό,τι ένας ενήλικας. Ωστόσο, θα χάσετε εντελώς την εμπιστοσύνη τους εάν δεν τηρείτε ορισμένες βασικές αρχές.


Η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας είναι σημαντική, καθώς αυτό επηρεάζει την επίδραση που μπορείτε να έχετε στην ανάπτυξή τους. Η πρώτη δυσκολία στην απόκτηση της εμπιστοσύνης των παιδιών σχετίζεται με τον ίδιο τον ορισμό της. Δεν έχει να κάνει με το να σας λένε τα πάντα ή να είναι φίλοι σας, αλλά με το να αντιλαμβάνονται ότι είστε κάποιος στον οποίο μπορούν να βασιστούν και να μοιραστούν μαζί του αυτό που πρέπει και όταν πρέπει.

Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει με τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, με τη βεβαιότητα ότι και οι δύο θα τις τηρήσουν. Έχει να κάνει με την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών και τη βεβαιότητα ότι αυτές οι πληροφορίες δεν θα βγουν έξω από τα όρια της σχέσης.

banner1

Έτσι, πρέπει να ξεκινήσετε με σεβασμό για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των παιδιών σας, αναγνωρίζοντας πως είναι άτομα με δικές τους απόψεις. Πρέπει, επίσης, να τους επιτρέψετε να αισθάνονται ευάλωτα και να κατανοούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν.

Η αρχή της αγάπης είναι η θέληση να αφήσουμε αυτούς που αγαπάμε να είναι απόλυτα ο εαυτός τους, να μην προσπαθούμε να τους αλλάξουμε για να μας μοιάζουν. Αν, αγαπώντας τους, δεν αγαπάμε αυτό που είναι, αλλά μόνο την πιθανή ομοιότητά τους με εμάς, τότε δεν τους αγαπάμε: αγαπάμε μόνο την αντανάκλαση του εαυτού μας που βλέπουμε σε αυτούς.

Ο σεβασμός είναι απαραίτητος για μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας

Οι γονείς και τα παιδιά έχουν άνιση σχέση. Οι πρώτοι θέτουν τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές και λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Οι τελευταίοι θα πρέπει μεν να εκφράζονται και να έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις και τις διαφορετικές απόψεις τους, ωστόσο, τελικά, πρέπει να υπακούσουν στους γονείς τους.

Είναι σημαντικό όμως για τα παιδιά να έχουν μια σταθερή φιγούρα εξουσίας. Δεν χρειάζονται έναν φίλο που βάζει τον εαυτό του στο επίπεδό τους, αλλά ένα πρότυπο και οδηγό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να χτίσετε όσο τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς θα είναι δύσκολο να το κάνετε αργότερα.

Πώς σας βοηθά αυτό να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας;

Ένα παιδί περιμένει από τους γονείς του να είναι ικανοί να οδηγήσουν την οικογενειακή σχέση και έχει την ανάγκη να τους εμπιστεύεται, ακόμα κι αν κάνουν κάποια λάθη.

Αυτό κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή, ενώ δημιουργεί τα θεμέλια για να εμπιστεύονται αργότερα και τον εαυτό τους.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να κατανοήσει και να εκφράσει τα δύσκολα συναισθήματα


Χρόνος, προσοχή και ενίσχυση

Ο γονιός είναι μόνο ένας οδηγός, όχι δικαστής. Το παιδί εκτιμά την αποδοχή του και αναγνωρίζει την προσπάθεια και τις ικανότητές του. Στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρά του παιδιού είναι να κερδίσει αυτή την αναγνώριση.

Επομένως, οι γονείς θα πρέπει να επισημαίνουν και να διορθώνουν τα λάθη των παιδιών με αγάπη και με την υγιή πρόθεση να τα βοηθήσουν να βελτιωθούν. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει θετική ανταπόκριση από τα παιδιά.

Είναι επίσης σημαντικό να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σας και να προωθείτε ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούν να τους διδάξουν κάτι. Ο διάλογος δεν χρειάζεται να έχει προτεραιότητα σε αυτόν τον κοινό χρόνο.

Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τα παιδιά σας είναι να παρακολουθήσετε το πώς ενεργούν, τις αποφάσεις που παίρνουν, ακόμη και μερικά από τα πράγματα που εκφράζουν. Δεν θέλετε, φυσικά, να είστε σαν εκείνους τους γονείς που πιστεύουν ότι ο κοινός χρόνος είναι η τέλεια στιγμή για να ανακρίνετε τα παιδιά σας για τα πάντα.

Σεβασμός της ιδιωτικής τους ζωής: απαραίτητος για μια σχέση εμπιστοσύνης

Το να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας. Φυσικά, δεν εννοούμε να μοιράζεστε τις πιο προσωπικές λεπτομέρειες, όπως θα κάνατε με κάποιον φίλο της ηλικίας σας.

Ωστόσο, μπορείτε να πείτε στα παιδιά πώς αισθάνεστε, τι σας αρέσει, τι θέλετε και τι σας ανησυχεί. Είναι σημαντικό να έχετε μια ανοιχτή επικοινωνία. Τα παιδιά σας σίγουρα θα θέλουν να κρατήσουν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους, και αυτό δεν πειράζει καθόλου. Πρέπει να ξέρουν ότι είστε πρόθυμος να ακούσετε όταν θέλουν να μιλήσουν, και ότι μπορούν να βασιστούν σε σας, αν σας χρειαστούν.

Διαχειριστείτε τις δύσκολες στιγμές με σύνεση

Οι κρίσεις είναι μεγάλες ευκαιρίες για να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας. Όμως, να θυμάστε: τα παιδιά σας μπορούν να εμπιστευτούν μόνο κάποιον που εκπληρώνει τις υποσχέσεις του και κρατά ορισμένα προσωπικά πράγματα για τον εαυτό του.

Για παράδειγμα, ένας γονέας που πανικοβάλλεται όταν αντιμετωπίζει προβλήματα ή ανακρίνει τα παιδιά του σε δύσκολες στιγμές, μπορεί μέσα σε μια στιγμή να χάσει την εμπιστοσύνη που κόπιασε τόσο για να χτίσει. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να βασίζονται στους γονείς τους σε δύσκολες στιγμές.

Εν ολίγοις, αν ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, πιθανότατα τα παιδιά σας δεν θα αποστασιοποιηθούν και θα διατηρήσουν σε υγιή και αναμενόμενα πλαίσια την προσπάθειά τους για αυτονομία κατά τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων. Τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης γονέα-παιδιού θα πρέπει να τίθενται νωρίς.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια