PsychologyNow Team

Co-parenting: η καλή συνεργασία των γονέων φέρνει ευεργετικά αποτελέσματα για τα παιδιά

Co-parenting: η καλή συνεργασία των γονέων φέρνει ευεργετικά αποτελέσματα για τα παιδιά

PsychologyNow Team
γονείς έχουν καλή συνεργασία με Co-parenting
Image credit: freepik/ freepik.com

Ο τρόπος με τον οποίο οι μητέρες και οι πατέρες βλέπουν ο ένας τον άλλον σε μία σχέση co-parenting, παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο καλά προσαρμοσμένα γίνονται τα παιδιά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε ένα δείγμα ζευγαριών με χαμηλό εισόδημα, τα παιδιά είχαν καλύτερα επιτεύγματα όταν και οι δύο γονείς έβλεπαν τη συνεργατική γονική σχέση τους (συν-γονείς – co-parenting) ως ιδιαίτερα θετική και τα χειρότερα όταν και οι δύο γονείς έβλεπαν τη σχέση τους ως κακή.

Το co-parenting ορίζεται ως η κοινή ανατροφή και συνεπιμέλεια ενός παιδιού από τους διαζευγμένους ή εν διαστάσει γονείς του. Στις μέρες μας, όμως, ο ορισμός του co-parenting έχει πλέον διευρυνθεί και συμπεριλαμβάνει διαφορετικούς τύπους γονεϊκών συνθέσεων και οικογενειακών δομών, όπως το κατ’ επιλογή co-parenting.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των παιδιών διέφεραν όταν τα ζευγάρια έβλεπαν τη σχέση συν-γονικής συμβίωσης ως μέτρια καλή, αλλά οι μητέρες και οι πατέρες είχαν διαφορετικές απόψεις ο ένας για τον άλλον ως γονέα, δήλωσε η Σάρα Σάλιβαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου για τις Σύγχρονες Οικογένειες.

Το καλύτερο αποτέλεσμα για τα παιδιά ήταν όταν και οι δύο γονείς έβλεπαν θετική τη co-parenting σχέση τους. Αλλά τα παιδιά ήταν σχεδόν εξίσου καλά προσαρμοσμένα όταν η ποιότητα της σχέσης ήταν μέτρια και οι μητέρες ήταν λιγότερο θετικές για τη συν-γονική σχέση σε σχέση με τους πατέρες, δήλωσε η Σάλιβαν.

Τα επιτεύγματα των παιδιών πλήττονταν, ωστόσο, όταν οι πατέρες ήταν λιγότερο θετικοί για το co-parenting, αποκάλυψε η μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς με καλύτερες σχέσεις co-parenting είναι πιο αποτελεσματικοί ως γονείς και τα παιδιά τους είναι πιο καλά προσαρμοσμένα: για παράδειγμα, έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και καλύτερες κοινωνικές σχέσεις με τους άλλους.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ερωτήθηκαν σχετικά με τη co-parenting σχέση τους με τον σύντροφό τους: με άλλα λόγια, πώς σχετίζονταν μεταξύ τους ως γονείς.

Το co-parenting με σχέσεις υψηλής ποιότητας παρέχει αμοιβαία συναισθηματική υποστήριξη και σεβασμό στις γονικές αποφάσεις του άλλου, δήλωσε η Σάλιβαν.

Δεκαοκτώ μήνες αφότου τα ζευγάρια ανέφεραν τη σχέση τους ως co-parenting, τους ζητήθηκε να αναφέρουν την κοινωνική επάρκεια και τη συμπεριφορική προσαρμογή του παιδιού τους.


Διαβάστε σχετικά: 6 ουσιαστικά πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους


Τέσσερις ομάδες co-parenting

Με βάση τις αναφορές των μητέρων και των πατέρων σχετικά με τη co-parenting σχέση τους, οι ερευνητές προσδιόρισαν τέσσερις ομάδες συν-γονέων. Η μεγαλύτερη που αποτελούσε το 43% του δείγματος ήταν οι γονείς που και οι δύο έβλεπαν τη σχέση co-parenting ως ιδιαίτερα θετική.

Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη ομάδα (32%) ήταν οι γονείς που και οι δύο έβλεπαν τη σχέση τους ως μέτρια θετική, αλλά οι μητέρες ήταν λιγότερο θετικές για τη co-parenting σχέση των πατέρων.

Τα παιδιά τους ήταν σχεδόν εξίσου καλά προσαρμοσμένα με τους γονείς που και οι δύο έβλεπαν θετικά τη σχέση συν-γονικής συμβίωσης, δήλωσε η ερευνήτρια.

Το γεγονός ότι αυτές οι δύο ομάδες αποτελούσαν την πλειοψηφία του δείγματος ήταν ένα σημαντικό εύρημα, δήλωσε η Σάλιβαν.

Τα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν συχνά μια ποικιλία προκλήσεων που μπορεί να κάνουν τη γονική μέριμνα πιο δύσκολη από ό,τι είναι για τα ζευγάρια της μεσαίας τάξης, οπότε είναι ενθαρρυντικό ότι τα τρία τέταρτα από αυτά είχαν co-parenting σχέσεις μέριμνας που οδήγησαν σε καλά αποτελέσματα για τα παιδιά τους, είπε.

Η επόμενη μεγαλύτερη ομάδα (16%) ήταν εκείνοι που ανέφεραν μια μέτριας ποιότητας σχέση co-parenting, αλλά οι πατέρες ήταν λιγότερο θετικοί από τις μητέρες. Η τέταρτη ομάδα (9%) αποτελούνταν από ζευγάρια που ανέφεραν χαμηλής ποιότητας σχέσεις co-parenting, με τις μητέρες να είναι ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στους πατέρες. Αυτές οι δύο ομάδες είχαν παιδιά που ήταν λιγότερο καλά προσαρμοσμένα από τα παιδιά των άλλων ομάδων.

Ένα ερώτημα που θέτει η μελέτη είναι γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο καλά προσαρμοσμένα όταν οι πατέρες είναι λιγότερο θετικοί από τις μητέρες για τη σχέση co-parenting.

Τα δεδομένα της μελέτης δεν μπορούν να απαντήσουν πειστικά σε αυτό, δήλωσε η Σάλιβαν. Αλλά η μελέτη έδειξε ότι οι ψυχολογικά ταλαιπωρημένοι μπαμπάδες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα "πατεράδες λιγότερο θετικοί" από ό,τι σε άλλες ομάδες.

Οι αγχωμένοι μπαμπάδες μπορεί να ωθήσουν τις μητέρες να τους απομακρύνουν από τα γονικά τους καθήκοντα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους πατέρες να αναπτύξουν περαιτέρω ψυχολογικά προβλήματα και να είναι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον ρόλο τους στο co-parenting.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, σε περισσότερες διαφωνίες σχετικά με τις γονικές αποφάσεις και σε λιγότερο θετική δέσμευση μεταξύ των πατέρων και των παιδιών τους, δήλωσε η Σάλιβαν. Όλα αυτά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη χειρότερη προσαρμογή των παιδιών τους.

Όταν οι μητέρες είναι λιγότερο θετικές από τους πατέρες, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι μητέρες αισθάνονται ότι οι πατέρες δεν συμβάλλουν αρκετά στη γονική μέριμνα, είπε. Δεδομένου ότι είναι σύνηθες για τις μητέρες να αισθάνονται έτσι, αυτό μπορεί να μην οδηγεί σε τόσο μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των γονέων όσο όταν οι πατέρες είναι λιγότερο θετικοί και ίσως γι' αυτό τα παιδιά είναι σχετικά καλά προσαρμοσμένα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι επαγγελματίες που εργάζονται με τους γονείς μπορεί να θέλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή όταν οι πατέρες είναι λιγότερο θετικοί από τις μητέρες για τη co-parenting σχέση, είπε η Σάλιβαν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Child Development.


Έρευνα: Sarah J. Schoppe‐Sullivan et al, Patterns of coparenting and young children's social–emotional adjustment in low‐income families, Child Development (2023). DOI: 10.1111/cdev.13904

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...