thumb

H γονεϊκή ανατροφή αποτελεί δείκτη πρόβλεψης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών

- Γονείς
22 Ιανουαρίου 2020

Η γονεϊκή ανατροφή, και όχι μόνο τα γονίδια, συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιθετικότητας και των επισφαλών ανάλγητων-ασυγκίνητων χαρακτηριστικών.


Η μειωμένη γονεϊκή ζεστασιά και η αυξημένη σκληρότητα στο οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζουν το βαθμό επιθετικότητας των παιδιών, καθώς και τυχόν έλλειψη ενσυναίσθησης και ηθικών αρχών, ένα σύνολο χαρακτηριστικών, γνωστά ως ανάλγητα-ασυγκίνητα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

banner1

Σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 227 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων, με επικεφαλής την ψυχολόγο Ρεμπέκα Γουόλερ, η ερευνητική ομάδα των ψυχολόγων ανέλυσε μικρές διαφορές αναφορικά με την ανατροφή που βίωνε κάθε δίδυμος/η, για να διαπιστώσει αν αυτές οι διαφορές προέβλεπαν την πιθανότητα εμφάνισης αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Ανακάλυψαν ότι το παιδί που βίωνε αυστηρότερη ή σκληρότερη συμπεριφορά και λιγότερη συναισθηματική ζεστασιά από τους γονείς του, είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει επιθετικότητα και ανάλγητα-ασυγκίνητα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Ρ. Γουόλερ, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια: Μέρος της αρχικής έρευνας στα ανάλγητα-ασυγκίνητα χαρακτηριστικά εστίασε στις βιολογικές τους βάσεις, όπως η γενετική και ο εγκέφαλος, με το επιχείρημα ότι αυτά τα χαρακτηριστικά αναπτύσσονται ανεξάρτητα με ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον ενός παιδιού και ότι η γονεϊκή ανατροφή δεν παίζει κάποιο ρόλο.

Συνέχισε λέγοντας: Αισθανθήκαμε ότι σίγουρα υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε στο περιβάλλον, το οποίο ίσως να προλαμβάνει ένα ευεπηρέαστο παιδί από το να παρασυρθεί σε μία σοβαρής μορφής αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η έρευνα αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά μελετών που έχουν διεξαχθεί από τη Γούολερ και τους συναδέλφους της, η οποία χρησιμοποιεί την παρατήρηση των παιδιών για να αξιολογήσει διάφορες πλευρές της γονεϊκής ανατροφής.

Η αρχική έρευνα, η οποία εξέτασε βιολογικούς γονείς και τα παιδιά τους, επιβεβαίωσε ότι η γονεϊκή ζεστασιά παίζει σημαντικό ρόλο αναφορικά με την πιθανή εμφάνιση των ανάλγητων-ασυγκίνητων χαρακτηριστικών.

Μια μεταγενέστερη έρευνα για την υιοθεσία, η οποία μελέτησε παιδιά και γονείς που δεν σχετίζονταν βιολογικά, οδήγησε σε συναφή αποτελέσματα.

Δεν μπορούμε να καταστήσουμε αποκλειστικά υπεύθυνη τη γενετική, καθώς αυτά τα παιδιά δεν μοιράζονταν τα ίδια γονίδια με τους γονείς τους, λένε οι ερευνητές. Επίσης, εξακολούθησε να μην αποκλείεται η πιθανότητα ότι κάποιο γενετικό χαρακτηριστικό του παιδιού, προκαλούσε συγκεκριμένες αντιδράσεις από τον θετό γονιό.

Με άλλα λόγια, ένας γονιός ο οποίος είναι ζεστός και θετικός, μπορεί να δυσκολεύεται να διατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά, αν το παιδί δεν ανταποκρίνεται ποτέ με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό το εύρημα οδήγησε τη Γουόλερ και τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Λιουκ Χάιντ, να συνεργαστούν με την Σ. Αλεξάντρα Μπερτ, συνδιευθύντρια του Μητρώου Διδύμων του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.


Διαβάστε σχετικά: Αρνητική συμπεριφορά παιδιών. «Καμπανάκι» για τη συμπεριφορά του γονιού. (Αλλάξτε αντιμετώπιση!)


Χρησιμοποιώντας δεδομένα από συμμετέχοντες, ηλικίας 6 ως 11 ετών, από μια μεγάλη, διαχρονική έρευνα σε δίδυμους υπό τη διεύθυνση της Μπερτ, η ομάδα έστρεψε την προσοχή της στα μονοζυγωτικά δίδυμα.

Οι γονείς 454 παιδιών (227 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων), συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 50 ερωτήσεων, σχετικά με το σπιτικό περιβάλλον τους. Επίσης, διατύπωσαν τα επίπεδα σκληρότητας αλλά και ζεστασιάς τους, αξιολογώντας 24 δηλώσεις, όπως Συχνά χάνω τον έλεγχο με το παιδί μου και Το παιδί μου γνωρίζει ότι το αγαπώ. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμπεριφορά του παιδιού, ζητώντας από τη μητέρα να απαντήσει σε 35 χαρακτηριστικά, τα οποία σχετίζονται με την επιθετικότητα και τα ανάλγητα-ασυγκίνητα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους: Η μελέτη δείχνει με πειστικό τρόπο ότι η γονεϊκή ανατροφή, και όχι μόνο τα γονίδια, συμβάλλει στην ανάπτυξη των επισφαλών ανάλγητων-ασυγκίνητων χαρακτηριστικών. Επειδή τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν το ίδιο DNA, μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι ότι οι διαφορές στην ανατροφή που έχουν δεχτεί, επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών.

Οι ερευνητές προτείνουν, ότι ένα πιθανό επόμενο βήμα είναι να μετατραπούν αυτά τα ευρήματα σε χρήσιμες παρεμβάσεις, για οικογένειες που προσπαθούν να αποτρέψουν το παιδί τους να αναπτύξει τέτοια χαρακτηριστικά ή να βελτιώσουν προβληματικές συμπεριφορές που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Από την οπτική του πραγματικού κόσμου είναι περίπλοκη η δημιουργία παρεμβάσεων που να είναι πρακτικές και πραγματικά ικανές να αλλάξουν συμπεριφορές σε διαφορετικούς τύπους οικογενειών, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δείχνουν, ότι ακόμα και οι μικρές διαφορές ως προς τον τρόπο που φροντίζουν οι γονείς τα παιδιά τους, έχει ουσιαστική σημασία. Ο στόχος μας εστιάζει στην προσαρμογή ήδη επιτυχημένων προγραμμάτων γονεϊκής ανατροφής προκειμένου να συμπεριλάβουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες εστιάζουν και στα ανάλγητα-ασυγκίνητα χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έρευνα διευρύνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται οι διαφορετικές μορφές αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα και τα ανάλγητα-ασυγκίνητα χαρακτηριστικά. Τα καλά νέα είναι ότι βρήκαμε πως συγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη με τα παιδιά που δυσκολεύονται με αυτές τις επικίνδυνες συμπεριφορές.


EFH MES 3N
Μελέτη: Parenting Is an Environmental Predictor of Callous-Unemotional Traits and Aggression: A Monozygotic Twin Differences Study

Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια